Skocz do zawartości

[Rower] Trekkingowy ~3k PLN

silut

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jestem na zakupie roweru trekkingowego na wycieczki. Mam 182 wzrostu i ważę około 110kg. Po wizytach w różnych sklepach w okolicy z rowerami nowymi i używanymi, doszedłem do wniosku ,że nie mogę kupić najtańszego roweru który po miesiącu będzie wydawał dziwne dźwięki a jazda nie będzie przyjemnością. Na oku mam używanego: stevens na pełnym XT chodź nośi ślady użytkowania cena 2600 i używany ktm life na xt + lx 2200pln. Liczę na waszą poradę czy za 3000 jestem w stanie kupić coś nowego? Proszę o poradę , cały czas powiększam swoją wiedzę na temat rowerów jednak nie jest ona na tyle duża ,żeby uwierzyć sprzedawcy na słowo.

Napisano

no wierz z używkami nigdy nic nie wiadomo. Można trafić na super okazję a można na ukryty złom którego trzeba będzie doinwestowywać. Kupując używkę najlepiej jest obejrzeć rower na żywo i przetestować.

Osobiście wolał bym nowy rowerek na trochę gorszym osprzęcie.  Ten unibike posłuży Ci na pewno kupę lat przy odpowiednim serwisowaniu.

Plus oczywiście gwarancję dostaniesz na 2 lata a po rejestracji roweru na stronie producenta można dodatkowo ją przedłużyć o kolejne 3.

Napisano

Szkoda ,że korba i piasty nie są deore. Będę śledził rynek i forum może ktoś będzie miał na sprzedaż. Zastanowię się też nad Unibike.

Napisano

Ja także mogę polecić Unibika  Expedition  . Co prawda ja posiadam model z 2014 roku  ( nie wiem czy coś się zmieniło ale chyba nic istotnego) ale w porównania do mojego poprzedniego roweru to jest po prostu bajka. Tak jak już kolega mmisiek9612 napisał kupując używkę nie wiesz co kupujesz. Rower może super wyglądać , a później okaże się zwykłym szrotem do którego będziesz musiał sporo dołożyć kasy. Oczywiście nie ma reguły , jeżeli dobrze znasz się na rowerach to przy odbiorze osobistym sam stwierdzisz jego stan. Przez  internet Ja bym się nie odważył kupić używki. Nowy to nowy (to moje zdanie)  to jak będzie Ci się sprawował będzie zależało tylko od Ciebie jak będziesz o niego dbał. 

Napisano

Czyli taki rower powinien wystarczyć na weekendowe wypady? rowery używane o których mówiłem są na sprzedaż u gościa który prowadzi serwis rowerowy i daje jakaś gwarancję że nie jest to szrot rowery przywozi z Niemiec, Austrii

Napisano

Nie chcę się rozczarować i wole poznać opinie za i przeciw ale koniec końców i tak muszę sam zdecydować.

Napisano

Ja także mogę polecić Unibika  Expedition  . Co prawda ja posiadam model z 2014 roku  ( nie wiem czy coś się zmieniło ale chyba nic istotnego) ale w porównania do mojego poprzedniego roweru to jest po prostu bajka. Tak jak już kolega mmisiek9612 napisał kupując używkę nie wiesz co kupujesz. Rower może super wyglądać , a później okaże się zwykłym szrotem do którego będziesz musiał sporo dołożyć kasy. Oczywiście nie ma reguły , jeżeli dobrze znasz się na rowerach to przy odbiorze osobistym sam stwierdzisz jego stan. Przez  internet Ja bym się nie odważył kupić używki. Nowy to nowy (to moje zdanie)  to jak będzie Ci się sprawował będzie zależało tylko od Ciebie jak będziesz o niego dbał. 

Powiedz mi jak dużo zrobiłeś kilometrów twoim unibikiem ? Jeśli mogę zapytać jaki wzrost/waga bo wydaje mi się ,że ma to kluczowe znaczenie do żywotności roweru (waga użytkownika) chcę wrócić po wypadku do sprawności z przed pół roku muszę zrzucić trochę ciała , nie lubię biegać wiec chcę rower. Widzę, że http://www.expertbike.pl/trekking-c-67_156_160.html jest promocja różnica 500pln i nie wiem czy będzie zauważalna ? Atlantis czy Expedition? Jaki rozmiar ramy z obliczeń wychodzi , że 20" a dostępny jest 19 i 21?

Napisano

Jak na razie zrobiłem na nim jakieś 600 kilometrów więc nie napiszę o jego trwałości za dużo. Waga 110 na teraz a jak kupiłem go w kwietniu miałem 115 kg. Wzrost 180 . Ja mam ramę 21 , jest delikatnie za duża jak dla mnie , lecz 19 była by pewnie za mała . Do Atlantisa się nie wypowiem . Wiem jedno , mi się na nim dużo lepiej jeździ niż na poprzednim romecie wagant 3.0 . Za specjalnie nie zalerzy mi na tempie , ale na nim miewam lepsze tempo. O żywotności będę mógł powiedzieć za kilka tysięcy kilometrów. Ogólnie sporo osób chwali te rowery tym zwłaszcza osoby które dużo podróżują z sakwami tak jak ja. W gwarancji masz wpisaną wagę 140 kg tak więc z tych bardziej popularnych marek chyba jest w czołówce pod tym względem.

Napisano

Ja mógłbym Ci polecić kross trans arctica. Sam takiego mam (model 2013) i jestem zadowolony (zrobiłem na nim ponad 3k km). Ma kilka wad (np. amortyzowana sztyca i obręcze) ale nie są to wielkie wady. Jak zaczynałem na nim jeździć to ważyłem 118kg (plus często pełne sakwy) i rower bez problemu dawał radę :)

Do 3k masz całkiem spory wybór niezłych, nowych rowerów. Jeżeli mogę Ci coś doradzić, to wybierz model bez tarczowych hamulców - w trekkingu są kompletnie niepotrzebne, V-ki wystarczą spokojnie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...