Skocz do zawartości

[stery] 1cal zerwany gwint na sterówce

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej!

Wczoraj w moim miejskim pomykaczu (stara szosa 1969 Gitane Super Corsa) zerwał się gwint w sterówce. Szczerze mówią spodziewałem się tego bo już od dłuższego czasu był raczej symboliczny.

Czy coś można z tym jeszcze zrobić czy raczej czeka mnie zakup nowego sztućca?

Napisano

Gdybyś musiał jednak wymieniać, to do starego francuza będziesz musiał zapewne dokupić nowe stery (bo gwint na nowym widelcu jest inny) i mostek pewnie trzeba będzie owinąć blaszką z puszki po piwie bo będzie miał 0,2mm luzu.

Napisano

Dzięki za pomysł, niestety nie mogę rozebrać teraz sterów do zdjęcia - żal nie skorzystać z pogody ;)

Może tylko dodam, że gwin wygląda nie do końca jak zerwany tylko jakby się "wytarł".

Napisano

Przy czym do tej obejmy najlepiej jest wytoczyć sobie wgłębienie na sterówce, tak na wszelki wypadek.

Mozna też przegwintować od nowa sterówkę i dac nakrętkę kontrującą na pasujący gwint (jezeli obecny gwint był głęboki a resztkis tarego są jest niewielka szansa że po przegwintowaniu stara nakrętka będzie łapać, ale może to być niebezpieczne)

Napisano

Hmm. Ja nie wykonywałem tej procedury na sterówce, ale - ogladałem takowe próby u kolegi. Nie wydawało mi się, aby - przy pracy na zużytym gwincie - przegwintowanie przekroczyło połowę dostępnej grubości blachy. jedyne co wymagało wymiany to nakrętka kontrująca. 

Bo wszystko zależy od tego, jaki skok i średnicę gwintu przyjmiemy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...