pepek82 Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Napisano 12 Czerwca 2015 Skłaniam się coraz bardziej ku zamówieniu https://www.canyon.com/pl/mountainbikes/bike.html?b=3600 Oczywiście w wersji 4.9 Tylko czekam na odpowiedź ile trzeba byłoby czekać.
RowerowyMustang Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 jak dziś kupowałbym to minimum osprzęt: 3x10 dyna-sys manetki+tylna przerzutka+przednia korba: Deore korba 42/32/22 a najlepiej 44/32/22, więcej zębów większa prędkość, manetki najlepiej, jeśli są z tej samej klasy co tylna przerzutka, w tym Canyon'ie tak jak wszędzie, tylna przerzutka wyższej klasy, niż manetki widelec: medium powietrze!!! + szerokość goleni 32 mm, budżetowo 28 hamulce Shimano w wersji 3 i 4, jak piszą na tym forum, podobno nie są za dobre, ale zawsze kiedyś można je wymienić na coś lepszego no i pusty suport: octalink Hollowtech jeśli @Rulez potwierdzi moją opinię to znaczy, że dobrze odrobiłem lekcje ;-)
pepek82 Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Napisano 12 Czerwca 2015 Link jest do modelu 3.9, a ja zamówiłbym 4.9 gdzie jest już napęd 2x10 i większość rzeczy o których piszesz https://www.canyon.com/pl/mountainbikes/bike.html?b=3601
RowerowyMustang Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 Link jest do modelu 3.9, a ja zamówiłbym 4.9 gdzie jest już napęd 3x10 i większość rzeczy o których piszesz Canyon | Rowery górskie | Yellowstone AL 29 4.9 A to spoko, ale 3000 zł przekroczyłeś budżet ;-) jak za 29er i osprzęt, myślę, że całkiem dobra cena
pepek82 Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Napisano 12 Czerwca 2015 Ha, no oczywiście, że przekroczyłem już wcześniej pisałem o modelach ok. 3k Natomiast obawiam się, żeby nie było tak, że trzeba czekać długo na realizację zamówienia, bo słyszałem, że niektórzy czekali po 2 miesiące.
mmisiek9612 Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 Przybliżony czas dostępności jest podany. Nie liczył bym na przyśpieszenie produkcji, bardziej w drugą stronę niestety. Co do roweru to ogólnie w tej cenie spoko. Jedynie kiepskie hample i koła-piasty. Jeśli chodzi o napęd to zależy gdzie śmigasz. Typowo w górach to napęd 3x10 jest zbędny bo i tak na największej zębatce z przodu nie jeździsz a tylko wagę zwiększa. Na płaskich, lajtowych trasach owszem może się przydać.
RowerowyMustang Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 Typowo w górach to napęd 3x10 jest zbędny bo i tak na największej zębatce z przodu nie jeździsz a tylko wagę zwiększa. Na płaskich, lajtowych trasach owszem może się przydać. zwiększa wagę praktycznie nieodczuwalnie napęd 3x10 lepiej chodzi teoretycznie, niż każdy inny, ponieważ odległość między zębatkami na tylnej kasecie jest najmniejsza im mniejsza odległość przeskakiwania łańcucha między zębatkami,tym lepiej i płynniej chodzą przerzutki jednakże gdybym miał do wyboru: 1.napęd 3x10 najlepszy widelec sprężyna lub 2. napęd 3x9 przeciętny widelec powietrze to zawsze wybrałbym opcje nr 2
mmisiek9612 Napisano 12 Czerwca 2015 Napisano 12 Czerwca 2015 pisałem o przednich zębatkach. z tyłu to wiadomo że lepiej 10
pepek82 Napisano 13 Czerwca 2015 Autor Napisano 13 Czerwca 2015 Rower zamówiony, ale nie wiadomo ile sobie pojeżdżę w sezonie, bo faktycznie szacunkowy czas dostawy 24.08-29.08, zobaczymy jaki będzie termin realizacji na fakturze
mmisiek9612 Napisano 13 Czerwca 2015 Napisano 13 Czerwca 2015 Na jesień przynajmniej chłodniej będzie
pepek82 Napisano 15 Czerwca 2015 Autor Napisano 15 Czerwca 2015 Data zamówienia potwierdzona - 35 tydzień roku, czyli taka jak przewidywana. Rower prawdopodobnie najwcześniej będzie 24.08 Podobno czasem przychodzą wcześniej to postaram się szybciej opłacić fakturkę, niż jak to sugerują na 2 tygodnie przed realizacją zamówienia.
mmisiek9612 Napisano 15 Czerwca 2015 Napisano 15 Czerwca 2015 no widzisz jakbyś pomyślał nad zakupem roweru jakieś pół roku wcześniej to teraz pewnie byś śmigał ja bym chyba nie wytrzymał takiego czekania...
