keniol91 Napisano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Witam dziś pomyślałem sobie że przed wycieczką do Szklarskiej Poręby w czwartek wyczyszczę i przesmaruję swój rower i tak oto po wszystkim wsiadłęm na niego i nagłe tylni hamulec bardzo słabo hamuję jaka może być przyczyna ? Rower posiadam taki Unibike Zethos GTS a hamulce w nim to: SHIMAONO ACERA M446 (HYDRAULICZNE) Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ILC Napisano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Trudno stwierdzić po takim opisie sytuacji : polecam przeczytać ten podpięty temat http://www.forumrowerowe.org/topic/154776-poradnik-hamulec-tarczowy-nie-hamuje-dlaczego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keniol91 Napisano 2 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 (edytowane) Tak poszedłem zrobić rundkę pod domkiem aby precyzyjniej opisać problem z linku który mi przesłał kolega wyżej najbardziej pasuję te stwierdzenie !: 2. ''Naciskamy klamkę a ona jest miękka, gumowata czasami można ją docisnąć do samej kierownicy ... Hamulec hamuje ale słabo ale nie piszczy i wszystko wydaje się ok''. i tak rozpędziłem się do 14 km/h i hamowałem przednim długość skody octavia w sedanie następnie rozpędziłem się w ten sam sposób i hamując tylnim hamulcem hamowałem około 1,5 skody ! oczywiście naciskając manetkę z tą samą siłą ! czy to znaczy że hamulec jest mocno zapowietrzony i nalezy się szybko udać do serwisu ? Czy mogę tak śmiało jechać na wycieczkę ? nie zapowietrzy się bardziej ? Z góry dzięki za odpowiedzi ! Edytowane 2 Czerwca 2015 przez keniol91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 A czy przypadkiem podczas smarowania nie zatłuściłeś tarczy lub klocków? Bo sam napisałeś, że czyściłeś i smarowałeś rower i nagle sam z siebie by się hamulec zapowietrzył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ILC Napisano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 To bardzo prawdopodobne, zdejmij koła, wyczyść zaciski (tylko nie naciskaj klamki przy zdjętych kołach), wyczyść same tarcze, wyszoruj np; papierem ściernym klocki i to powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keniol91 Napisano 2 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Czy alkoholem też mozna po przecierać ? a zaciski papierem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grande1970 Napisano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 można i alkoholem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 (edytowane) @@keniol91, Na bank musiałeś "obtłuścić". Moje hamulce po myciu na myjni samochodowej zwykle hamują lepiej. Chociaż byłem świadkiem bardzo pomysłowego mycia, koleś włączył "woskowanie" i zaczął lać po całym rowerze, w tym po tarczach.Jak masz aceton na podorędziu, to też może być. Ostatnio przecierałem obręcze, bo upaćkałem preparatem do opon - żyleta. Edytowane 3 Czerwca 2015 przez mklos1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keniol91 Napisano 3 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Ok dzięki za porady poprzecierałem 150 papierem ściernym i odtłuściłem preparatem do odtłuszczania hamulców i śmiga :) Dzięki i pozdrawiam a Jutro trasa 2 w Szklarskiej Porębie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi