Skocz do zawartości

[puls] średni, nagłe obniżenie

kosmonauta80

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku wiosny stwierdziłem, że w tym roku muszę schudnąć. Zacząłem od diety oraz standardowo, jak co roku jazdy na rowerze. Z początku średni puls (podobnie jak w poprzednim sezonie) oscylował w granicach 140-150. Ostatnio jedank coś się zmieniło. Zauważyłem, że ten puls już mi tak mocno nie skacze. Od kilku treningów nie przekracza on wartości 140. Warunki atmosferyczne oraz fizjologiczne nie mają na to wpływu. Puls średni oraz jego wartości podczas jazd (trasy te same) wyraźnie spadły. Zastanawiam się co może być tego powodem? Widzę 2 możliwości:

a. zażywane leki, które mają jakieś tam blokery (lekkie nadciśnienie lekarz stwierdził i przepisał Metocard)i to one tak działają, lek biorę od początku roku

b. w tym sezonie zwracam uwagę na kadencję, pilnuję by była wysoka, ponadto od wiosny schudłem 7 kg, mniejsza masa do wożenia = miejszy wysiłek?

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Obie możliwości są prawidłowe. Plus trzecia że wzrosła twoja wydolność płuc i kondycja. Krew jest bardziej natleniona i serce nie musi jej tak szybko pompować do mięśni. Mięśnie są mocniejsze i nie zużywają tyle energii i tlenu co na początku.

Jeśli chcesz mieć 100% pewności to przy wizycie u lekarza możesz się o to dopytać :thumbsup:

Dzisiaj dodałem do pieca (jak na moje warunki). 32 kilometry, kilka pagórków, cały czas na słońcu i średni puls "tylko" 136 :w00t:  W tych warunkach to zazwyczaj bywało około 150  :sick: Siła w nogach była, specjalnie walczyć nie musiałem.

A może to wiek roki swoje? Im człowiek starszy, tym mniejszy puls maksymalny ma  :bye2: 

• 1 miesiąc temu...

Ostatnio dużo jeździłem. I zauważyłem, że ten puls jest regularnie niższy, niż w poprzednim sezonie o tej porze. Schudłem już 10 kg. Lek na ciśnienie tego nie powoduje, wykluczyłem to. Wychodzi na to, że taki efekt daje 10 kg mniej do wożenia. Rok temu średni puls był w granicy 140, tera jest blisko 130. Rekord to 128.

Wraz ze wzrostem wytrenowania spada średnie tętno.

10 kg mniej, których serce nie musi obsługiwać ... kolejny zysk.

Jeszcze w kwietniu w dojazdach do pracy kręciłem się w okolicy 145 - 150 średniego ... teraz tą samą trasę w lepszym tempie robię 130 - 138.

Pozdro

@kosmonauta: Metocard jest beta-blokerem, czyli obniża tętno i ciśnienie (różne BB w różnym stopniu, ale zawsze oba). Nie przeszkadza to w wysiłku, poza faktem, że strefy tętna masz ciut niżej (czyt. niepodręcznikowo :) )

Tym niemniej, w Twoim przypadku pewnie jest to nałożenie się na siebie kilku czynników: leków, spadku masy, lepszego wytrenowania. Nic tylko jeździć, na pewno nie zaszkodzi. :) 

Fakt, pewien "zapas mocy" dzięki temu mam :) AVS w porównaniu z ubiegłorocznym miesiącem nieco wyższe... Ale na razie skupiam się na chudnięciu. Ważyłem 120 kg, teraz 110, a na koniec roku chciałbym zejść poniżej 100 :icon_cool: Wszystko oczywiście pod okiem lekarza.

Niemniej, na podjazdach zdarza mi się zapomnąć i trochę dodać do pieca widząc niski puls :whistling:

• 2 tygodnie później...

Fakt, pewien "zapas mocy" dzięki temu mam :) AVS w porównaniu z ubiegłorocznym miesiącem nieco wyższe... Ale na razie skupiam się na chudnięciu. Ważyłem 120 kg, teraz 110, a na koniec roku chciałbym zejść poniżej 100 :icon_cool: Wszystko oczywiście pod okiem lekarza.

Niemniej, na podjazdach zdarza mi się zapomnąć i trochę dodać do pieca widząc niski puls :whistling:

Skonsultuj się z lekarzem, to może stopniowo uda się odstawić metocard.

Ja miałem podobną sytuację (nadwaga, nadciśnienie i konieczność brania leków) i po zwiększeniu aktywności oraz redukcji wagi udało się odstawić leki.

• 2 tygodnie później...

Niedawno konsultowałem się z lekarzem. Zgodnie z zaleceniem, co drugi dzień biorę pół tabletki. Ciśnenie póki co eleganckie :whistling: Ale puls "szaleje". Mam nowy rekord najniższego średniego pulsu - 122 :woot: Zwyżkę formy owszem, czuję. Ale do formy maratonowej zdecydowanie mi daleko. Ponadto znowu schudłem - teraz ważę 13 kg mniej niż na wiosnę.

• 4 miesiące temu...

Panowie, chciałem się podzielić małą ciekawostką :) Dzisiaj zakończyłem sezon - zaliczyłem ostatni trening w sezonie 2015 (do końca roku nie będę już miał kiedy iść na rower). Tradycyjnie, jak co roku, porównałem sobie dane z dziennika treningów z tego i z poprzedniego sezonu. Oglądając wykres przedstawiający średni puls dostrzegłem coś, o czym już w sumie wspominałem.

Popatrzmy na sezon 2014, gdzie ważyłem ponad 120 kg, treningi takie trochę bez pojęcia i celu:

2014.png

Widać nieregularność treningów oraz średni puls w okolicy 150 uderzeń/min (dane z pulsometru). A teraz właśnie zakończony sezon 2015:

2015.png

Na początku nic specjalnego, ale dalej już to wyraźnie widać: regularniejsze treningi oraz średni puls w okolicy 135 uderzeń na minutę. Obecnie ważę 105 kg i na tym nie poprzestanę. Konsultowałem się z lekarzem i wg niego spadek średniego pulsu wynika ze spadku masy ciała. Lek na ciśnienie przestałem zażywać około 150 dnia roku. Ponadto w tym roku starałem się jeździć inaczej: większa kadencja + pilnowanie pulsometru. Dodam jeszcze, że teraz jeździ mi się trochę lepiej. Czasami mam wrażenie, że jeżdżę jak maszyna: narzucam konkretne tempo i bez większego problemu jadę. Na podjazdach czuć różnicę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...