Skocz do zawartości

[Modernizacja] Wymiana amortyzatora, kół, hamulców - prośba o pomoc.

malcolm555

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forum,

Zwracam się z prośbą o podpowiedź jakie części wybrać aby zmodernizować mój rower - Kross Level A2 z 2011 roku.

Jeżdżę w w terenie, lesie, na górkach ok 900 m.n.p. a potem z nich lubię szybko zjechać.

Info o mnie: 177 cm, 85 kg.

1. Amortyzator (Suntour XCM) mam i mnie zawodzi. Słabo wybiera cokolwiek, chyba że dziura ma 15 cm głębokości.

2. Hamulce V-brake Avid są ok, ale na moje zjazdy i ogólna miłość do błota i mokrych tras powoduje, że za każdym razem chcę zmienić na dobre hydrauliczne.

3. Koła mam na obręczach kross pod v-brake oraz piasty nie przystosowane do tarcz. Więc trzeba całe koła zmienić. (opona maxxis krosmark).

Proszę o poradzenie mi co powinienem kupić w punktach 1,2,3 (przykłady mile widziane).

Moje dodatkowe pytania:

1. Czy pchać się w powietrzne typu reba lub epicon?

2. Czy oś 9 mm wystarczy?

3. Czy przeznaczyć więcej na lepszy hamulec do przodu i tarczę 180 mm, a mniej na hamulec do tyłu przy tarczy 160 mm?

P.S. Starałem się dobrze umieścić temat oraz nazwać go wg nowych wytycznych :) ( załączyłem zdjęcie mojego roweru po wymianie opon, jest jeszcze na starych hamulcach v-brake tektro)

post-146417-0-99749800-1433279815_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...