Skocz do zawartości

[zakup] Specialized-brak?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Upatrzyłem sobie taki oto rower w internecie:  Specialized Roubaix SL4 Sport 2015 rozmiar 56

Na drugi dzień lecę do sklepu a tu  nadchodzi "otrzeżwienie"

"Panie tego roweru pan nie kupisz,nie ma na żadnym magazynie w europie(bo to są rowery z usa) ale od lipca wchodzi nowa kolekcja więc można się zapisać i najszybciej z tej nowej kolekcji (2016) rower będzie w październiku lub listopadzie"

Masakra,o co to chodzi? Czy naprawdę nie można kupić tych rowerów?

Czy ktoś z Was miał podobny problem z tak długim oczekiwaniem,czy inne firmy też tak robią czy to tylko "wina" Spec-a?

Jakie macie doświadczenia w tego typu kupowaniu rowerów?\

Z tego co wiem inne marki są raczej w pełni dostępne (giant,kross,merida,author,trek)

Napisano

Nie wszystkie modele są dostępne od ręki ( a niektórych w ogóle już nie ma ). Firmy na sezon 2015 zamawiały rowery ,strzelam, jakoś koło wiosny 2014 , jak źle oszacowały popyt , to jest jak jest ( patrz Trance w zeszłym roku czy Reign w tym )

Napisano

No raczej naprawdę nie można kupić, przecież ideą funkcjonowania sklepu jest sprzedaż i gdyby było to wykonalne to byś dostał. :)

56 to jeden z najpopularniekszych rozmiarów szosowych. 

Tu nie ma problemu z oczekiwaniem, bo sprzedawca nie obiecał Ci niczego, mie wziął zaliczki, nie zablokował Ci możliwosci kupna czegoś innego.

Napisano

Dziwne to w dzisiejszych czasach,skoro jest popyt to produkuję tylko te "chodliwe" rozmiary,jeżeli mi wszystko schodzi to postawię kolejną fabrykę i produkuję więcej,wszyscy byliby zadowoleni,szefowie firmy,pracownicy,klienci.

Napisano

To nie jest takie proste :) Czas realizacji ( zamówienie ram , komponentów , złożenie , dostawa do EU/dystry/sklepów ) to nie jest tydzień czy dwa , przy cosezonowej zmianie modelów. Jasne , można natłuc 5 tys szt więcej , ale co jak się nie sprzedają , a tu już nowa kolekcja wchodzi :)
M

• Mod Team
Napisano

Brał bym w Evansie, będzie tylko jedna różnica względem kontynentu, lewa klamka będzie hamowała tyłem ...

Napisano

no niestety tak to jest że wyszukanie jakiegokolwiek nowego roweru w internecie w cenie > 5000zł może spowodować powyższą sytuację. Jest to związane z małą ilością sprzedaży tychże, na samochody sprzedawane w nieporównywalnie większych ilościach również czeka się długo.

Jedyne co można doradzić, jeśli uparłeś się na konkretny model, to research w sklepach czy nie mają na stanie w ościennych krajach - ja Trek Stache, mimo stanów magazynowych w licznie 0, kupiłem w Monachium mailowo z wysyłką do sklepu w Goerlitz skąd go sobie odebrałem.

Napisano

Coś Ci makaron na uszy nawijają...

Pomijając fakt, że nie rozumiem dlaczego chcesz kupić Szmatławego Szpeca to proszę bardzo tu jest pełna rozmiaróka i nawet 2 kolory do wyboru...

Nie mieszkam w UK tylko w PL i gdybym chciał sobie kupić przez internet to bym kupił np. CANYON-a a nie Spec-a

Chcę go zobaczyć,dotknąć i przymierzyć więc kupuję w sklepie.

Druga sprawa wytłumacz proszę co oznacza "Szmatławego Szpeca"?

• Mod Team
Napisano

Nie mieszkam w UK tylko w PL i gdybym chciał sobie kupić przez internet to bym kupił np. CANYON-a a nie Spec-a

To byłeś łaskaw pominąć.

