Skocz do zawartości

[Zdrowie] Odciążenie biodra.

chmielu39

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z biodrem poczas jazdy na rowerze. Na początku muszę nadmienić, że moje prawe biodro jest w gorszym stanie od lewego, wynika to z tego, że mam krótszą, o kilka cm lewą nogę i przez to prawa noga jest bardziej obciążona podczas codziennych zajęć (używam podkładek wyrównujących). Czasami po 2-3h jazdy zaczyna mnie strasznie boleć i musze przerwać jazdę na kilka dni. Czy jest jakiś sposób, aby odciążyć to prawe biodro kosztem lewego. Jakaś podkładka na siodełko, czy coś. Próbowałem jeździć w taki sposób, aby używać głównie lewej nogi, ale jest to bardzo uciążliwe i męczące. Ciekawi mnie czy jest jakiś sposób, żeby bez skupienia używać podczas jazdy głównie lewej nogi (przy okazji poćwiczyłbym jej siłę, bo jest znacznie słabsza).

Przy rowerze istotna jest długość nogi. Buty rowerowe są tak robione, aby punk przyłożenia był jak najbliżej osi pedału. Ortopedą nie jestem, ale w rowerze można zamontować lewą korbę innej długości niż prawą, przez co lewa noga będzie kręcić będzie koła o innej średnicy. Ideałem było by, gdybyś się udała do jakiegoś profesjonalnego studia regulacji roweru. Tutaj w Anglii koszt takiej kilkugodzinnej (2-4h) sesji to kilkaset funtów, ale regulują wszystko idealnie do Twojej sylwetki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...