Foxi Napisano 31 Maja 2015 Napisano 31 Maja 2015 Jakie polecacie opony bezdętkowe na suche warunki, które nie są papierowe ale są lekkie?
Foxi Napisano 31 Maja 2015 Autor Napisano 31 Maja 2015 Schwalbe ponoć papier a SS ciężkie. Continentale też papier. Nad Maxxisem Ikon właśnie się zastanawiałem. Chętnie poznam też inne opinie
barbapapa11 Napisano 31 Maja 2015 Napisano 31 Maja 2015 Hutchinson python może, używałem w 26" I byłem bardzo zadowolony, co prawda nie są mega lekkie, ale ja po przesiadce na rocket rony koło 400g nie czułem poprawy przyspieszania czy mniejszych oporów.
Swider23 Napisano 31 Maja 2015 Napisano 31 Maja 2015 Pytanie, co znaczy dla Ciebie lekkie? Schwalbe Thunder Burt SS, można znaleźć egzemplarze około 500g, chociaż trafiają się też 550g.
Foxi Napisano 31 Maja 2015 Autor Napisano 31 Maja 2015 Thunder Burt to już lekka przesada prawie semi slick Jeździłem na Race King i Geax AKA ale w wersjach 26 na dętkach. Race kingi były fajne ale się przecierały a Continental ogólnie mleka nie trzyma. Co do samej Schwalby słyszałem bardzo dużo opinii, że cą cienkie (aczkolwiek kiedyś mi fajnie służyły jednak nie chce ryzykować). Myślę, że opona Tubless Ready do 600 gram to bardzo dobry wynik. @EditOpona ma służyć na wyścigi XC.
michal777 Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 Schwalbe ponoć papier a SS ciężkie. Continentale też papier. Nad Maxxisem Ikon właśnie się zastanawiałem. Chętnie poznam też inne opinie Racing Ralph albo Thunder Burt w wersji SnakeSkin. Thunder z tylu daje rade nawet w trudnym terenie gorskim - oczywiscie trudnym jak na rower do XC. Te opony nie sa ciezkie jednoczesnie bardzo wytrzymale. Polecam zalac je mlekiem. W jakim terenie te wyscigi XC?
Foxi Napisano 1 Czerwca 2015 Autor Napisano 1 Czerwca 2015 Właśnie trochę się boje tych Schwalb ale może jednak się przekonam. Teren to ostatnio jelenia góra trasa Majki czyli Paulinum teraz Puchar Polski w XC Boguszów ale śmigam też na Bikemaratonie Wałbrzych, Polanica, Szklarska itp.
michal777 Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 No to przod Rocket Ron, tyl Racing Ralph, szerokosc 2.25, SnakeSkin, bedziesz zadowolony.
Foxi Napisano 6 Czerwca 2015 Autor Napisano 6 Czerwca 2015 Chciałbym Maxxis Ikon tylko problem w tym, że są dość drogie i ciężko je dostać. Czy Maxxis Ikon EXO (grubsze ścianki boczne) nie będą robiły problemów z zalaniem i trzymaniem się na obręczy czy lepiej kupić te w wersji TR? Koła to DT Spline XR1501
farmer Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 Foxi jeśli kupisz ikony to daj znać jak ci się sprawują. Ja właśnie wróciłem z Beskidy MTB Trophy z RaRa i niestety 2 laczki przecięte. Teraz szukam czegoś mocniejszego i widziałem że ludzie o ikonach się dobrze wypowiadają jedyna wada to podobno lekkie uślizgi przodu ale to zależnie od warunków.
MokryxD Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 Poprawka do mojego postu. Ikony tylko w wersji EXO. Ostatnio rozciąłem tylną podczas wsiadania na rower, a koło stało na kamieniu. Mleko nie miało szans z 1cm sznytą. Tym bardziej odradzam jazdę na dętce i z ciśnieniem ponad 2.5 bara. Opona z tyłu momentalnie traci grip i ślizga się w mocno stresujący sposób.
Foxi Napisano 11 Czerwca 2015 Autor Napisano 11 Czerwca 2015 Z Ikonów zrezygnowałem cena niszczy prawie 200zł za oponę. Kupiłem Hutchinson Python pierwszą wersję Tubles Ready i obecnie jestem lekko rozczarowany waga producenta to 640g a jest 685g. Oczywiści Opona tylko na tył. Ale szukam nadal innych lekkich opon.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.