Skocz do zawartości

[rower] kupno roweru MTB 1500 - 2000 zł

piotrek_gd

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

chciałbym kupić rower MTB w podanym przedziale cenowym. Przeczytałem tematy podwieszone i z pewnością zastosuję się do udzielanych wskazówek.

Dziś przed zarejestrowaniem się na forum odwiedziłem Decathlon i jeździłem rowerem B'TWIN ( http://www.decathlon.pl/rower-gorski-ro ... ctFeatures - dokładnie ten model) mimo mało mi znanej marki rower spełnia praktycznie wszystkie wymagania zawarte w podwieszonych tematach ( wyjątek stanowi rozmiar kół - 26 cali ). Uważam jednak, ze za podobne pieniądze mógłbym znaleźć rower bardziej uznanej marki. W najbliższym czasie obejrzę w Intersporcie rower GIANT ( http://www.esportowiec.com.pl/rowery-27 ... -4520.html ) w tym modelu problemem mogą być hamulce tarczowe mechaniczne, które zdecydowanie odradzacie...Złotym środkiem może być ten GIANT ( http://www.esportowiec.com.pl/rowery-27 ... -3027.html ) rower spełnia wszystkie wymagania. 

I jeszcze jedno, czy dla faceta 183 cm wzrostu rama w rozmiarze L będzie ok ?

Co sądzicie o powyższych rowerach, być może za podobne pieniądze mogę znaleźć coś jeszcze lepszego ? Wszystkie uwagi i sugestie mile widziane.
Pozdrawiam

Napisano

26 cali

odrzuć całkowicie

ze za podobne pieniądze mógłbym znaleźć rower bardziej uznanej marki

uznanej w branży - tak, lepiej znanej przez sąsiada - nie

problemem mogą być hamulce tarczowe mechaniczne

w tym budżecie można znaleźć już z hamulcami hydrualicznymi problemem może być to co wyżej

I jeszcze jedno, czy dla faceta 183 cm wzrostu rama w rozmiarze L będzie ok

tak rama z przedziału 19-20 cali do takiej rekreacyjno-sportowego jeżdzenia będzie w sam raz

ja ze swojej strony mogę dorzucić http://allegro.pl/rower-mtb-27-5-galaxy-pioneer-hydraulika-24v-acera-i5376014264.html

na plus lepsze hydraulika od shimano nie dość że lepiej chodzi to jest zdecydowanie tańsza i prostsza w eksploatacji

dostępny też w wersji na większych 29 calowych kołach http://allegro.pl/rower-mtb-29-galaxy-skylab-hydraulika-24v-acera-i5377400395.html

albo tu masz naprawdę spoko maszynę nie wiele drożej, na plus mechanizm korbowy na octalink większa sztywność mniejsze ryzyko poluzowanie i odkręcanie się ramion, 27 przełożeń osprzęt najnowsze alivio, mocne oczkowane koła

http://allegro.pl/rower-29er-megamo-natural-40-alivio-hydraulika-xct-i5406157566.html

Napisano

jasne, jezeli megamo jest najlepszy to roznica w cenie nie ma znaczenia

tylko nigdy nie jezdzilem na kole 29 cali, mozesz napisac na czym polega roznica w porownaniu do 27,5 cala i czy jest mocno odczuwalna ..

Napisano

jezeli megamo jest najlepszy

jest jedną z lepszych opcji w tej cenie

29 calowe koła to większa prędkość, większa uniwersalność, 27,5 z początku miał być takim rowerem bardziej specjalistyczny do jazdy w trudnych skomplikowanych trasach a rynek jak wiadomo przerobił go na popularny rower do wszystkiego

przy twoim wzroście 29 będzie lepszym wyborem, bierz ramę L i będzie spoko 

Napisano

Sprawa wcale nie jest taka prosta, jeśli chodzi dobór wielkości ramy. Wzrost jest rzeczą ważną ale na jego podstawie nie dobierzemy prawidłowo wielkości ramy. Rozmiar "L" to dość nie precyzyjna miara. U jednego producenta "L" to 19 cali, a u drugiego 21. Najlepiej zmierzyć długość wyprostowanej nogi od piety do krocza i na tej podstawie dobrać wielkość ramy w calach zachowując około 10 cm "luzu" pomiędzy ramą a górną rurą ramy.

Jeżeli chodzi o sam rower ze swojej strony polecam coś z rodzimej stajni mianowicie Kross B2 2015. Osprzętowo bardzo podobny rower a nawet lepszy. To co możemy uznać na plus. to na pewno atrakcyjniejsza rama jeśli chodzi o jej wykonanie, wszystkie spawy są polerowane co nadaje jej sportowego i estetycznego wyglądu. Na uwagę zasługują również lepsze opony, bo w tej cenie dostajemy znakomite Smart Samy. jeśli chodzi o cenę w sieci bez problemu znajdziemy go za 1999,- a po wymianie kilku mejli na pewno uda się jeszcze z tej ceny zejść. Moim zdanie to najlepsza propozycja roweru na kole 29 i w tym przedziale cenowym.

