EmilDS Napisano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Witam, mam pytanie odnośnie luzów w amortyzatorze. Zobaczyłem, że mam luzy w goleniach amortyzatora, nie spotkałem się z czymś takim nigdy wcześniej. Ogólnie luzy mi nie przeszkadzają i moim pytaniem jest czy od tych luzów może pęknąć amor? Aktualnie ciągle katowałem stoppie i teraz mam jakieś obawy przed dalszymi treningami - jak ktoś nie wie co to to tutaj jest mój film z ostatnich dni. Edytowane 6 Czerwca 2015 przez Fenthin "santaur" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 1. Suntour, nie santaur. 2. Luzy w XCM nie są niczym niezwykłym. 3. Pęknąć może nie, ale widelec klasy XCM to straszna lipa i taka jazda zdecydowanie nie służy dobrze jego żywotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EmilDS Napisano 6 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Przepraszam za błąd w nazwie i dziękuję za odpowiedź. Na nowy amorek aktualnie nie mam kasy ale jak coś się zbierze to celuję w SR SUNTOUR DURO 100mm. Trochę podniosłeś mnie na duchu mówiąc, że nie musi pękać Poczekam jeszcze na odpowiedź kogoś innego i będzie można zamknąć temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eper Napisano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Popieram Fenthina, mam XCR'a już któryś rok, używam go z Vkami, raczej ciężko ze mną nie ma, a luzy już się pojawiły dosyć spore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipog44 Napisano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Tak jak napisał Fenthin, XCM jest amortyzatorem niskiej klasy, natomiast taka jazda daje naprawdę ostro w kość każdemu widelcowi. Przeciążenia podczas stoppie są ogromne, co w połączeniu z tym widelcem przyczyniło się do powstania luzów. Widelec nie pęknie, tego nie musisz się obawiać Ale z czasem od takiej jazdy luzy mogą się powiększać. Myślę, że Duro byłby już zdecydowanie lepszy do takiej jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EmilDS Napisano 6 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Okej dziękuję za odpowiedzi i jeszcze mam ostatnie pytanie. Często amortyzatory pękają od luzów w takim miejscu jak na zdjęciu niżej? Na zdjęciu jest amortyzator od firmy RST, model nie został podany. Tu też rst: Dodam, że własnie przez te zdjęcia zacząłem się tak martwić Edytowane 6 Czerwca 2015 przez EmilDS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipog44 Napisano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Wydaje mi się, że te pęknięcia są spowodowane skokami, a raczej nieprawidłowymi upadkami na hopkach, np niedolot itp. Od robienia stoppie nie ma możliwości aby pękła korona widelca, no chyba, że ważyłbyś 200kg Edytowane 6 Czerwca 2015 przez filipog44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EmilDS Napisano 6 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Ten pierwszy pękł w taki sposób Ale na chwilę obecną mało kiedy katuje ten trick. Dobra dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Widelce nie pękają od luzów samych w sobie. Pękają albo od bardzo dużych naprężeń, albo zmęczeniowo. Jeśli katujesz sprzęt, który do katowania nie został zaprojektowany, taka sytuacja może nie jest nieunikniona, ale z pewnością większe jest prawdopodobieństwo jej wystąpienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Zwłaszcza w widelcu XCM, który jest wyrobem do jeżdżenia po parku ... Edytowane 6 Czerwca 2015 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Chłopaki. Autor mówi o rst - ku co mają korony z Alu 7075. Jest to gatunek bardzo twardego aluminium lecz także są kruche. Inne marki stosują aluminium 7050 co także jest bardzo twarde lecz 10 razy bardziej elastyczne przez co prędzej by się wygielo niż złamało. Mam to już sprawdzone i przetestowane. Uważajcie na amorki RST bo robią ze słabego aluminium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 @up możemy sie sprzeczać. 