pepek82 Napisano 16 Czerwca 2015 Autor Napisano 16 Czerwca 2015 Dam radę, na szczęście jadę na staż i wrócę dopiero na parę dni przed przewidzianą dostawą, jakoś zleci. Tylko nie rozumiem tego ich systemu przewidywanych dostaw, że jakbym dzisiaj zamówił czerwony to miałbym już na początku lipca, a jeszcze jak ja zamawialem to wszystkie były na koniec sierpnia. A i pomimo wzrostu wziąłem rozmiar L sugerując się kalkulatorem na stronie. Ponadto czytałem że te ich XLki na kołach 29'' to naprawdę bycze rowery i przy przekroku 90cm jeszcze wciąż za duże
bassmass Napisano 19 Czerwca 2015 Napisano 19 Czerwca 2015 Nie chcę tworzyć nowego tematu, więc się podepnę. Czy według was nie był by lepszym wyborem ten rower: http://www.bike-discount.de/en/buy/radon-zr-team-29-7.0-237601/wg_id-117 od przedstawionego canyona?? Trochę zwiększyłem budżet na rower i zastanawiam się na tymi dwoma jednośladami i nie mogę się zdecydować.
bassmass Napisano 19 Czerwca 2015 Napisano 19 Czerwca 2015 Która z tych marek ma większe uznanie?? (według was) i która rama jest lepsza?? (bo osprzęt ten sam prawie) P.S.Dziękuję za odpowiedź mmisiek9612
Rulez Napisano 19 Czerwca 2015 Napisano 19 Czerwca 2015 A i pomimo wzrostu wziąłem rozmiar L sugerując się kalkulatorem na stronie. Ponadto czytałem że te ich XLki na kołach 29'' to naprawdę bycze rowery i przy przekroku 90cm jeszcze wciąż za duże No to faktycznie, super wybrałeś rozmiar. Kup sobie od razu mostek 120 mm
mmisiek9612 Napisano 19 Czerwca 2015 Napisano 19 Czerwca 2015 Która z tych marek ma większe uznanie?? (według was) i która rama jest lepsza?? (bo osprzęt ten sam prawie) P.S.Dziękuję za odpowiedź mmisiek9612 Co do marek to trudne pytanie zadałeś i ciężko na nie odpowiedzieć. Moim zdaniem są dość podobne. Ale osprzęt ma lepszy radon (hamulce i piasty a to dość istotne elementy) No to faktycznie, super wybrałeś rozmiar. Kup sobie od razu mostek 120 mm Najwyżej odeśle i będzie czekał kolejne 3 miesiące na większy
bassmass Napisano 19 Czerwca 2015 Napisano 19 Czerwca 2015 Im więcej człowiek przegląda tym głupszy. Canyon jest o wiele ładniejszy, ale dostępny za dość długi czas natomiast radon brzydszy, ale z lepszym osprzętem i od ręki. Jak tu być mądrym? Dzięki kolego za odpowiedź.
Gość HydraulicznyCyborg Napisano 19 Czerwca 2015 Napisano 19 Czerwca 2015 Im więcej człowiek przegląda tym głupszy. Canyon jest o wiele ładniejszy, ale dostępny za dość długi czas natomiast radon brzydszy, ale z lepszym osprzętem i od ręki. Jak tu być mądrym? Dzięki kolego za odpowiedź. Bierz radona na wyglądzie nie będziesz jeździł. Zwłaszcza że od ręki jest dostępny.
bassmass Napisano 19 Czerwca 2015 Napisano 19 Czerwca 2015 Tak właśnie zrobię. Przekonaliście mnie. Dziękuję wszystkim za pomoc.
Rulez Napisano 19 Czerwca 2015 Napisano 19 Czerwca 2015 Radon i Canyon podobne były jeszcze z 2 lata temu, teraz Canyon odstaje na +, niestety jest wielu narzekających na poziom wykonania ram Radona ...
pepek82 Napisano 21 Czerwca 2015 Autor Napisano 21 Czerwca 2015 No to faktycznie, super wybrałeś rozmiar. Kup sobie od razu mostek 120 mm Przekrok w XL to 87cm, a ja mam długość wewnętrzną nogi 90cm. Wydaję mi się, że 3 cm luzu to trochę mało. Nie sądzisz? Ponadto bazując na wypowiedziach ludzi, którzy zamawiali Canyony nikt nie odesłał roweru z obliczeń wg kalkulatora producenta, natomiast, gdy wydawało im się, że potrzebują większe było wręcz odwrotnie...
Rulez Napisano 21 Czerwca 2015 Napisano 21 Czerwca 2015 Gdybyś tak zasięgnął wiedzy, to rozumiał byś jak ważna jest długość ramy, przekrok to tylko jeden z elementów rozmiaru roweru, nie najważniejszy ... w dodatku na tym forum są wypowiedzi osób które za podpowiedzią kalkulatora źle dobrały ramę ... ale to nie jest mój problem ...
pepek82 Napisano 21 Czerwca 2015 Autor Napisano 21 Czerwca 2015 Słuchaj, forum jest po to, żeby dawać rady. Jasne, że to nie twój problem, ale proszę o pomoc jak wiesz lepiej, bo dalej mam możliwość zmienić zamówienie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.