Napisano

no te opony to chyba jedyne co w nim jest dobre, bo najtańsze hamulce tektro, najtańszy i najprostszy mechanizm krobowy mocowany na prymitywny kwadrat xcm, piasty joytech znane z rowerów po 800 zł, stary napęd z wciśniętą jedną dobrą i nową tylnią przerzutką, słabe niekapslowane obręcze naprawdę czyni go potworem bezdroży 

Napisano

osprzętowo na pewno wypada lepiej, z tego co widać po rowerach jakie robi megamo to jest to ogarnięta firm a sklep jest znany ze sprzedaży rowerów niemieckiej marki silverback trochę tu osób z forum się na nie skusiło i nie było jakiś problemów bynajmniej nikt nie wspominał

Napisano

w tej cenie nie patrz na napis na ramie bo albo kupisz rower ze znanym napisem i słabiutkim osprzętem albo kupisz rower z mniej znanym napisem a przyzwoitym osprzętem

tak jak pisałem wcześniej w tym co ci poleciłem masz hample shimano hamują lepiej od tektro, avidów oraz są prostsze i tańsze w eksploatacji, masz mechanizm korbowy mocowany na octalink taka można by rzec gwiazdka oprócz większej sztywności która ci może wiele nie mówi to nie odkręcają się same z siebie ramiona, co w kwadracie zdarza się dość często a jak raz się poluzuje będzie luzować się już zawsze oś jest stalowa a ramie alu twardy materiał rozbija miększy i nic z tym nie zrobisz, a i też są prosto zamocowane co nie zawsze zdarza się przy kwadracie a dzięki temu lepiej wyregulujesz przerzutki, masz dobry osprzęt i 27 przełożeń na alivio model 2015 która ma już technologie shadow tech, dobre obręcze sunringle kapslowane co daje amortyzacje szprychy w przypadku uderzenia i zapobiegania centrowaniu się kół 

w tym przedziale nie patrz na markę tylko na to co rower ma w sobie i na sobie 

Napisano

widelec z mechaniczną blokadą co jest dość słabym rozwiązaniem jak na rower za 2000 zł, osprzęt to stare alivio mieszane z acera i altusem co średnio sobie radzi z 9 rzędową kasetą i ni jak się ma do nowego z serii M4000 które ma już technologie shadowtech o wiele sztywniejsza i precyzyjniejsza praca i jest dedykowane do 9 rzędowych napędów, mechanizm mocowany na kwadrat tak jak już mówiłem połączenie dość prymitywne jak raz się poluzuje będzie odpadać cały czas, słabe hamulce avida które już od nowości mają za dużo oleju wlane przez co są strasznie twarde a szpara między tarczą i klockami nie wielka co nie pozwala na ich poprawne wyregulowanie także jeśli kupisz przez neta to dolicz jeszcze 100 za wyregulowanie roweru w serwisie a jak kupujesz w sklepie to posprawdzaj czy hamulce lekko chodzą a klocki nie trą o tarczę 

Napisano

Długo zastanawiałem się nad rozmiarem koła, porównywałem w sklepie stacjonarnym i ostatecznie zamówiłem Megamo na kole 29 cali, mam nadzieję że wybór okaże się trafny.

Olek dziękuję bardzo za pomoc ;)

Proszę jeszcze o pomoc w wyborze zapięcia do roweru, szukam czegoś naprawdę solidnego, z czym złodziej będzie miał nie lada problem.

Napisano

zabezpieczenia bede uzywal glownie zostawiajac rower w pracy (monitorowany parking lub pomieszczenie socjalne) i zastanawiam sie nad dwoma opcjami :

1. łancuch  - http://allegro.pl/lancuch-kryptonite-keeper-785-integrated-chain-85c-i5091438380.html

2. u -lock  - http://allegro.pl/zapiecie-u-lock-kryptonite-keeper-12-std-gratis-i5065504326.html

Łancuch wydaje sie bardziej praktyczny i chyba zdecyduje sie na powyzszy model.

Sugestie dotyczace innych zabezpieczen mile widziane.

Napisano

jest jedną z lepszych opcji w tej cenie

29 calowe koła to większa prędkość, większa uniwersalność, 27,5 z początku miał być takim rowerem bardziej specjalistyczny do jazdy w trudnych skomplikowanych trasach a rynek jak wiadomo przerobił go na popularny rower do wszystkiego

przy twoim wzroście 29 będzie lepszym wyborem, bierz ramę L i będzie spoko 

29 calowe koła to większa prędkość? może i większa ale kosztem energii człowieka nie powiedział po jakim terenie będzie jeździł 26 jest bardziej zwinne od 29 cali 27,5 to miał być kompromis pomiędzy 26 a 29 , 29 calowe koła i L rama może być za duża dla niego on ma 183 cm wzrostu gdzie ja mam 181 cm mam 26 calowe koła i rozmiar ramy M i jest w sam raz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...