Skocz do zawartości

[serwis] amortyzator suntor xc 60

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio dobralem sie do amoryzatora w swoim starym Giant'cie. 2 sprezyny w goleniach, w jednej dodatkowo elastomer. Sprezyny pordzweiale juz.. Dolnych srub nie mam jak odkrecic, odkrecane dluuugim imbusem od gory, ktorego nie posiadam. Wysunąłem sprezyny, poczyscilem je odtluszczaczem, i nie bardzo wiem czym je nasmarowac. Po skreceniu piszcza i sie zacinaja - spsikalem tylko olejem w sprayu, do oczyszczenia ich. Czy mozna dac zwykly smar litowy na sprezyny? Cos jeszcze z tym robic? Nie bede zalewal olejem, bo waga i tak ciezkiego "uginacza" i tak jest znaczna..

• 2 tygodnie później...
Napisano

Z tego co mówisz to jest bardzo ale to bardzo zapuszczony , pierwsze co musisz zrobić to rozebrać go do śrubki , przejrzeć wszystko , wyczyścić i nasmarować.Tego imbusa to kup bo i tak będzie Ci potrzebny albo pożycz.Co do smarowania to sprężyny wysmaruj przez włożeniem solidnie smarem , może być litowy , to samo z uszczelkami i innymi elementami.Taki serwis powinien znacząco poprawić jego pracę.

Napisano

Na razie dalem tylko smar na sprezyny, nic wiecej nie moge bez dlugiego imbusa. Wie ktos moze jaki to rozmiar? Rower ma juz troche lat, choc uzywany byl okresowo. Do amora nigdy nie zagladalem..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...