Skocz do zawartości

[hamulec]stuki przy hamowaniu

Mefisto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Właściwie nie wiem czy przyczyna tkwi w hamulcu ale dzieje się to w czasie hamowania więc tutaj umieszczam zapytanie :wink: W momencie ostrzejszego hamowania przednim hamulcem słychać stuki. Tak jak by ktoś delikatnie pukał w obręcz i czuć delikatne drganie kierownicy. Nie są to stuki regularne - koło nie jest scentrowane i nie ma bicia - słychać je czasami zaraz po mocniejszym zaciśnięciu klamek. Zazwyczaj jest jedno takie stuknięcie (czasami może i więcej ale nie zwracam na to uwagi). Czy ktoś się spotkał już z czymś takim?? Może przyczyną jest rozginanie się widelca (nie mam boostera)?

Gość kamoreks
Napisano

A jaką masz rame? Napisz do mnioe na gg:4555785

Napisano

na sterach powiadasz? To całkiem możliwe, poprzedni właściciel dość mocno podniósł kierownicę i mógł czegoś nie dokręcić. Zaraz to sprawdzę :wink:

Napisano

Witam!

Nie chcąc tworzyć nowego posta na ten sam temat...podłączę sie pod ten gdyż mam te same objawy co przedmówca :)

Starałem się wyregulować klocki hamulcowe, sądząc, że one są przyczyną, ale to nic nie daje...jak skutecznie sprawdzić te luzy na sterach bo jestem trochę zielony w tej kwestii??? :)

Napisano
:) Jezeli chcesz sprawdzic czy sa luzy na sterach to mozesz unosic i klasc kolo , moze zaobserwujesz jakis luz, mozna tez zacisnac przedni hamulec i ruszac rowerem do przodu i tylu patrzac na amortyzator wzgledem ramy, czy sa jakies wychylenia. Luzy mozna łatwo naprawic, wystarczy poluzowac sruby od mostka, nastepnie przykrecic lekko srube w gwiazdce ( to co wbija sie w rure sterowa ), a nastepnie przykrecic sruby od mostka. Nalezy pamietac zeby nie dokrecac bardzo mocno tej sruby w gwiadce bo mozna stery popsuc. Po przykreceniu tej sruby kierownica powinna sie lekko skrecac, bez oporow jezeli sa tzn ze za mocno przykreciles srube w gwiazdce. :D
Napisano

Witam ponownie!

No aż takim "zielońcem" nie jestem, ale dzięki...luzu nie ma...problem jest nadal :)

PS myślałem, że przedmówca pisząc "sprawdzę czy nie ma luzu" miał na myśli rozkręcanie amora czy cos w tym stylu :D Stąd moje zdziwienie bo nie mam żadnego luzu, a przy mocniejszym hamowaniu przedni hamulec stuka aż miło...czasami mam wrażenie, że klocki jakoś się obniżyły i nie ocierają o wyznaczoną powierzchnię tarczy???

Napisano

A masz tarczowki prawda? Bo np w shimano m 535 tak jest. U mnie tez slychac takie cichy stuk, w momencie scisniecia klamki. Jest to spowodowane tym ze klocki trzymaja sie na takim "bolcu" ktory sie wyciaga aby zmienic klocki. Tam jest luz , no bo wiadomo , wyjac jakos trzeba, gdy sie klocki zmienia. I przy hamowaniu kiedy klocki zetkna sie z tarcza slychac stuk. U mnie np slychac te stuki najlepiej gdy zacisnie sie hamulec i przesowa lekko rower przod-tyl. Ale to normalne. Mi np nie przeszkadza.

Napisano

Nie no ok...na początku zawsze jest małe stuknięcie bo klocki "chwytają" tarczę, ale potem u mnie następuje taki miniaturowy "turkot", który nie ustaje aż do momentu gdy puszczę hamulec...z tyłu wszystko jest ok...problem pojawia się tylko z przodu :)

Napisano

W takim razie nie wiem. Ale moze to byc spowodowane krzywa tarcza np- wystarczy niewiele, mozesz tego nawet nie widziec a bedzie lekko krzywa i moga byc takie stuki. Moze byc tez luz na amortyzatorze. Albo slabo przykrecona tarcza hamulcowa. :025:

Napisano

Re kajo:

U mnie też luz nie był wyczuwalny. Rozkręciłem stery, przesmarowałem całość, skręciłem i problem znikną ;) To był luz ale nie był on wyczuwalny bez rozkręcenia. Polecam zrobić to samo bo opisane przez Ciebie obajwy są chyba identyczne z moimi.

Aha, ja mam sztywniaka, ale to na jedno wychodzi.

Dzięki za pomoc adrys!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...