Favorit Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 Cześć! Znajomi, którzy postanowili już na stałe zamieszkać bliżej oceanu, zaczęli pozbywać się wszystkiego z nieużywanego już mieszkania. W ten sposób za niedorzecznie małe pieniądze zakupiłem stary rower miejski (czeski favorit - klasyczna damska eska). Który posłuży mojej partnerce do gonienia za moim fixie Ogólny stan jest bardzo dobry. Rower był zadbany i odnowiony przez poprzedniego właściciela, ale... dość długo leżał nieużywany (prawie pół roku w piwnicy). Stąd załapał trochę rdzy oraz futerko z kurzu. Rozłożyłem wszystko na części, wyczyściłem, odrdzewiłem co potrzeba aż dotarłem do... wnętrza. Dokładniej kierownicy. Zdejmując "trzymadełka" zauważyłem dość gruby bury nalot i dotarł do mnie nieprzyjemny smrodek. Korozja na moje oko nie wygląda zbyt poważnie ale wnętrze wymaga solidnego mycia. Tu pojawia się moje pytanie: W jaki sposób skutecznie wyczyścić taką rurę od środka? Jakich użyć środków? Problemem wydaje mi się kwestia suszenia. Będę wdzięczny za wsyzstkie podpowiedzi! Pozdrawiam, Maczko Cytuj
RafalSBK Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 może użyj metalowego wyciorka żeby wytrzeć luźną rdzę od wewnątrz, a potem zabezpiecz środkiem do rdzy o nazwie cortanin, zatrzyma on proces rdzewienia. http://allegro.pl/organika-cortanin-f-0-5l-antykorozyjny-500ml-i5308193087.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi