Skocz do zawartości

[buty] dla początkującego

Hermes11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno zacząłem jeździć na ,,poważnie'' i chciałbym kupić sobie buty, tylko nie znam się na tym. Czy moglibyście mi pomóc?

Na allegro znalazłem buty:http://allegro.pl/buty-rowerowe-spd-louis-garneau-comp-mtb-2015-lg-i5377934991.html

I pedały w Decathlonie:https://www.decathlon.pl/peday-mtb-m-520-czarne-id_3169982.html

Czy ten zestaw będzie dobry na początek przygody z kolarstwem? Do tej pory używałem butów do biegania z Lidla i zwykłych podałów.

Moim zdaniem Ok.

Co do pedałów to ciężko amatorowi polecić coś innego niż M520, a buty firmy LG mam ja już od 5000 km w najróżniejszym terenie i jestem zadowolony. Przewiewne, ale do 0 stopni można jeszcze jeździć. Rozmiarówkę mają podobnie jak shimano zaniżoną - normalnie noszę 44, a te buty mam 45 (jak chcesz przymierzyć to te buty są w sklepie Suport na Sieńkiwicza).

Taniej to chyba tylko te z Lidla lub Exustary...

a ja jednak odradzę z tego względu że kiedyś też zaczynałem od butów na rzepy i często trzeba było poprawiać górny rzep, a były to bodajże shimano m122, po przesiadce na m182 z klamrą jest duża różnica. Więc zdecydowanie polecę z klamrą.

co do pedałów 520 to ja ujezdzam już drugą parę, pierwsza przeżyła z jakieś 20tys km, i jeszcze by śmigała ale klatka na tyle była już wyrobiona że nowe bloki nie pomagały. Drugie komplet po kilku jazdach zaczął coś piszczeć i trzeba było rozebrać, wyczyścić i przesmarować na nowo. Uszczelnienia rewelacyjnego nie mają, z czasem się te uszczelki rozwalają ale jak się od czasu do czasu rozbierze i przeserwisuję to potrafią wytrzymać długo.

a ja jednak odradzę z tego względu że kiedyś też zaczynałem od butów na rzepy i często trzeba było poprawiać górny rzep

Skończcie z takimi tekstami. Buty na 3 rzepy na początek przygody z SPD w sam raz. Raz zapięte i przez całe 100 km po asfalcie nic nie poprawiam, bo i po co?  Niczego nie musisz poprawiać.

redwhite, dnia 04 Cze 2015 - 8:30 PM, napisał: Raz zapięte i przez całe 100 km po asfalcie nic nie poprawiam, bo i po co?   buty proponowane przez autora są butami MTB a nie do jazdy po asfalcie, weź te swoje butki w góry to wtedy zrozumiesz przewage klamry.

No widzisz i nie trafiłeś, jeżdżę w butach MTB (XC30) na rowerze crossowym, 90 % asfalt. Czasem lubię sobie zejść z roweru, przejść się, zrobić zdjęcie ciekawego miejsca, itd. i dlatego własnie wybrałem buty SPD MTB a nie typowo szosowe. I przy takiej jeździe, dystanse 50 - 100 km takie buty dają spokojnie radę, nic droższego i solidniejszego nie potrzeba.

Poza tym przeczytaj ze zrozumieniem post autora tematu. Widzisz gdzieś coś o "górach" (chyba , że kolega uzupełni swoje zapytanie o sposób jeżdżenia)? Czy czytasz o zestawie budżetowym (autor proponuje do oceny zestaw za ok. 300 zł) na początek? Sam się przymierzałem do tych LG ale trafiły się XC30 w rozsądnej cenie.

Czy ten zestaw będzie dobry na początek przygody z kolarstwem? Do tej pory używałem butów do biegania z Lidla i zwykłych podałów.

Po raz kolejny jak widzę temat butów SPD dla początkującego/amatora sięga absurdu. Jakoby po szosie nie dało się, było nie wygodnie w butach MTB. No i oczywiście "mityczna" klamra. Bez niej nie ma życia jednym słowem. I jeszcze coś tam było mamrotane o górach.

Proponowany zestaw jest bardzo dobry.

