Skocz do zawartości

[Okulary] Wypadające soczewki kontaktowe - okulary pomogą?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, lubię szybką jazdę na rowerze szosą, dziś znowu jechałem sobie 35km/h w zwykłych sportowych okularach adidasa, nie rowerowych, coś takiego: http://spplthumb.blob.core.windows.net/1000x901c/03/22/30/okulary-przeciwsloneczne-adidas-dla-mezczyzn-okulary-poznan-74187362.jpg i nagle czuję jak wypada mi soczewka... Dzieje się tak, bo wiejący wiatr suszy oko i soczewkę, w pewnym momencie soczewka jest na tyle sucha, że się zwija i wypada. Potrzebuję okularów, które zminimalizują wianie wiatru i będą dobre w jeździe z kaskiem i bez kasku i na długich dystansach wygodne, 50km.

Ile trzeba dać za takie okulary i jakie proponujecie?

• 3 tygodnie później...

miałem podobny problem z wypadającymi soczewkami ...nie będę opisywał ile się nakombinowałem, a skończyło się na tym, że po prostu zmieniłem soczewki na innej firmy i wszystko jest ok :D ...teraz używam Acuvue Advance with Hydraclear

zabawa z rowerowymi okularami korekcyjnymi wydawała mi się tak sobie wychodzić cenowo, a poza tym, jakoś mi nie przypadły do gustu

Cześć, lubię szybką jazdę na rowerze szosą, dziś znowu jechałem sobie 35km/h w zwykłych sportowych okularach adidasa, nie rowerowych, coś takiego: http://spplthumb.blob.core.windows.net/1000x901c/03/22/30/okulary-przeciwsloneczne-adidas-dla-mezczyzn-okulary-poznan-74187362.jpg i nagle czuję jak wypada mi soczewka... Dzieje się tak, bo wiejący wiatr suszy oko i soczewkę, w pewnym momencie soczewka jest na tyle sucha, że się zwija i wypada. Potrzebuję okularów, które zminimalizują wianie wiatru i będą dobre w jeździe z kaskiem i bez kasku i na długich dystansach wygodne, 50km.

Ile trzeba dać za takie okulary i jakie proponujecie?

Też noszę soczewki i miałem problem ich wysuszania podczas jazdy. Wg mnie trzeba po prostu tak dobrac okulary aby były dość dobrze dopasowane do kształtu twarzy w okolicach brwi czyli musisz po prostu parę przymierzyć. Nie chcę polecać konkretnego modelu bo mnóstwo tego. Na słońce czyli ciemne mam okulary Arctica, a na noc z białymi szkłami - najtańsze z Decathlonu :)http://www.decathlon.pl/okulary-na-rower-arenberg-kat-0-id_8118518.html

Odkąd w nich jeżdżę zero problemu ze szkłami.

na podstawie własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że o ile zmiana okularów pomogła mi z wysuszaniem oczu, o tyle nic nie pomogła z problemem wypadających soczewek ...jak wypadały, tak wypadały, pomogła dopiero zmiana na soczewki innego producenta

Ja na szczęście nie mam tego problemu. Moje soczewki soflens trzymają się bardzo dobrze. Zawsze kupuje te same z http://www.soczewki.kontaktowe.com/ i nie miałam nigdy takiej sytuacji, żeby podczas jazdy wypadły. Choć zdarza mi się jeździć szybko. A na okulary w życiu bym się nie przerzuciła, całkowicie inna "wygoda" jazdy.  

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Jest jeszcze inne wyjście - okulary z wkładką korekcyjną. Nic nie wypada.

Ale takie okulary zawężają pole widzenia. Wiem bo mam i używam. Nie jest to wada dyskwalifikująca takie rozwiązanie ale trzeba się przyzwyczaić, że aby spojrzeć za siebie to trzeba mocno głowę wykręcić.

Kup Arctica S-219, dość dobre i solidne okulary robią w niskich cenach, a ten model co dałem rozwiąże twój problem raczej.  Sam używam ale inny model, taki za 100zł i bez zastrzeżeń.

Lub jakieś inne podobne, czasami na nartach ludzi widziałem własnie w podobnych okularach zamiast gogli, a na 100% były to sportowe okulary na lato, a nie typowe narciarskie, z jeszcze większą tą guma osłonna, ale modelu ani firmy nie podam.

snowsport_80b095627_14736_okulary_arctic

Jeszcze lepiej korekta wzroku, tylko trzeba sobie odpuścić rower na kilka dni :PP ale później już z górki. Sam zrobiłem taki zabieg i co mogę powiedzieć – jedna z najlepszych podjętych decyzji. Nie chodzi nawet o sport, ale o codzienne życie, jak dla mnie mega ułatwienie. Moi znajomi polecali mi mocno Optegre w Poznaniu, zeby zrobić zabieg, ale dowiedziałem się w internecie, ze mają jeszcze kilka placówek w całym kraju i zdecydowałem się na Warszawę, bo mam bliżej, tam dr Smorawski robi zabiegi. Szybko i bezboleśnie, a komfort dożywotnio...

Kiedyś pytałem o takie zabiegi okulisty i nie zalecał, ze względu na to, że jednak jakieś ryzyko takiego zabiegu jest i zmiany są nieodwracalne.

pewnie tak jest. używałem kiedyś soczewek jednodniowych i po paru godzinach nie mogłem już wytrzymać tak miałem suche oko. bez jeżdzenia i wiatru. aktualnie na wyjazdach zdarza mi się nie ściągać ich przez 30 dni i komforotowo się czuć. więć spróbować można.

Niektórzy maja wieksza tendencje do wysychania oka i zadna soczewka tego nie zmieni.

Soczewka tego nie zmieni, ale jeżeli się nosi okulary znacznie ułatwia dobór okularów sportowych, bo wybór oprawek bez korekcji jest znacznie większy...

Nie wiem natomiast, czy problem z wypadającymi soczewkami ma związek z wysychaniem oczu ...u mnie wymieniłem okulary na prawie gogle i nadal wypadały, aż wymieniłem soczewki:)

Ze swojej strony mogę tylko zwrócić uwagę, żeby czasami się zastanowić, czy nie bolą oczy, bo ja przez dłuższy czas sądziłem, że to od siedzenia przy komputerze, zanim powiązałem to z jeżdżeniem na rowerze ...może to się zmieniać z czasem, więc to że dzisiaj jest ok nie znaczy, że jutro będzie tak samo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...