evo Napisano 6 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Powiedzcie mi, czym się rózni na korzyśc (poza amorkiem i sztywnością) VPP czy Maestro, od takiego marketowego "fulla" jak na grafice u dołu ... chodzi o same kwestie techniczne. Bo takie fule marketowe robią na 2 sposoby, ten zawias jest albo tuż za suportem, wtedy to istne badziewie, ale czasem jest tak, jak u mojej kuzynki gdzie w jej fulu za 600 zł ten zawias jest i wyżej i przed suportem, a ma to takie zalety (sprawdziłem) że oś tylniego koła idzie prawie pionowo w górę i praktycznie ten ruch osi koła niczym się nie rózni od VPP i Maestro ! Co wiecej, suport na sztywno z osią koła, wiec nie ma tego negatywnego ruchu pedałem jak w VPP i Maestro ..... Teoretycznie wiec nawet nawet jest lepszy (pomijajac faKT, że mniej sztywny - bo to dało by sie załatwić, i ma tylko sprezyne - bo tu teoretycznie mozna by dac cos innego). System ten jest opary na tej samej zasadzie jak GT i-drive http://www.mojekolo.cz/pics/gt%20i%20drive...%20red/maly.jpg Albo inaczej, bo system URT (ten "marketowy") rózni się od VPP chyba tylko "prowadnicą" że tak powiem, od UTR. Wadą UTR jest " Niestety system ten obarczony jest innymi dość poważnymi wadami - jest bardzo podatny na zmianę środka ciężkości rowerzysty i działanie hamulców. " czy tylko jednak zwykła "prowdanica/łacznik" zmienia az tak wiele? Bardziej bym tu widział poprawę sztywności, hymm ps. powiedzcie mi, czy jest gdzies w necie jakis test z filmikami pokazującymi jak pracuje zawieszenie róznego typu (widok z boku) w praktyce. Np: przejazd po wybojach filmowany z boku. Tyle artykułów, a w dobie YouTube warto by było w końcu taki test pokazać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 6 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Wadą UTR jest " Niestety system ten obarczony jest innymi dość poważnymi wadami - jest bardzo podatny na zmianę środka ciężkości rowerzysty i działanie hamulców. "czy tylko jednak zwykła "prowdanica/łacznik" zmienia az tak wiele? Bardziej bym tu widział poprawę sztywności, hymm zmienia bardzo wiele, bo gdy biker wstaje na marketowcu to jego zawieszenie przestaje dzialac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 6 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 No tak, ale jeżdzac na jej biku przez chwilę, doszedłem do wniosku, że można to przeciez wykorzystać .... bo w końcu na fullu możesz sobie wstać, a koło będzie dociskane. I np: na podjeżdzie wstaniesz, full zmienia sie prawie w sztywniaka (troszke działa, duże doły/kamienie mi wybierało) - co akurat na podjeździe może byc zaletą, a wstac możesz bo koło dociska, a wstanie na podjedździe pomaga czasem. Wiec mamy dwie korzyści i to bez blokady skoku chyba że źle kombinuje. Ale nawet gdybym źle kombinował, to generalnie i tak nie poleca się wstawania (głównie na ht), więc siedząc ciągle zawieszenie powinno działać. A wrecz poprzez wstanie można by robić za blokade skoku Pozostaje kwestia hamowania pewno, ale w ostateczności full zmienia sie w ht, co w xc nie pownno tak boleć. W rynku samochodowym robi się mase testów, ciekawe czy ktoś kto wprowadza nowe rozwiazanie robi tak dokładne testy, czy robie tez testy tylko tak, by wyszło na jego lub tak jak mu na papierze wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macrianus2 Napisano 6 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 dobry full wybiera i nie buja. natomiast jesli zawieszenie przestaje dzialac to z jednej strony masz ciezar fulla, a z drugiej trakcje sztywniaka, czyli niezbyt wesolo. blokady tak naprawde sa imo tylko jako polsrodek w fullach, gdzie nie udalo sie wyeliminowac bujania poprzez sama konstrukcje wahacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 6 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 A powiedz mi, nawet najdoskonalnsze systemy mają specjalne tłumiki (rozpoznają rodzaj bujania itd.) i do tego blokady. Czy gdyby do VPP i Maestro, a nawet GT i-d wsadzić zwykłą spręzynę, to nie bujało by, skoro to takie idealne rozwiązanie że rozwiązuje problemy za tłumik wręcz by mozna dojśc do wniosku. Bo musze Tobie powiedzieć, że patrząc jak kuzynka jeżdzi na tym UTR z spręzyną (sam siebie mi trudno ocenić) nie buja jej na jeździe po asfalcie, lub jest to bujanie rzedu 0,5 cm. No a w terenie to wady pewno już wychodzą jak już pisaliśmy. chciałbym zobaczyć kiedyś test wszystich rozwiazań, ale na sprezynach albo po prostu wszystkie na tym samym tłumiku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Czy gdyby do VPP i Maestro, a nawet GT i-d wsadzić zwykłą spręzynę, to nie bujało by, skoro to takie idealne rozwiązanie To ja ci odpowiem : Decathlony Rockrider 9 FreeRide , czy Rockrider 9,2 , a nawet stosunkowo tani Rockrider 9,1(wszystkie to - virtuale), działają bardzo dobrze nawet ze słabymi tłumikami Nie bujają !!! Nie odbjają pedały !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
riker Napisano 8 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Dla ścisłości: Zarówno VPP (Santa Cruz, Intense), jak i Maestro (będące kopią DW-link, Iron Horse'a) to systemy ze zmiennym punktem obrotu. Co do charakterystyki zawieszeń, zapraszam do kompendium, które to na naszym forum opisuje temat to wyczerpania. tyle. http://www.forumrowerowe.org/-tylne-zawies...dium-t2380.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coob Napisano 13 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Witam, temat stary jak świat w dodatku przeze mnie poczyniony Panowie i Panie. Krótka piłka bez alternatywnych propozycji. Kupuję Anthema zastanawiam się tylko czy 1 i zostawic jak ją fabryka zrobiła czy też Anthem 2 i pozmieniac/pokombinowac.. Proszę bez alternatywnych propozycji bo 2 lata przez ostatnie porady myślałem ;P Pozdrawiam rowerowo PS Dziś mam złożyc zamówienie więc będę wdzięczny za szybkie odpowiedzi.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Maja 2008 Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Chyba jednak - 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coob Napisano 13 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Dopiszę dokładnie co mnie męczy.. Przy 1 tak jak pisałem nie zmienię nic w najbliższym czasie (prócz siodła, ktore mam i jest genialne). Przy 2 - sprzedaję amor, koła i mojego sztywniaka co pozwoli mi zainwestowac w kółka (może Crossmaxy) i amor SID lub R7 80mm. Hample w 2 nie są złe, napęd.. trochę pochodzi (na pewno duża dawka niezawodności). Tak naprawdę chodzi o różnice w wadze (1kg) czy za 2 tyś zł będę mógł ten 1kg urwac czy też będzie ciężko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Maja 2008 Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Mam R7 i raczej bym nie zamienił na Fox-a, jak chodzi nowy Sid - mało kto wie , a stary to chyba za delikatny ... Urwać 1 kg to raczej będzie ciężko, zresztą największy zysk jest na kołach - ale czy wiele urwiesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coob Napisano 13 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Giant Anthem 1 - zamówiony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Maja 2008 Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Prawidłowo , gratulacje, oby dobrze jeździł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.