Temat świetnie pasuje pod mój opis historii sprzed dosłownie 2 tygodni kiedy kupiłem na początek używane buty SM-071 z dwoma rzepami, żeby sprawdzić czy da radę w tej technologii jeździć i czy mi to podejdzie. Po 4 wypadach stwierdzam, że ta technologia jest wspaniała i jak mogło się tak stać, że przez 10 lat jeździłem w zwykłych butach. W SPD jest zupełnie inna jazda, jakby na nowo fan z jeżdżenia. Buty udało się sprzedać właśnie w dniu dzisiejszym, gdyż wczoraj kupiłem także używane w świetnym stanie SM-089 po 300km z blokami 51 i paczką pobraniową w cenie 100zł to aż grzechem byłoby nie brać tych butów zwłaszcza, że otrzymałem pudełko i paragon z prawie roczną gwarancją i to wszystko wyczaiłem na OLX. Buty te M088 są z klamrą i teraz na własnej skórze sobie porównam jak się mają dwa rzepy z 2003 roku do dwóch rzepów i klamry z 2013 roku. Poprzednie M071 używałem dość krótko bo przejechałem w nich może z 200km ale od razu wiedziałem, że fajnie się jeździ i biorę tą technologię. Te M071 mają index sztywności na poziomie 3 a te M088 mają index sztywności na poziomie 6 w skali do 11. Czyli te nowe powinny być dwa razy sztywniejsze.

Ja na Twoim miejscu jak jesteś poczatkujący poszukałbym dobrej okazji na OLX do 100zł i pedały wziął jakieś w komplecie za pare groszy te M520 za 30-40zł używki chodzą. W cenei 150zł masz nienaganny komplet SHIMANO, który na pewno posłuży Ci do testów dłużej niż ta cerata z Lidla.

Widziałem osobiście majowy rzut butów w Lidlu i odradzałbym ich zakup komukolwiek, a kreowanie tych sztucznych testów na potrzeby marketingowe sklepu jest dość śmieszne, ale nie chce już robić OTa więc sobie daruję ten temat. Te buty nie oddychają wogóle! A za 100zł to ja sobie mam M088 a nie jakąś ceratę!

Pozdrawiam,

Przemek.

jak się mają dwa rzepy z 2003 roku do dwóch rzepów i klamry z 2013 roku.

Sorry może nie zrozumiałem tego ale te pierwsze buty były 12-letnie? A te drugie 2-letnie i jeszcze masz rok gwarancji? Zauważ też, że w wiekszości przypadków chodzi o zakup (dla początkującego) butów na 3 rzepy vs 2 rzepy z klamrą.

Pierwszy model jaki kupiłem to było dwa tygodnie temu M071 używane w idealnym stanie, normalnie jak nówki nawet jeszcze na kockach na podeszwie był oryginalny wzorek czyli praktycznie nie używane i nie chodzone. Pojeździłem tydzień i trafiłem za stówkę z przesyłką M088 to kupiłem a te M071 sprzedałem bo jednak okazały się zbyt dopasowane i dowiedziałem się, że to model z 2003 roku, więc już stary i sprzedałem (choć wizualnie wygląda lepiej od tych 089 z 2015r.)

No i to że nie były zbyt sztywne bardzo mnie przekonało do technologii SPD i postanowiłem zostać już przy takim obuwiu, gdyż uznałem jego wyższość nad "zwykłym" butem do chodzenia używanym na rowerze.

Obecnie mam M088 czyli model na rok 2013, jednak poprzedni właściciel kupił akurat ten egzemplarz, który od niego odkupiłem 30 kwietnia 2014 roku i dał mi paragon zakupu na kwotę 350zł, czyli do 30 kwietnia 2016 roku mam jeszcze gwarancję na buty w przypadku gdyby się coś rozkleiło i ta cena: 100zł. To jest największy hit, że w cenie butów ceratowych i śmieciowych z LIDLA kupiłem sobie całkiem popularny produkt z gwarancją w stanie 9/10.

Gdyby się nie trafiły to po sprzedaży M071 prawdopodobnie wziąłbym te M089 nowe z MALL.PL za 299zł, ale widziałem dziś że promocja się skończyła i stoją teraz 319zł, więc tym bardziej nie żałuję, że wydałem 100zł na M088. Chcę już je zostawić i zrobić w nich troszkę km do czasu kiedy się po prostu rozlecą.

Poprzedni właściciel zrobił na nich 300km i według relacji brata wynika że nie kłamał, gdyż buty są troszkę przybrudzone a poza tym wszystko jak nowe. Po samych blokach widać że były wpinane kilka razy :)

Gdybym miał brać w jednej cenie M088 i M089 to jasne jest to, iż wziąłbym nowszy model na 2015r. jeśli jednak porównując cenę 100zł do 300zł wybór dla mnie był oczywisty :) Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...