Skocz do zawartości

[amortyzator] jaki do Bergamont Vitox 7.2?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Posiadam rower Bergamount Vitox 7.2 link i chce wymienić przedni amortyzator na lepszy niż obecnie zamontowany. Dzięki innym podobnym tematom wiem już (chyba ;) ) jakie ma mieć cechy, czyli oś 9mm, bez piwotów, a-head 1-1/8" - jeżeli się mylę będę wdzięczny za poprawienie ;)

Zastanawiam się nad tą propozycją, a głównie nad tym czy jest zauważalnie lepszy od obecnego i czy opłaca się wymieniać? czy może lepiej odłożyć na coś znacznie lepszego? dodam że rower eksploatowany cało rocznie, głównie góry, po bezdrożach też jeździ, niekoniecznie 'delikatnie' ;)

Czekam na opinie i propozycje :)

Napisano

Na pewno powietrzny będzie lepszy i różnica będzie odczuwalna. 

Jeżeli szukasz nowych to tu masz model na ten rok

http://www.activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/xcr/26-cali_amortyzator-suntour-xcr-rl-26-air-dysk-bialy-2015/896

Jest nie dużo droższy. Ewentualnie taki :

http://www.activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/raidon/26-cali_amortyzator-suntour-raidon-xc-rl-r-26-czarny-2015/196

Napisano

Dzięki wielkie Budzik. 

Chyba zdecyduje się na XCR'a, z tym że mam pytanie odnośnie różnicy pomiędzy wersjami 100 a 120mm. Teoretycznie im większy skok tym lepiej ale czytałem gdzieś że w tym przypadku nie do końca bo wraz z wzrostem wielkości skoku spada wytrzymałość i żywotność amorka. Ktoś potwierdzi, zdementuje? 

Napisano

Jeżeli producent umożliwia zmianę skoku w amorku to raczej nie powinno się to odbić na wytrzymałości , ale mogę się mylić. 

Natomiast tobie bym doradził zostać przy skoku 100. Twoja rama jest zaprojektowana właśnie do takiego skoku i przy 120 może Ci się trochę dziwnie jeździć i na pewno przy podjazdach odczujesz różnicę na minus. Jeśli nie skaczesz na rowerku i zjeżdżasz w "ekstremalnym" terenie to 100mm Ci w zupełności wystarczy.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...