Skocz do zawartości

[spawanie] Czy da się to pospawać?

Ychu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zamierzasz to kupić czy czaisz się aż właściciel zostawi toto w końcu pod śmietnikiem?

O ile się nie mylę to widać na rurze podsiodłowej dalszą część tego druciarstwa - łeb śruby.

Ktoś zapewne zbyt mocno wysunął sztycę, aż doszło do pęknięcia czy nawet oderwania górnej części rury podsiodłowej, a potem wsunął sztycę głębiej i, sprawia to takie wrażenie, przewiercił rurę wraz ze sztycą i całość skręcił śrubą.

Napisano

Witam , czy da się pospawać ramę z o takim pęknięciem?

Da się.

Pęknięcie jest u samej góry rury podsiodłowej więc nie powinno mieć wpływu na stabilność dopasowanej sztycy.

Przy czym w tym wypadku trzeba obecną sztycę wyrzucić, bo jest dopasowana metodą chałupniczą (taśma plus blokada w postaci śruby wkręconej w rurę podsiodłową). Nomen omen to mogło być przyczyną pęknięcia rury.

Napisano

Ja myślę, że da się pospawać (trzeba znaleźć odpowiedni warsztat a nie pierwsze lepsze miejsce, co zrobią za 20 pln), tylko czy to się opłaca? Biorąc pod uwagę, że naprawa tego wyjdzie 60-100 pln, a rama też nosi ślady innych odmian śrubkarstwa, no i takie ramy można dostać też za 100 pln, to ja bym się zastanawiał nad celowością.

Napisano

Zamierzasz to kupić czy czaisz się aż właściciel zostawi toto w końcu pod śmietnikiem?

Mój brat zamierza to kupić ... gadał z kumplem jak taki początkujący "On ma prawie cały osprzęt Shimano" gdzie ja to słyszałem? Już wiem , w markecie jak ktoś wybierał rower :D

Ciekawe ile sobie za ten złom liczy.

250 zł!!! , ale za cały rower nie za samą ramę.

• Mod Team
Napisano

250 zł!!! , ale za cały rower nie za samą ramę.

Ale z tą ramą to i tak jest porażka. Lepiej dać na jakiś szczytny cel te pieniądze.

Napisano

Spawanie 100,sztyca 40 to biznes:) i nie wiadomo gdzie Ci dalej peknie. Dobry spawacz to ogarnie i bedzie działąć musi mięc odpowiedni sprzet i pojęcie. Spoko za 20 PLN tez zespawasz  tylko to bedzies zrobil 5 razy w sezonie:).

Zasada jest taka jak jest rama Twoja to próbujesz reanimować, jak kupujesz padakę to opłacalność taka sobie (chyba że ktoś Ci liczy za osprzęt nie wliczajac ramy - wtedy przerzucasz do innej ramy;/)

Napisano

I bardzo dobrze:)

Jest jeszcze inna zasada:), mozna się zastanowić dlaczego powstało pęknięcie. Jeżeli z winy uzytkownika  a tu tak jest to jest szansa że nie bedzie szło dalej (tyle dobrego), jezli peka z uzytkowania to bedzie jak nie w tym to w innym miejscu.

Spawanie ma jakis sens  jak rama kosztuje majatek (a i tak trzebabyło by ja odprezyc) a to skorka za wyprawke:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...