7075 jest stosowany w branży przemysłowej do przenoszenia większych obciążeń niż 7050. Mówienie że widelce rst robi się ze słabego alu także nie skomentuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Cały czas siędzę w obróbce metali nieżelaznych. Dam ci przykład: Tuleja ślizgowa 7075 o długości 10cm, średnicy zewnętrznej 30mm i ściance 3mm - pęka w imadle juz przy lekkim zgnieceniu, zaś aluminium 7050 ściskałem na maxa w imadle i nie pękło, jedynie jajo powstało. A obydwa gatunki były już po pełnej obróbce termicznej. Nawet kumple z Instytutu Metali Nieżelaznych mi to potwierdzili Wyższy symbol gatunku aluminium nie oznacza już że jest lepszy Edytowane 6 Czerwca 2015 przez ACTIVIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EmilDS Napisano 6 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 ACTIVIA co sądzisz o mojej sytuacji:D? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 A co Activia ma sądzić o twojej sytuacji ? Luzy nie powodują pękania . Jeśli katujemy widelec nieprzeznaczony do katowania to logiczne że może pęknąć , jak coś ma pęknąć zmęczeniowo to i tak to zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Nikt tu nic nie ma do widelca XCM, poza tym, że nie można go nazwać amortyzatorem , no i na pewno nikt go nie zaprojektował do stuntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Luz powstaje w innym miejscu niż pokazane pękniecie. Luz powstaje wewnątrz goleni od deformacji/wytarcia ślizgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Mówmy wprost. Ta fotka co przedstawia złamana koronę czy tam sterówkę oznacza ze ta osoba zaliczyła mocnego dzwona a nie przez luzy na slizgach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EmilDS Napisano 7 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 (edytowane) Ps: 15 sekunda :DD Ten amorek zgina się do końca przy takiej jeździe ;/ Dobra dzięki wszystkim za odpowiedzi, można zamknąć temat. Co będzie to będzie, raz się żyje. Edytowane 7 Czerwca 2015 przez EmilDS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Co będzie to będzie ale lepiej zainwestuj w kask i ochraniacz na szczękę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EmilDS Napisano 7 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Niestety ale szersza kierownica i mostek to teraz dla mnie priorytety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 przynajmniej na paście do zębów zaoszczędzisz żarty żartami ale jak się takie wyczyny uprawia to zabezpieczenie jest bardzo ważne. Nieraz wystarczy naprawdę lekkie uderzenie w głowę żeby sobie poważne kuku zrobić a wtedy kierownica i mostek do niczego ci się nie przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EmilDS Napisano 8 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 (edytowane) W stuncie mtb niestety nikt nie jeździ w takich zabezpieczeniach ; / Może to źle ale niestety tak jest. To to jeszcze nic, zobacz to Edytowane 8 Czerwca 2015 przez EmilDS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Jeździ nie jeździ, Twoja sprawa, nikt Ci na siłę kasku na głowę nie założy. Filmik prezentujacy triki to jedna sprawa, a ich trening zapewne inna. Używasz widelca niezgodnie z jego przeznaczeniem i stąd zachowuje się tak jak zachowuje. Xcm to atrapa amortyzatora do jazdy po parku i nic więcej z tego nie wyciśniesz. Powinna być na nim taka żółta nalepka z zaleceniami producenta z bardzo ciekawą treścią na wypadek jakby komuś się wydawało że może mieć jakieś wymagania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 chłopaki, z amorków pod piwoty zostały jeszcze XCM-y, przez to że sporo osób jeszcze ma rowery pod V-brakei to z mojej ciekawości udało mi się zrobić pierwszego XCM-a z tulejami ślizgowymi już teflonowymi czyli takie co sa w Epiconach/Axonach. XCM-a przerobiłem na golenie 32mm. Otwór na uszczelki przeciwkurzowe przefrezowałem na frezarce CNC, zaś góra jest oryginalna z Epicona ze złotymi goleniami. Pierwszy klient ma już go w teście. Zobaczymy co z tego wyjdzie Błąd w tym zrobiłem że o fotkach zapomniałem. Lecz bardziej temat rozwinę jak to dobrze wypali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi