bardzozlymisio Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 Czolem. Mam rower jak w temacie z amorem NCX D-RL, 63mm. Amor ma juz torche za swoje a poza tym jego praca pozostawia sporo do zyczenia zwlaszcza przy mojej wadze 100+. Jezdze po lesie, nie stronie od zajzdow po korzeniach innych wybojach - na amatorskim poziomie ma sie rozumiec. Rower ma zalozone 2'' opony, troche usportowiona pozycje przez wyjecie pierscieni i mostek z minusem - czyli jest to w tej chwili pelnoprawny 29-er. Mozecie polecic jakis rozsadny amor do tego roweru? Czy zalozenie amora ze 100mm skokiem jakos mocno wplynie na prowadzenie roweru? Cytuj
Rulez Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 (edytowane) Amortyzator MTB o skoku 100 mm raczej mocno (a właściwie na pewno mocno) wpłynie na prowadzenie skoro fabrycznie jest 63 mm , maks. granica rozsądku to 80 mm najlepiej pod koło 27,5", a może lepiej zmienić rower ? Edytowane 1 Czerwca 2015 przez Rulez Cytuj
bardzozlymisio Napisano 1 Czerwca 2015 Autor Napisano 1 Czerwca 2015 (edytowane) No i wlasnie nie bardzo jestem w stanie sobie te rzekoma zmiane geometrii wyobrazic. Roznica pomiedzy 63 a 100 to dokladnie 3,7cm. W tej chwili jak zablokuje widly zanim wsiade na rower - to jade bez problemu, bez SAG Jak odblokuje rower juz na nim siedzac to amor zapracuje na pewno 2-3 cm, czyli tez sie zmienia geometria. Jedyne co ewentualnie mogloby sie stac to ze amor 100 bardziej sie ugnie i przelece przez kierownice - nie bardzo wierze, ze te 3,7cm spowoduje takie ugiecie. Poprawcie mnie jesli bladze - jaki konkretnie te 3,7cm ma wplyw? Edytowane 1 Czerwca 2015 przez bardzozlymisio Cytuj
Rulez Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 (edytowane) Konkretnie ma wpływ , widelec mtb ma też inne wyprzedzenie koła i inne duperele ... no więc takie sobie wszdzenie widelca mtb jest delikatnie pisząc - nierozsądne. Edytowane 1 Czerwca 2015 przez Rulez Cytuj
bardzozlymisio Napisano 1 Czerwca 2015 Autor Napisano 1 Czerwca 2015 Twoje wyczerpujace wyjasnienie mnie przekonalo Cytuj
Rulez Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 (edytowane) To nie jest mój problem, skoro wiesz najlepiej, to kupuj Czolem. - czyli jest to w tej chwili pelnoprawny 29-er. Na pewno nie, jak na 29er krótki, że śmiech na sali, w dodatku główka sterowa jak w rowerze enduro, w takim rowerze tym bardziej te 37 mm zrobi różnicę ... ale co będę dyskutował z " fachowcem " ... Edytowane 1 Czerwca 2015 przez Rulez Cytuj
bardzozlymisio Napisano 1 Czerwca 2015 Autor Napisano 1 Czerwca 2015 Nie unoś sie nadmiernie Jeśli potrafisz rzeczowo sprawę przedstawić, to zrób to, pisząc konkretnie dlaczego nie. A jeśli nie potrafisz, nie pisz wcale. Chwilowo piszesz ciagle to samo, ze zrobi, ale nie piszesz w jaki sposób. Fakt, ze rower jest krotki. Mam założony dłuższy mostek. Ale długość nie ma wpływu chyba, raczej kat główki ramy. Zwykle w rowerach ze skokiem 100 lub więcej ten kat jest większy 70-kilka stopni. U mnie jest 69,5 chyba co moze być przeszkoda, mając widły bardziej pionowo przy nurkowaniu roweru z większym ugięciem amortyzatora. Ale to moja teoria i nie musi być słuszna. Cytuj
Rulez Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 (edytowane) Po pierwsze, razem z kątem sterówki, przy zmianie widelca zmienia się też kąt podsiodłówki, który i tak jest "łagodny" - 72* Poza tym nie mam zamiaru powtarzać któryś raz z kolei tego samego, a tu artykuł da niedouczonych (ale nie wystarczy przeczytać, trzeba jeszcze zrozumieć) : http://katalog.bikeboard.pl/artykuly,rowery-i-ramy,sinus-alfa-wyjaniamy-zawiloci-geometrii-roweru Edytowane 1 Czerwca 2015 przez Rulez Cytuj
bardzozlymisio Napisano 2 Czerwca 2015 Autor Napisano 2 Czerwca 2015 Pomijajac Twoje niskich lotow uszczypliwosci. Zmiana na widly 100mm bedzie zbyt radyklalna. Zmiana na widly 80mm wydaje sie byc ok. Teraz pytanie - na jakie widly i czy to ma sens? Ktos, cos moze zaproponowac? Cytuj
tobo Napisano 2 Czerwca 2015 Napisano 2 Czerwca 2015 Sposób "narracji' jest u kolegi Ruleza uwarunkowany genetycznie. To czy widelec ze skokiem 100 mm wpłynie negatywnie pozytywnie czy neutralnie na zachwanie roweru zależy od sposobu eksploatacji i Twoich preferencji. Nie wiem jak dziś ale chwilę temu dostępne były na rynku widelce z możliwością zmiany skoku - czy są obecnie i jakie modele to musisz poczekać na informacje od innych. Dziś widelec mtb pod koło 28 cali (29er) o stałym skoku 80 mm i o dobrej jakości działania to będzie rzadkość. Cytuj
Rulez Napisano 2 Czerwca 2015 Napisano 2 Czerwca 2015 (edytowane) Pomijajac Twoje niskich lotow uszczypliwosci. Zmiana na widly 100mm bedzie zbyt radyklalna. Zmiana na widly 80mm wydaje sie byc ok. Teraz pytanie - na jakie widly i czy to ma sens? Ktos, cos moze zaproponowac? Nie ma żadnego sensu przerabianie tego roweru na MTB 29" ponieważ i tak nigdy nie zostanie "prawdziwym 29er", poza tym jak sam przyznałeś jest za krótki..., kup po prostu taki rower - 29er, a ten przywróć do stanu pierwotnego i sprzedaj. Edytowane 2 Czerwca 2015 przez Rulez Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi