Skocz do zawartości

[Spodenki] Jakie wybrać, które działają

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Na dystansie 30km+ zaczynam mocno odczuwać tarcie i usisk w kroczu. Czy spodenki rowerowe z wkładką mogą pomóc w takich problemach? Jeśli tak, to które wybrać, żeby były odpowiednio anatomiczne i przedewszystkim działały, ile trzeba dać za te spodenki, żeby docenić, że warto było je kupić? Jakie proponujecie?

na nieodpowiedni ucisk nie pomogą. Siodło musi być dobrze dobrane. Spodenki zależy od budżetu, ja na początek polecam najtańsze z decathlonu. Do dziś używam na zmianę z dziesięciokrotnie droższymi. Mierzyłeś sobie kości?

Najlepiej w sklepie albo usiądź wypiętą dupą na karton. Mierzysz odległość między środkami wgnieceń, dodajesz 2cm i tak szerokiego siodła musisz szukać.

edit:

polecam znaleźć sklep gdzie mierzą i wypożyczają siodła do wypróbowania

Ucisk raczej generuje brak dopasowania siodła/brak wyjeżdżenia.

Nie ma "odpowiednich", są pasujące po wypróbowaniu. 

Jak jeździłem dużo to najbardziej komfortowe były kiepskiej jakości Novatexy, ze sklepanym pampersem. Obecnie jeżdżę mało i nawet w najlepszych gatkach 10 razy droższych od tamtych nie mogę za bardzo wysiedzieć.

Jeśli upierasz się przy zakupie internetowym - znajdź upatrzone w ofercie stacjonarnego sklepu, nie kupuj w ciemno bo możesz się nadziać. Materiał spodni może mieć różną naciągliwosc, różne dopasowanie w talii i dany rozmiar może być bardzo niewygodny. Standardowo używam rozmiaru L, spodenki miałem w rozmiarach od L do 3 XL.

Najlepiej w sklepie albo usiądź wypiętą dupą na karton. Mierzysz odległość między środkami wgnieceń, dodajesz 2cm i tak szerokiego siodła musisz szukać.

Dokonałem pomiaru siodła. Wyszło że powinno być 146 mm, pasowało 154 mm a regularnie jezdżę na 130tce. Nie liczyłbym na to że się dopasuje.

I ucisk u autora jest na kroczu, na to pomiar za bardzo nie pomoże.

Dokonałem pomiaru siodła. Wyszło że powinno być 146 mm, pasowało 154 mm a regularnie jezdżę na 130tce. Nie liczyłbym na to że się dopasuje. I ucisk u autora jest na kroczu, na to pomiar za bardzo nie pomoże.

Według tej procedury dobierają siodła speca, co jest całkiem logiczne, dlatego też proponuję ten sposób. Zgadzam się z Tobą że musi być "pasujące po wypróbowaniu". A na ucisk w kroczu co pomoże? bo jak dla mnie to zmiana siodełka :) Zakładam że autor już próbował regulacji ustawienia.

I też nie polecam zakupów odzieży/butów/siodełka w sieci, warto przymierzyć.

Hej,

Tak "rozstaw osi" może nie pomóc, bo mnie nic nie wyszło nie boli tylko jaja mi się obcierają i ogólnie krocze :) Mam wrażenie, że jak nie wstanę to mi zdrętwieją bo krew nie dopływa. Na płaskim terenie dziś pedałowałem bez przerwy i co jakieś 7km musiałem wstawać. Regulowałem trochę ale jest to samo. Może by pomogło siedzisko z dziurą na jaja ;) Mam siodełko selle royal freeway i największy problem jest jak jadę pow 30km/h i kładę się na kierownicy na rowerze Crossowym - Unibike Zethos. Ostatnio lubie sobię szybko jeździć szosą i ten problem się pojawił. Tak do wolnej jazdy i bardziej wyprostowanej pozycji siodełko jest super.

Męczyłem się długi czas z nieznośnym uciskiem w kroczu. Pomogły siodełka z sporą dziurą od Selle Smp. Niezły był ten Romin Speca, którego używam w zapasowym rowerze. Spodenki nawet najlepsze nie pomogą w tym przypadku, ale i tak warto je kupić choćby dla komfortu termicznego.

Szczerze mówiąc(pisząc) spodenki( a bardziej pampers) mają również wpływ na ucisk krocza. Sam się o tym przekonałem i walczę z bólem od około tygodnia. Głównie w tym roku jeździłem w długich spodniach z pampersem i nie miałem problemu z uciskiem, otarciami. W ubiegły weekend wraz ze słoneczną pogodą założyłem krótkie gacie( zakupione w 4F ) i na następny dzień po jeździe pojawił się ból. 

Może to tylko u mnie tak było, ale w tym przypadku (moim) wina leży po stronie spodenek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...