Skocz do zawartości
  • 0

Rover MTB DAVOS

Gość berni

Pytanie

Napisano

Planuje zakup roweru Davos --> http://allegro.pl/rower-gorski-mtb-26-alurama-alufelgi-shimano-i5371526787.html

proszę o doradzenie czy jest wart swojej ceny?

Osprzęt wydaje sie w miare ok, jak dla moich potrzeb - jazda miejska, średnio piaszczyste drogi i leśne mniej więcej po równo.

Jak macie jakieś doświadczenia lub przemyślenia to śmiało bo rower zamierzam nabyć na dniach  :)

Chyba że ktoś ma jakieś konkretne "ALE" to się wstrzymam  :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie warto tego kupować. Z chin można to sprowadzić za połowę ceny :whistling:

Za tą cenę można mieć rower na dużo lepszym osprzęcie(Alivio). Poszukaj na allegro rowerów marki  Kands czy Lazaro. Będą one dużo lepszym wyborem niż ten złom z chin 

Przyjrzyj się dokładnie rowerowi w kolorze zielonym. :w00t:

Napisano

Ok jestem zarejestrowany. Dzięki za podpowiedzi i biorę się za szukanie bo chciałbym właśnie w podobnej cenie coś na być. Boje się trochę na allegro żeby jakiejś tandety nie kupić, chyba że w mojej okolicy. Tj. Łódzkie i przed zakupem podjechać i obejrzeć.

Lazaro.v3 widzę tylko z vb, a szczerze mówiąc wolał bym już na tarczach , orientujecie się czy występują w ogóle w tej cenie z tym osprzętem Alivio na tarczach ? Albo ten kands skoro tez godne uwagi bo cross w tej cenie to chyba nie znajdę z pewną ramą . Ważę obecnie 102 kg i mam 185cm , czasem będę też potrzebował zapiąć fotelik z dzieckiem 15kg . Może macie jakieś sprawdzone typy?

Napisano
wolał bym już na tarczach

Lepszym wyborem będę v-brake niż słabe hamulce tarczowe. Jeśli koniecznie musisz mieć tarcze to tylko hydrauliczne

Jeśli trochę dołożysz to możesz kupić coś w tym stylu z hydraulicznymi hamulcami tarczowymi i napędem 3x9 

Napisano

A jak z tym pod ostatnim linkem rzuci ktoś fachowym okiem
na pewno będzie lepszym wyborem niż ten który podałeś na początku tematu. Ma gorszy osprzęt ale tragedii nie ma. Za tą cenne ciężko będzie kupić coś lepszego no chyba że używany 
Napisano

Lepszym wyborem będę v-brake niż słabe hamulce tarczowe. Jeśli koniecznie musisz mieć tarcze to tylko hydrauliczne

Jeśli trochę dołożysz to możesz kupić coś w tym stylu z hydraulicznymi hamulcami tarczowymi i napędem 3x9

Marcin a możesz podpowiedzieć czym się kierować przy wyborze v-brake aby był faktycznie lepszy czy tylko firmą czy na coś trzeba konkretnego zwrócić uwagę? Dałeś mi klina z tymi hantlami :) i się zacząłem tak zastanawiać czy lepiej tarcze te z najtańszych hydro. Czy może faktycznie lepiej dobre vb i czy na spokojnie dadzą radę przy potrzebie mocnego nagłego hamowania? (Na wspomniane ok 120kg :D )
Napisano

Nigdy nie kupuj v-brek z plastikowymi ramionami Klamki też nie mogą być plastikowe 

Obojętnie czy kupisz Shimano Avid Treko będą działać podobnie

Nawet słabe hamulce hydrauliczne będą mocniejsze do v-brek. 

Pod twoją wagę na pewno lepsze będą tarcz ale tylko hydrauliczne.

Ps. Pisząc o słabych hamulcach tarczowych miałem na myśli mechaniczne które są bardzo często mocowane w tanich rowerach 

Napisano

Witam ponownie , roweru jeszcze  nie nabyłem bo w międzyczasie wysypała mi się skrzynia w samochodzie :icon_confused:

Ale wracając do tematu wpadłem dzis na taki model --> http://allegro.pl/rower-26-mtb-alivio-hydraulika-blokada-21-i5451338551.html czy to w ogóle warte uwagi jest bo ta przecena to podejrzewam niezły bayer :stupid:

I jeszcze jedno, bo chyba bardziej będę się skłaniał do Lazaro ,ale nie wiem czy te dwa różnią się tak że warto dołożyć te 60zeta ?

1. http://allegro.pl/lazaro-generation-v2-men-hydraulika-acera-suntour-i5458937473.html

2.http://allegro.pl/lazaro-elitary-v2-meski-cross-acera-hydraulika-i5447226716.html

czy ten pierwszy to MTB? bo poza różnicą w oponach i amorku to innych nie widzę, ale jestem laikiem więc proszę o pomoc co będzie lepsze , lub dajcie swoje propozycje w podobnych cenach bo chciałbym już pojeździć a tu ciągle jakieś dylematy :bye2:

Poza tym zna może ktoś tą firmę czy jest żetelna? bo jestem z Łodzi więc zakup będzie na odległość :icon_confused:

Gość Mateusz
Napisano

Nie warto tego kupować. Z chin można to sprowadzić za połowę ceny :whistling:

Za tą cenę można mieć rower na dużo lepszym osprzęcie(Alivio). Poszukaj na allegro rowerów marki  Kands czy Lazaro. Będą one dużo lepszym wyborem niż ten złom z chin 

Przyjrzyj się dokładnie rowerowi w kolorze zielonym. :w00t:

Czemu złom??? Ja posiadam taki rower i jestem zadowolony. Hamulce tarczowe mechaniczne nie są złe, chodziarz i tak za jakiś czas  powymieniam na hydrauliczne  bo testowałem  takie hamulce u znajomego. Sprzed Shimano to jest dobra firma, miałem dwóch poprzednich rowerach i nie miałem żadnych problemów. Jest to fajny rower, zaiste ma koła i kolor. 

Napisano

Długo go masz? Ile kilometrów dziennie jeździsz? Najtańszy osprzęt ciężki uginacz xcm, dziwne koła których nie da się wycentrować wymieniać dalej?

Gość Mateusz
Napisano

Długo go mam, robię dziennie po 50,60 km. I jestem zadowolony.

Gość Mateusz
Napisano

Ciekawe po co ci wycentrowanie kół jak ich nie scentrujesz.

Napisano

Ciekawe po co ci wycentrowanie
 Po to żeby nie biły na boki. Uwierz takie koła też w końcu się scentrują i będzie problem bo tego nie wycentrujesz 
Gość Mateusz
Napisano

Może scentrujesz jak piszesz albo i nie scentrujesz poza tym to zależy od użytkownika, jak dbasz to masz. 

Napisano

Jak się pomyśli to zawsze się znajdzie sposób

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...