Skocz do zawartości

[Rower] - Nietypowa sprawa - wycena Radona.

Nastar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Sprawa jak w temacie - trochę nietypowa.

Otrzymałem propozycję aby jako część rozliczenia zadłużenia przyjąć od dłużnika w rozliczeniu rower MTB - Radon Black Sin 8.0. Sam jestem fanem tego sprzętu i sportu więc mocno mnie to zaintrygowało. Poza tym - znając jaka jest sytuacja może się okazać, że lepiej wziąć ten rower niż wcale nie odzyskać sporej części pieniędzy...

Obejrzałem rower, śliczny jest i jak na moje nieprofesjonalne oko pod względem technicznym wygląda całkiem przyzwoicie. Amor zostawia minimalny film olejowy podczas pracy ale chyba to nie jakiś wielki problem. Poza tym - jeden pancerz przerzutki (tylnej) do wymiany jest bo popękał trochę.

Rozmiar ramy odczytany od dołu suportu to 20''. Trochę mnie to zdziwiło tak na marginesie bo sam mam zaledwie 171cm wzrostu a przy przymiarkach miałem wrażenie, że jest tylko trochę zbyt duży...

Specyfikację nawet wydłubałem: http://www.radon-bikes.de/fileadmin/2015/Docs/Radon_Specs_2012.pdf

I teraz najważniejsze: ile wart jest ten rower przy sprzedaży ? Celowo nie podaję jaka kwota zadłużenia jest do spłaty aby wam nie sugerować niczego zbyt wcześnie.

Może warto by było pobawić się ze sprzedażą na części ? 

Napisano

Amor zostawia minimalny film olejowy podczas pracy ale chyba to nie jakiś wielki problem

jest jezeli amor puszcza ze srodka - wymaga serwisu, wiec to chyba raczej problem :)

że jest tylko trochę zbyt duży

w trakcie jazdy okaze sie ze to troche zmieni sie w po prostu za duzy, osobiscie wzialbym go tylko w charakterze rozliczenia na sprzedaz

Może warto by było pobawić się ze sprzedażą na części ?

jezeli chce ci sie bawic w rozbiorke i sprzedawanie miesiacami niekoniecznie bedac przy tym na plus w stosunku do sprzedazy calosci...

ile wart jest ten rower przy sprzedaży ?

celowo ci nie odpowiem na to pytanie wprost, to moze byc zakres 4000-5000, ale rownie dobrze moze byc wartosc zlomowa jezeli np naped kleczy, carbon uszkodzony a amor zatarty
przykro mi, stanu roweru nie jestem w stanie ocenic na podstawie moich zdolnosci z zakresu chiromancji...
Napisano

Rower za duży na Ciebie. Skoro ktoś jest dłużnikiem u Ciebie i istnieje możliwość rozliczenia po części w postaci roweru, to spróbuj na kilka godzin go wyrwać. Pojeździsz i zobaczysz jak się sprawuje, w sensie czy wszystko ok. Ewentualnie ktoś z Twoich znajomych nie ma bardziej profesjonalnego oka od Ciebie aby się mu przyjrzeć?

Napisano

jest jezeli amor puszcza ze srodka - wymaga serwisu, wiec to chyba raczej problem :)

Ech looser nikt tu nie napisał że amortyzator wymiotuje olejem tylko ma delikatny film - w moim rozumieniu zostają krążki oleju na górnych goleniach a to akurat normalne :)

Napisano

Kwestię pozostawienia tego roweru dla siebie uważam za zamkniętą. Jest oczywiście za duży i tu nie ma wątpliwości.

Musiałbym faktycznie jeszcze raz przyjrzeć się temu amorowi dokładniej...Pozostałe elementy wyglądają dobrze. Odbyłem nim krótką jazdę próbną i nie miałem uwag. Świetne działanie hamulców i przerzutek. Ramę obejrzałem dokładnie. Nie ma pęknięć. Pozostaje tylko kwestia amortyzatora. Ile kosztuje serwis takiego Foxa ? Wiem, że więcej niż Reby ale chyba 300zł nie przekroczy...?

Co do sprzedaży na części to nie widzę problemu w tym, że trwałoby to trochę dłużej. Na "swoje" i tak wyszedłbym raczej bez problemu. Oczywiście sprzedaż całego roweru w fabrycznej konfiguracji byłaby lepszą opcją ale jestem tutaj dość elastyczny.

Jeśli przyjąć, że technicznie będzie OK to nawet ta Twoja "dolna" prognoza Looser jest jak dla mnie bardzo satysfakcjonująca bo kwota, o którą się rozchodzi to lekko ponad 3000zł. Tyle jestem w stanie uzyskać za cały rower bez problemu chyba a gdyby poszedł na części to nawet więcej bo ma dobre i ciekawe komponenty...

Chyba go jeszcze raz obejrzę... ;-)

Napisano

Ile kosztuje serwis takiego Foxa ? Wiem, że więcej niż Reby ale chyba 300zł nie przekroczy...?

W cult bikes może się zbliżyć do tych 300zł , w innych serwisach taniej - osobiście mogę ci to zrobić po kosztach oleju , uszczelek i jakiegoś tam browarka na czas pracy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...