ojtioo Napisano 4 Czerwca 2015 Napisano 4 Czerwca 2015 Witam, Łożyska w moim obecny suporcie Shimano SM-BB51 Hollowtech II MTB ledwo chodzą dlatego chcę go wymienić na nowy. Klucze do suportu juz mam. Teraz tylko pytane czy muszę kupić smar do gwintów i do łożysk i jeśli tak to jaki? Trochę poczytałem i znalazłem informacje, że należy przesmarować gwinty wewnątrz ramy i później łożyska w suporcie. Czy to jest naprawdę konieczne?
mmisiek9612 Napisano 4 Czerwca 2015 Napisano 4 Czerwca 2015 da rade i bez ale potem możesz nie odkręcić jak się zapiecze
Ziemko Napisano 4 Czerwca 2015 Napisano 4 Czerwca 2015 @@mmisiek9612, tyle to pewnie sam autor postu wie. Fachowo powinieneś dać smar miedziany ale zwykły ŁT-43 sprawdza się wystarczająco.
RedTrek Napisano 4 Czerwca 2015 Napisano 4 Czerwca 2015 ja przy swoim pierwszym razie z Hollowtech posiłkowałem się wedle wskazówek z tego filmu
Garlock Napisano 5 Czerwca 2015 Napisano 5 Czerwca 2015 Fachowo powinieneś dać smar miedziany Jeśli rama jest aluminiowa, to lepiej nie ryzykować z pasta miedzianą. Jak dostanie się trochę wilgoci to powstaną piękne ogniwa elektro-korozji. Na forum jest opisany przypadek jak nie dało się wykręcić plastikowego suportu bo gwint był smarowany właśnie smarem miedzianym. Bezpieczniej jest użyć smaru grafitowego lub molibdenowego (smar miedziany jest smarem montażowym wysokotemperaturowym,a tu nie mamy takich temperatur) i na dodatek są tańsze od miedzianego
ojtioo Napisano 5 Czerwca 2015 Autor Napisano 5 Czerwca 2015 Tak, rama jest aluminiowa (Alu Superlite AMF 7005 Double Butted, RFR-Geometry) właściwie całość jest identyczna jak na filmiku wyżej. Czyli odrobina smaru grafitowego na połączenie gwintowe między ramą a suportem i też delikatnie CX 80 na rurę korby. CX 80 kupię w Castoramie (lub podobnym), tak?
Ziemko Napisano 5 Czerwca 2015 Napisano 5 Czerwca 2015 Żadnych CXów. Wszystko składasz na smarze nakładając go więcej lub mniej a to co wyjdzie usuwasz szmatką.
Garlock Napisano 5 Czerwca 2015 Napisano 5 Czerwca 2015 CX 80 kupię w Castoramie (lub podobnym), tak? CX 80 to nazwa producenta. Możesz kupić rożne smary od niego. Mają grafitowy, molibdenowy, silikonowy (ja używam do plastikowych suportów) itd: http://www.cx80.pl/nasze-produkty
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.