Emperor Napisano 6 Czerwca 2015 Napisano 6 Czerwca 2015 Witam, zauważyłem ostatnio podczas hamowania przy większej prędkości że mój hamulec przedni, mianowicie shimano deore, dosyć głośno cyka. Poprzez cykanie rozumiem dźwięk z częstotliwością obrotu tarczy (chyba). Dodam że tarcza jest lekko krzywa. Co może być przyczyną? Cytuj
talento259 Napisano 7 Czerwca 2015 Napisano 7 Czerwca 2015 Mi za to gulga M395. Póki się coś nie popsuje to bym się nie przejmował. Możesz spróbować odtłuścić tarcze. Cytuj
Ychu Napisano 7 Czerwca 2015 Napisano 7 Czerwca 2015 Jakie masz tam tarcze? Bo u mnie w mechaniku chińskim założyłem rt 76 i zacisk przy hamowaniu ociera o pająk i też mam cykanie ale nie obchodzi mnie to bo tarcza się nie rozpadnie a zacisk to chinol także mi nie szkoda go. Cytuj
Ychu Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 Czyli eliminuje to to o czym myślałem , tracę pomysły. Możesz jeszcze sprawdzić ustawienie zacisku względem tarczy jeśli wszystko w porządku to olałbym sprawę. Cytuj
Emperor Napisano 8 Czerwca 2015 Autor Napisano 8 Czerwca 2015 Dzięki za odpowiedzi sprawdzę to, ale wydaje mi się że zacisk jest ustawiony dobrze, podejrzewam że wymiana tarczy na prostą mogłaby załatwić sprawę. Cytuj
Ychu Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 Nasunęło mi się jeszcze że może tarcza zjechana i to dlatego ale najlepiej sprawdzić to w praktyce. Cytuj
Millerek Napisano 7 Lipca 2015 Napisano 7 Lipca 2015 (edytowane) U mnie ostatnio tez pojawiło się metaliczne "cykanie" raz na obrót koła/tarczy podczas hamowania. Przyjrzałem się dokładnie tarczy, okazało się ze do tarczy przywarł/przykleił się jakiś opiłek dość twardy. A że miałem klocki chyba pół metaliczne bądź spiekane sam nie wiem co to za klocki (foto), to z czasem cykanie nie znikało : Po wyskrobaniu "zadziora" z tarczy, nozykiem (niczym innym się nie dało), cykanie ustalo Edytowane 7 Lipca 2015 przez Millerek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi