Sengoku Napisano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Witam wszystkich, od 2 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem roweru szosowego - Kross Vento 2.0 2015. Od jakiegoś czasu myślałem nad zakupem pedałow i butów spd, dzisiaj wybrałem się do sklepu rowerowego i tam sprzedawca polecił mi buty Shimano SH-R088 (399zł) + pedały mtb shimano 520 (139zł). Jutro mam po nie przyjechać bo dzisiaj zabrakło mi gotówki:P nie byłem przygotowany na takie koszty. W związku z tym mam do was pytanie: czy dla osoby która nigdy nie miała do czynienia z systemem spd taki zestaw się nada? Ogólnie but był bardzo sztywny, czytałem, że chodzenie w takich butach jest praktycznie niemożliwe, ale jak to wygląda gdy trzeba znieść rower po schodach lub wejść do sklepu kupić wodę? Z góry dziękuje za pomoc, Pozdrawiam Tomek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Te buty są po 299zl a nie po 399zl lepiej zmień sklep. Taki zestaw się jak najbardziej nada. W takich butach normalnie się chodzi ale nie jest to zbyt przyjemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iza121 Napisano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 skoro i tak kupujesz pedały do mtb, to osobiście kupowałabym i buty mtb - mają bieżnik, przez co chodzi się bez większego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sengoku Napisano 5 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Dobra to chyba zrobię tak, że kupie te buty gdzieś w sieci przymierzałem je dzisiaj więc rozmiar mam dobrany. Pozostaje kwestia tych pedałów, w sklepie pan mówił, że typowo szosowe to głównie dla osób biorących udział w zawodach. Podobno bardzo ciężko się z nich wypiąć, więc jakie byście mogli polecić do tych butów w cenie 100-150zł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Charvel Napisano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Jeśli zdecydowałeś się na R88 - to po pierwsze - dostaniesz je spokojnie 100 mniej - np w decathlonie, a po drugie sugeruje Ci byś dokupił do nich adapter SM-SH40 - po to, żeby but na ziemi opierał się o podpórki adapteru, a nie o blok ( przy blokach SPD). W sklepie usłyszałeś o blokach SPD-SL - czyli szosowych, tzw deltach. Jeśli nie startujesz w wyścigach a co więcej masz zamiar poruszać się w tych butach, to odradzam Ci bloki SPD-SL - o wiele szybciej się niszczą od bloków SPD na ziemi. W blokach SPD MTB masz śruby regulujące - za ich pomocą ustawiasz "moc" trzymania bloku, co zarazem jest związane z jego lżejszym bądź cięższym wypinaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model3100 Napisano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Na Twoim miejscu brałbym następcę M089 na MALL.PL są obecnie dostępne w promocji za 299zł z przesyłką nówki sztuki nie śmigane. Ja osobiście kupiłem kilka dni temu używane M088 które przejechały 300km i są w idealnym stanie a to wszystko z blokami 51. W sobotę pierwsze testy i porównania do modelu M071, który użytkowałem poprzednio. Gdybym miał wydawać 300zł na buty to bez zastanowienia brałbym 089 z MALL. One mają nowy system wyginania pięty Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cr4zylucky Napisano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Jeśli zdecydowałeś się na R88 - to po pierwsze - dostaniesz je spokojnie 100 mniej - np w decathlonie, a po drugie sugeruje Ci byś dokupił do nich adapter SM-SH40 - po to, żeby but na ziemi opierał się o podpórki adapteru, a nie o blok ( przy blokach SPD). W sklepie usłyszałeś o blokach SPD-SL - czyli szosowych, tzw deltach. Jeśli nie startujesz w wyścigach a co więcej masz zamiar poruszać się w tych butach, to odradzam Ci bloki SPD-SL - o wiele szybciej się niszczą od bloków SPD na ziemi. W blokach SPD MTB masz śruby regulujące - za ich pomocą ustawiasz "moc" trzymania bloku, co zarazem jest związane z jego lżejszym bądź cięższym wypinaniu. Chyba chodzi o pedały, a nie bloki.. Bloki przykręcasz do buta i tyle. A śruby regulujące siłę wpięcia/wypięcia masz w pedale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.