Skocz do zawartości

[buty] Shimano SH-R088

Sengoku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, od 2 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem roweru szosowego - Kross Vento 2.0 2015. 

Od jakiegoś czasu myślałem nad zakupem pedałow i butów spd, dzisiaj wybrałem się do sklepu rowerowego i tam sprzedawca polecił mi buty Shimano SH-R088 (399zł) + pedały mtb shimano 520 (139zł). Jutro mam po nie przyjechać bo dzisiaj zabrakło mi gotówki:P nie byłem przygotowany na takie koszty.

W związku z tym mam do was pytanie: czy dla osoby która nigdy nie miała do czynienia z systemem spd taki zestaw się nada? 

Ogólnie but był bardzo sztywny, czytałem, że chodzenie w takich butach jest praktycznie niemożliwe, ale jak to wygląda gdy trzeba znieść rower po schodach lub wejść do sklepu kupić wodę?

Z góry dziękuje za pomoc, Pozdrawiam Tomek.

Dobra to chyba zrobię tak, że kupie te buty gdzieś w sieci przymierzałem je dzisiaj więc rozmiar mam dobrany. 

Pozostaje kwestia tych pedałów, w sklepie pan mówił, że typowo szosowe to głównie dla osób biorących udział w zawodach. Podobno bardzo ciężko się z nich wypiąć, więc jakie byście mogli polecić do tych butów w cenie 100-150zł?

Jeśli zdecydowałeś się na R88 - to po pierwsze - dostaniesz je spokojnie 100 mniej  - np w decathlonie, a po drugie sugeruje Ci byś dokupił do nich adapter SM-SH40 - po to, żeby but na ziemi opierał się o podpórki adapteru, a nie o blok ( przy blokach SPD). W sklepie usłyszałeś o blokach SPD-SL - czyli szosowych, tzw deltach. Jeśli nie startujesz w wyścigach a co więcej masz zamiar poruszać się w tych butach, to odradzam Ci bloki SPD-SL - o wiele szybciej się niszczą od bloków SPD na ziemi.

W blokach SPD MTB  masz śruby regulujące - za ich pomocą ustawiasz "moc" trzymania bloku, co zarazem jest związane z jego lżejszym bądź cięższym wypinaniu.

Na Twoim miejscu brałbym następcę M089 na MALL.PL są obecnie dostępne w promocji za 299zł z przesyłką nówki sztuki nie śmigane. 

Ja osobiście kupiłem kilka dni temu używane M088 które przejechały 300km i są w idealnym stanie a to wszystko z blokami 51. 

W sobotę pierwsze testy i porównania do modelu M071, który użytkowałem poprzednio. 

Gdybym miał wydawać 300zł na buty to bez zastanowienia brałbym 089 z MALL. One mają nowy system wyginania pięty :)

Pozdrawiam.

Jeśli zdecydowałeś się na R88 - to po pierwsze - dostaniesz je spokojnie 100 mniej - np w decathlonie, a po drugie sugeruje Ci byś dokupił do nich adapter SM-SH40 - po to, żeby but na ziemi opierał się o podpórki adapteru, a nie o blok ( przy blokach SPD). W sklepie usłyszałeś o blokach SPD-SL - czyli szosowych, tzw deltach. Jeśli nie startujesz w wyścigach a co więcej masz zamiar poruszać się w tych butach, to odradzam Ci bloki SPD-SL - o wiele szybciej się niszczą od bloków SPD na ziemi.

W blokach SPD MTB masz śruby regulujące - za ich pomocą ustawiasz "moc" trzymania bloku, co zarazem jest związane z jego lżejszym bądź cięższym wypinaniu.

Chyba chodzi o pedały, a nie bloki.. Bloki przykręcasz do buta i tyle. A śruby regulujące siłę wpięcia/wypięcia masz w pedale ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...