Qkisek Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 Witam serdecznie Stoje przed dylematem wyboru dobrej piasty do tylnego kola ktore chce zlozyc Zaczne od tego ze mam 188 cm i niestety jeszcze duzo waze czyli okolo 120 kg :/ Na szczescie chudne systematycznie ( juz -10 kg ) a rower mi w tym bardzo pomaga Wiadomo musze miec mocne kola i piasty aby kolo nie bylo co chwile scentrowane a jezdze teraz sporo po lesie i jezdze tez na maratony mtb Juz mi koledzy na forum doradzili odnosnie mocnych obreczy i zakupilem dt swiss 355d rozmiar 29 cali na 32 szprychy I teraz dylemat dotyczy piast takich aby te moja wage wytrzyma Czy wystarczy zakupic piaste shimano xt fm-m788 32h cl 12 Czy jednak pokusic sie o prawie 3 razy drozsza dt swiss 350s ( ktora z kolei sprzedawca zachwala ze wytrzyma wszystko :) Oczywiscie wolabym zakupic tansza opcje ale jak ma sie nie sprawdzic to bede musial przebolec i dolozyc troche kasy A moze za bardzo sie ograniczylem i moze wy macie jeszcze jakies dobre propozycje o ktorych nie wiem Bardzo licze na wasza pomoc bo w przyszlym tygodniu chcialbym juz zlozyc kolo Pozdrawiam Rafal
swimfan Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 Obrecz dla Twojej wagi wybrałbym mavica, ja jezdze na 340 troche mniej waze od Ciebie jakies 15%, ale lekko u mnie nie ma i problemow przez ostatnie 4 lata nie mialem (350 to prawie to samo:)). Na Twoim miejscu pokusilbym sie o 440 zeby miec spokoj. Ja jestem za DT Swiss:). Proste to i skuteczne tanie tez nie jest. Pomysl tez o szprychach bo przy takiej wadze potrafia pekac:)
farmer Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 Co do piasty shimano to pamiętaj że sa one na kulkach nie na łożyskach maszynowych więc serwis trochę .... hmmm inny (jedni mówią że łatwiejszy inni odwrotnie). Jeśli chodzi o shimano to nie bierz XT tylko niższe modele typu deore czy slx. Im wyższy model tym lżejszy (bardziej do ścigania) przez co mniej wytrzymały.
swimfan Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 dokladnie ja na 525 przesmigalem 20 kkm +jeden bebenek do wymiany, moze bardziej cos w stylu ZEE lub Saint , ja bym jezeli mozesz wiecej wydac wybrał DT.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.