Nie mój problem, tymbardziej, że jakieś 3 tygodnie temu pomagałem jednemu z forumowiczów w zakupie Norco właśnie w Evans'ie.

Co zasię tyczy Szmatławości Specializeda to wynika ona z braku jakiejkolwiek innowacyjności tej marki, masakrycznego kasowania za wszywkę i delikatnie mówiąć słabych praktyk prawnych mających na celu zastraszanie rzekomo zagrażających Zayebistości Szpeca małych podmiotów z szeroko pojętego przemysłu rowerowego.

Szacunek...

I.

Napisano

Nie zgodzę się z Tobą!

Owszem słyszałem o ich praktykach prawnych zastraszających mniejsze podmioty przemysłu rowerowego,albo np. akcja z nazwą Roubaix.

Korzystam z wszelkich dobrodziejstw potentata informatycznego jakim jest Apple,który też pozywa mniejsze lub większe firmy do sądu i co z tego?

Nie powiem złego słowa o apple choć znam mnóstwo przeciwników i jakoś mnie nie interesuje ich zdanie -sprzęt jest dla mnie doskonały i sprawia mi przyjemność!

To samo dotyczy spec-a,skoro wynalazł systemy amortyzujące ramę,widelec czy siodło to po co to zmieniać co roku skoro się sprawdza?

Silniki benzynowe nie są zmnieniane tylko udoskonalane a diesle niedługo pójdą na złom.

Ciekawe która firma rowerowa co roku zmienia całkowicie np. ramę,system amortyzacji  i o czym to niby świadczy? O innowacyjności ?Raczej o braku dobrego sprawdzonego pomysłu i szukaniu czegoś na siłę,testując za darmo na na klientach,rzekomo nowy fantastyczny sytem,który za kilka lat okazuje się niewypałem.

• Mod Team
Napisano

Bicie piany o nic zatem.

Dla Ciebie Szpec jest cacy, dla mnie be i raczej nic się nie zmieni.

Bottom line jest taki, że jak koniecznie chcesz kupić to jest do wzięcia w UK. W przeciwnym wypadku poszukaj czegoś innego...

Szacunek..

I.

• Mod Team
Napisano

Spoko :icon_cool:

Co nie zmienia faktu, że bicie piany. Kolega nie chce kupić on-line w Herbatowni a w stacjonarka w Polszcze brak.

Cześć pieśni...

Szacunek...

I.

Napisano

Nie zgodzę się z Tobą!

Owszem słyszałem o ich praktykach prawnych zastraszających mniejsze podmioty przemysłu rowerowego,albo np. akcja z nazwą Roubaix.

Korzystam z wszelkich dobrodziejstw potentata informatycznego jakim jest Apple,który też pozywa mniejsze lub większe firmy do sądu i co z tego?

Nie powiem złego słowa o apple choć znam mnóstwo przeciwników i jakoś mnie nie interesuje ich zdanie -sprzęt jest dla mnie doskonały i sprawia mi przyjemność!

To samo dotyczy spec-a,skoro wynalazł systemy amortyzujące ramę,widelec czy siodło to po co to zmieniać co roku skoro się sprawdza?

Silniki benzynowe nie są zmnieniane tylko udoskonalane a diesle niedługo pójdą na złom.

Ciekawe która firma rowerowa co roku zmienia całkowicie np. ramę,system amortyzacji  i o czym to niby świadczy? O innowacyjności ?Raczej o braku dobrego sprawdzonego pomysłu i szukaniu czegoś na siłę,testując za darmo na na klientach,rzekomo nowy fantastyczny sytem,który za kilka lat okazuje się niewypałem.

Innowacyjność Speca sprowadza się ostatnio do pudełeczka na narzędzia i dętkę.

Co nie zmienia faktu, że firma ma oczywiście swoje zasługi.  Na przykład takie, że przez to iż przez wiele lat mieli prawa z patentu na Horsta, wymusili innowacyjność u konkurentów.

