Emperor Napisano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Witam, zauważyłem ostatnio podczas hamowania przy większej prędkości że mój hamulec przedni, mianowicie shimano deore, dosyć głośno cyka. Poprzez cykanie rozumiem dźwięk z częstotliwością obrotu tarczy (chyba). Dodam że tarcza jest lekko krzywa. Co może być przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Mi za to gulga M395. Póki się coś nie popsuje to bym się nie przejmował. Możesz spróbować odtłuścić tarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Jakie masz tam tarcze? Bo u mnie w mechaniku chińskim założyłem rt 76 i zacisk przy hamowaniu ociera o pająk i też mam cykanie ale nie obchodzi mnie to bo tarcza się nie rozpadnie a zacisk to chinol także mi nie szkoda go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emperor Napisano 8 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 tarcza baradine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Ma pająk czy zwykła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emperor Napisano 8 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 zwykła tarcza, 160 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Czyli eliminuje to to o czym myślałem , tracę pomysły. Możesz jeszcze sprawdzić ustawienie zacisku względem tarczy jeśli wszystko w porządku to olałbym sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emperor Napisano 8 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Dzięki za odpowiedzi sprawdzę to, ale wydaje mi się że zacisk jest ustawiony dobrze, podejrzewam że wymiana tarczy na prostą mogłaby załatwić sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Nasunęło mi się jeszcze że może tarcza zjechana i to dlatego ale najlepiej sprawdzić to w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Millerek Napisano 7 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 (edytowane) U mnie ostatnio tez pojawiło się metaliczne "cykanie" raz na obrót koła/tarczy podczas hamowania. Przyjrzałem się dokładnie tarczy, okazało się ze do tarczy przywarł/przykleił się jakiś opiłek dość twardy. A że miałem klocki chyba pół metaliczne bądź spiekane sam nie wiem co to za klocki (foto), to z czasem cykanie nie znikało : Po wyskrobaniu "zadziora" z tarczy, nozykiem (niczym innym się nie dało), cykanie ustalo Edytowane 7 Lipca 2015 przez Millerek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi