S_M_I_T_H Napisano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Tak siedzę oglądam, toure de "pare krain" i nie wiem czy ci kolarze są tacy giętcy i się kładą na tych rowerach, czy może mój jest jednak za duży.L, 58cm, koła 700mm ( 28"), wzrost użytkownika: 180cm-186cmXL, 60cm, koła 700mm (28"), wzrost użytkownika: 182cm-200cmMam XL i 186cm i się cały czas waham czy nie wybrać L? Czy ten XL i 12cm zapasu to za dużo? A może "na styk" będzie za mały?Tak się to prezentuje teraz:Tribn - Album on Imgur Geometria ramy Rozmiarówka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graphia Napisano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Wiesz... wzrost to tylko 1/3 wymiarów których potrzebujesz. Stosunek długości nogi, tułowia i ramienia jest ważny. Ja też mam 186 cm i świetnie czuję się na szosach o długości Top Tube - tej realnej a nie po rurze - ok 565 mm czyli L z Twoich tabelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 8 Czerwca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Kłaniam, No i jeszcze kwestia preferencji... Ja przy 179cm wzrostu najlepiej czuję się na ramie o gornej rurce efektywnie 570-580mm... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graphia Napisano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 A i zapomniałem o tzn faktor fleksibility czyli jak jesteś giętki, ja nie jestem więc wolę krótsze ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S_M_I_T_H Napisano 8 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Czyli dobrze zrobiłem że wymieniłem No i tera jeździ się lepiej I nawet mogę lemondkę założyć, w XL z lemondką miał bym pozycje jak supermen (ręce do przodu i lece) Rower gotowy do jazdy wg decatlonu czyli do paru poprawek Krzywy mostek, regulacja przerzutek oraz taki dziwny problem klamkomanetką Lewa dźwignia po redukcji nie chowa się pod klamką, tylko zaczepia się o taką gumkę Jest od tego jakaś regulacja czy trzeba giąć z wyczuciem? Po wyjęciu gumki niby jest Ok, wszystko się chowa, ale za to głośno stuka, no i nie o to chodzi w nowym rowerze żeby iśc na kompromis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 8 Czerwca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Tego sie nie reguluje. Jest albo krzywe albo niedorobione, dlatego się blokuje. Cała tajemnica... Możesz dociąć, skrócić lub zupełnie wyrzucić Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pedalarz Napisano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Miałem podobny problem i w nowiutkiej manetce dzwigienka od czasu do czasu zatrzymywała się nie wracając w pełni do domyślnej pozycji, ale naprawiłem to lekko ją odginając na zewnątrz. Tylko bez szaleństw, to kwestia paru milimetrów, żeby chodziło płynnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Też tak miałem, tyle że w Clarisie. Odegnij dźwigienkę z wyczuciem , albo reklamuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graphia Napisano 7 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Długość górnej rury 580mm to wcale nie tak dużo.... rowery w rozmiarze 58 cm mają zazwyczaj 585mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.