ACTIVIA Napisano 6 Czerwca 2015 Napisano 6 Czerwca 2015 Witam Was Od niedawna z częstymi waszymi problemami wzięłem się także za planowanie i gwintowanie mufy suportu. założyłem ten wątek po to żeby rozwinąć ten temat. tzn kiedy jesteście za a kiedy przeciw. zapraszam na wasze pogawędki
Hetman Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 Nie uciekła Ci część zdania? Bo nie rozumiem sensu . No dobra, spróbuję... Problemy są dwa: 1. Ramy są coraz niechlujniej w tym miejscu wykonane, "bo i tak wszyscy sobie planują". 2. Zmiana rozwiązania z wkładu kompaktowego na ht2 wymusiła planowanie, jako że powierzchnie czołowe stały się ustalające. Więc, planować trzeba ale raczej wystarczy raz na całe życie ramy.
Classified Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 Jestem za jak jest taka potrzeba. Mi osobiście czołówki w suporcie w obecnej ramie przylegają prawidłowo do wkładu suportu, bo rama w tym miejscu miała juz w oryginale splanowane gołe alu. Są dwie szkoły: Jedna twierdzi że jak długo zachowana jest współosiowość obu stron to niewielkie niedokładnosci na czołach mufy nic nie zmienią in minus. Druga szkoła twierdzi, że niewielkie nierowónosci na w/w czołach moga przy silnych naprężeniach poprzecznych wypracować łożyska suportu, gdyż korpusy wkładów suportu wykorzystują czoła mufy jako powierzchnie ustalajace i przyjmujące siły zginające - całosc jest po prostu sztywna poprzecznie. Ja pro forma realizuję opcję planowania, a co do przegwintowania nigdy tego nie robiłem, bo ewentualne luzy miedzy gwintem mufy a wkładu suportu tracą moim zdaniem znaczenie gdy wkład jest dociągnięty do splanowanej powierzchni czoła mufy i silnie do niej przylega.
alcojet Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 · Ukryte przez safian, 8 Czerwca 2015 - Brak powodu Ukryte przez safian, 8 Czerwca 2015 - Brak powodu Cześć ! Gorąco polecam planowanie mufy suportu u Piotra (ACTIVIA). Dzisiaj założyłem nowy suport "zewnętrzny" - jest idealnie Dzięki ! Michał
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.