swimfan Napisano 31 Maja 2015 Napisano 31 Maja 2015 Witam, chce sie przesiasc z Crak Brothersów candy C na TIME i zasatanawiam sie który model TIME -ów wybrać. Na pewno nie zalezy mi jakoś szczegolnie na wadze, a raczej na wytrzymałości i ewentualnym serwisie (latwo dostepnych czesciach). Zasatnawiam sie pomiedzy TIME Atac MX i TIME Z , uzytkowanie generalnie enduro. Chyba ze polecacie cos wyzej z TIME to chętnie rozwaze:)
Rulez Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 Coś wyżej ? sam model Atac MX ma 5 wersji - ceny od 200 do 1000 zł ... http://www.time-sport.com/pedales/atac-mx-dh_16.aspx
swimfan Napisano 1 Czerwca 2015 Autor Napisano 1 Czerwca 2015 A to przeoczyłem, dopiero wgryzałem sie w temat TIME. 1000 PLN to bez przesady połowę tego moge dać, tylko bez sugestii, że jak 500 to kupuj za 500:). Np. może bym jeździł na XTR tylko po co jak Xt wystarcza w zupełności.
Rulez Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 Pewnie Model MX4 wystarczy w zupełności - według opisu ma regulację sprężyny : http://www.porebarowery.pl/main/product/5894,ATAC-MX-4,page:1 A skoro nie chcesz wydać 500 zł , to po co pytasz o wyższe modele
swimfan Napisano 1 Czerwca 2015 Autor Napisano 1 Czerwca 2015 Jestem w stanie wydać jeżeli dotsanę logiczne uzasadnienie (nie jestem w stanie jeżeli jest różnica w wadze i nic wiecej nie zyskuje na wytrzymałości). Jezeli budowa tych za np. 300 jest taka sama jak tych za 1000 PLN, a są tylko odchudzone to ja o gramy nie walczę. Np. smarty kiedys kupilem, nie dosc ze polegly po 300km to okazalo sie ze jednorazowki.Na candy C1 jezdze od kilku lat (serwisuje) ,ale podobno TIME lepsze
Rulez Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 U mnie żadne Cranki nie wytrzymały długo, w przeciwieństwie do Time.
radziuGD Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 Cranki trzeba serwisować raz na miesiąc(czyszczenie i smarowanie) i to jest cała tajemnica ich żywotności. Jeśli działanie cranków Ci pasuje, to pomyśl o candy 2 i zamów od razu z zestawem naprawczym od wersji 3. Zajedziesz ślizg i łożysko, wymienisz na łożyska z zestawu i masz candy 3. W zasadzie do 1 też wsadzisz zestaw od 3.
Rulez Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 Co mi po serwisowaniu, kiedy popękały w nich sprężyny Cranki to qupa ...
radziuGD Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 Sprężynę też można wymienić, tak z ciekawości po jakim przebiegu?
Rulez Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 Przebiegi - jakieś 500 max 1000 km. zależnie od modelu, więc po co mam co chwilę wymieniać sprężyny, dla jaj ? Z Time nie mam takich problemów.
radziuGD Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 Kurczę, no w jednych moich candy spreżyna 3k ma, w drugich 8k i nic też jej nie dolega. Może zapomniałeś bloki w butach na crankowe zmienić
Mod Team IvanMTB Napisano 1 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 1 Czerwca 2015 Cranki to qupa ... Też sie pod tym podpisuję. Candy rozleciały sie po Karpatce, Ubijakom walnęła klatka... Za to najpospolitsze Aliumy zrobiły jakies 20k kilosów i tylko i wyłacznie przez własne lenistwo nie zregenerowałem ich. A do ęduro Z-Control lub Z-Freeride, czy aktualnie model DH. Szacunek... I.
swimfan Napisano 2 Czerwca 2015 Autor Napisano 2 Czerwca 2015 Generalnie cranki wybralem bo trudniej sie wpiac niz wypiac (przy shimano jedna gleba tygodniowo). Tak naprawde stanołem przed serwisem i zastanawiam się nad zmiana. Od znajomych duzo dobrego slyszalem o TIME i stad moje zapytanie. Serwis podstawowy crankow jest prosty, lozyska dostepne , gorzej ze slizgami tutaj juz trzeba zestaw naprawczy raczej kupic. Kiedys zastanawialem sie jak wymienic sprezyne w crankach ale pomyslu nie mialem (podczas podjazdów wypinaly sie i nie wiem czy to jest do końca wina sprezyn czy bloków). Z wypowiedzi forumowiczów wynika ze TIME sa kopromisem pomiedzy shimano a crankami.
venom2000 Napisano 2 Czerwca 2015 Napisano 2 Czerwca 2015 Serwisowanie Time-ów jest banalnie proste http://www.cyclistno1.co.uk/features/maintenance/time-atac-pedal-overhaul.htm Osobiście polecam Time i nic innego w grę nie wchodzi
swimfan Napisano 2 Czerwca 2015 Autor Napisano 2 Czerwca 2015 Tak z ciekawosci łozyska sa do dostania w sklepie z łożyskami, czy trzeba kit kupowac? Jeszcze jedno pytanie po ilu mniejwięcej lapia luzy (wiadomo kazdy w roznych warunkach jezdzi i z innymi obciazeniami).
venom2000 Napisano 2 Czerwca 2015 Napisano 2 Czerwca 2015 Łożyska są,luzy to nie wiem bo nie robiłem serwisu od momentu kupna czyli już 3 lata i wszystko pięknie gra
Mod Team IvanMTB Napisano 2 Czerwca 2015 Mod Team Napisano 2 Czerwca 2015 W Aliumach miałem wyczuwalny luz na ślizgach, nie na łożyskach, na koniec ich życia, czyli po około 20k... Szacunek.. I.
swimfan Napisano 2 Czerwca 2015 Autor Napisano 2 Czerwca 2015 Coraz bardziej podobaja mi sie TIME:). Cranki jak nie przeserwisuje co 2 miesiace to dudnią (lozyska raz w sezonie zmieniam takto smaruje jedynie).
swimfan Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Napisano 9 Czerwca 2015 Ostatnie pytanie z tej kategorii:) Jak z kolanami przy jeździe na TIME. Ja w weekend wyciagnołem shimano 540 pieknie trzymaja:0 ale po 100 km mialem takie bole kolan jakbym w miesiacu przejechal 3000 km. Na crankach nastepnego dnai podoban odleglosc jeszcze wieksze gory i nic:)
swimfan Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Napisano 10 Czerwca 2015 Tyle dobrego nigdy wiecej shimano, chociaz kontrukcja solidna to jednak zdrowie najwazniejsze:)
venom2000 Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Jeżdżę od 4 lat na Time i nigdy nie bolały mnie kolana a na sh*tmano owszem i w dodatku same się wypinały dziady jedne
swimfan Napisano 11 Czerwca 2015 Autor Napisano 11 Czerwca 2015 Na Puszczę Kozienicką i G. Swietokrzyskie to wynika z tego , że TIME w sam raz:). Nie ma to jak sąsiedzka porada;/.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.