Skocz do zawartości

[Rama] Planowanie i gwintowanie mufy suportu

ACTIVIA

Rekomendowane odpowiedzi

Nie uciekła Ci część zdania? Bo nie rozumiem sensu :P . No dobra, spróbuję...

Problemy są dwa:

1. Ramy są coraz niechlujniej w tym miejscu wykonane, "bo i tak wszyscy sobie planują".

2. Zmiana rozwiązania z wkładu kompaktowego na ht2 wymusiła planowanie, jako że powierzchnie czołowe stały się ustalające.

Więc, planować trzeba ale raczej wystarczy raz na całe życie ramy.

Jestem za jak jest taka potrzeba. 

Mi osobiście czołówki w suporcie w obecnej ramie przylegają prawidłowo do wkładu suportu, bo rama w tym miejscu miała juz w oryginale splanowane gołe alu.

Są dwie szkoły: Jedna twierdzi że jak długo zachowana jest współosiowość obu stron to niewielkie niedokładnosci na czołach mufy nic nie zmienią in minus.

Druga szkoła twierdzi, że niewielkie nierowónosci na w/w czołach moga przy silnych naprężeniach poprzecznych wypracować łożyska suportu, gdyż korpusy wkładów suportu wykorzystują czoła mufy jako powierzchnie ustalajace i przyjmujące siły zginające - całosc jest po prostu sztywna poprzecznie.

Ja pro forma realizuję opcję planowania, a co do przegwintowania nigdy tego nie robiłem, bo ewentualne luzy miedzy gwintem mufy a wkładu suportu tracą moim zdaniem znaczenie gdy wkład jest dociągnięty do splanowanej powierzchni czoła mufy i silnie do niej przylega.

Napisano · Ukryte przez safian, 8 Czerwca 2015 - Brak powodu
Ukryte przez safian, 8 Czerwca 2015 - Brak powodu

Cześć !

Gorąco polecam planowanie mufy suportu u Piotra (ACTIVIA).

Dzisiaj założyłem nowy suport "zewnętrzny" - jest idealnie :)

Dzięki !

Michał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...