Skocz do zawartości
  • 0

Pomoc z hamulcem

Gość dominik

Pytanie

Gość dominik
Napisano

Cześć, niedawno przy hamowaniu pojawił mi się przeraźliwy pisk w hamulcach tarczowych Shimano Disc M375 (mechaniczny, tarcza 160mm). Chciałem zapytać jakie tam są klocki(chodzi o te żywiczne etc.) i czy mogę je wypalić/wypiec, oraz czym odtłuścić tarcze czy może to być płyn do mycia naczyć z wodą?

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam te same heble i do wczoraj miałem ten sam problem.. Mam klocki żywiczne, które i Ty pewnie masz. Wyciągnąłem klocki i przetarłem je szmatką nasączoną benzyną ekstrakcyjną. Hamulce przestały piszczeć a hamują jak hamowały czyli dobrze. ;)

Tarcze też możesz umyć, ale podobno nie bardzo nadaje się do tego benzynka. Lepiej jakiś środek do czyszczenia hamulców albo woda z mydłem.

Napisano

Przede wszystkim wyczyść klocki,bo być moze są zabrudzone,plus dostało się trochę wody i dlatego słychać charakterystyczny pisk podczas hamowania. Umyj także tarcze,ale z pewnością nie benzyną,są specjalne środki czyszczące.

Napisano

Znajomy oprócz benzyny czy cytryny przemywał także Amolem i zdawało egzamin i zapach byl cąłkiem przyjemny,chociaż to oczywiście kwestia gustu. Najwazniejsze że w ostateczności pomogło,więc i u Ciebie zda egzamin. Daj znać jak poszło z hamulcami,czy już wszystko jest w porządku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...