Skocz do zawartości

[jazda] bóle karku

lukaa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o poradę.

5 lat temu kupiłem sobie najzwyklejszy rower MTB "Kross", koła o ile pamiętam 26", a mój wzrost 178 cm. Rower jak mi ustawili / skręcili w sklepie tak mam do tej pory. Nic przy nim nie ruszałem. Niestety od ubiegłego roku, jak jeżdżę na rowerze (tylko szosa i prosta droga) to po 20 minutach zaczyna mnie boleć kark, a to dlatego, że aby widzieć drogę przede mną muszę stale unosić głowę do góry i tak ją trzymać. Wcześniej mi to nie przeszkadzało, ale lata lecą... Co mogę zmienić w rowerze, żebym nie musiał tej głowy stale podnosić i trzymać wyżej? Czy w takim rowerze w ogóle można np. podnieść kierownicę, żeby moja pozycja tułowia byłą wyższa?

• Mod Team

Czy w takim rowerze w ogóle można np. podnieść kierownicę, żeby moja pozycja tułowia byłą wyższa?

Wymiana mostka na krótszy i z większym kątem. Tylko tak można podnieść kierownicę. Albo mostek regulowany.

Albo wymiana amortyzatora z dłuższą rurą sterową ale to już większe koszty.

Wymiana mostka na krótszy lub/i wygięty pod większym kątem. Można pomyśleć także o wymianie kierownicy.

Najkorzystniej byłoby sprawdzić jaka pozycja nie powoduje takich nieprzyjemności (poszukać rowerów wśród znajomych, rowerów testowych w sklepach).

Szkoda kupować w ciemno coś nowego, czego wymiana okaże się nieskuteczna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...