Wśród tych nie kojarzę firm, które by co sezon całkowicie zmieniały zawiechę.  No ale w coś trzeba wierzyć ;)

• Mod Team
Napisano

"Panie tego roweru pan nie kupisz,nie ma na żadnym magazynie w europie(bo to są rowery z usa) ale od lipca wchodzi nowa kolekcja więc można się zapisać i najszybciej z tej nowej kolekcji (2016) rower będzie w październiku lub listopadzie" Masakra,o co to chodzi? Czy naprawdę nie można kupić tych rowerów?

A Rowmix'ie pytałeś? Według tego, co jest na stronie, to są dostępne w tym rozmiarze. No i pewnie łatwiej i taniej do Krakowa się na przymiarkę i macanko udać niż latać do Herbaciarni. :)

Sprawdziłbym też tutaj, w Legnicy: http://www.rowery.legnica.pl/prod/1_15/529
Napisano

Innowacyjność Speca sprowadza się ostatnio do pudełeczka na narzędzia i dętkę.

Co nie zmienia faktu, że firma ma oczywiście swoje zasługi.  Na przykład takie, że przez to iż przez wiele lat mieli prawa z patentu na Horsta, wymusili innowacyjność u konkurentów.

Wśród tych nie kojarzę firm, które by co sezon całkowicie zmieniały zawiechę.  No ale w coś trzeba wierzyć ;)

Jednak ten konkretny rower ma swoje specyficzne rozwiązania, jak i czego byś nie kojarzył.

Kforum1

A co właściwie miała oznaczać ta wstawka :

(bo to są rowery z usa)

Że my tu głąby ze wsi jesteśmy, czy sam siebie informowałeś ?

Napisano

Dziwne to w dzisiejszych czasach,skoro jest popyt to produkuję tylko te "chodliwe" rozmiary,jeżeli mi wszystko schodzi to postawię kolejną fabrykę i produkuję więcej,wszyscy byliby zadowoleni,szefowie firmy,pracownicy,klienci.

A ile jest takich klientów, którzy szukają roweru w połowie sezonu?? Trzeba było zamówić przez zimę tak jak się to praktykuje.

Napisano

Kforum1

A co właściwie miała oznaczać ta wstawka :

Że my tu głąby ze wsi jesteśmy, czy sam siebie informowałeś ?

Ta wstawka jest od właściciela sklepu,który mi oznajmił,że to nie takie proste bo rowery są produkowane w usa,o dziwo Treki też usa a dostępność dużo lepsza podobno.

Napisano

A ile jest takich klientów, którzy szukają roweru w połowie sezonu?? Trzeba było zamówić przez zimę tak jak się to praktykuje.

Jeżdzę obecnie na krossie a chciałbym kupić drugi rower  -szosę stąd decyzja o zakupie,a że zdecydowałem się teraz …….,no coż chyba mam prawo wiosną pomarzyć ;)

Napisano

Stare info Sol z tym pojemnikiem......na nowy sezon jest "pawlacz" w Stumpjumperze fsr (otwierasz drzwiczki w ramie i pakujesz co trzeba)

Co nie zmienia faktu,że rowery Speca są przyzwoite,zwykle nowe patenty pojawiają się w nich sezon wcześniej niż u konkurencji,pozornie "drogie" niższe modele mają sensowną konfigurację pod rozbudowę,a geometria (przynajmniej dla mnie).......genialna.

Temat obsuwy z 27,5 pomijam.

Wracając do tematu,na kontynent centrala jest teraz w Holandii i jak nie ma to nie ma i nie będzie.Jedyna szansa,że leży gdzieś w jakimś sklepie.

Wyspy to oddzielna dystrybucja i dlatego są.

Poza tym,kto kupuje rower w maju i to jeszcze z chodliwej serii w popularnym rozmiarze?Pozbawia się satysfakcji negocjacji,sporego rabatu i naraża na wspomniane problemy z dostępnością.

Napisano

Jeżdzę obecnie na krossie a chciałbym kupić drugi rower  -szosę stąd decyzja o zakupie,a że zdecydowałem się teraz …….,no coż chyba mam prawo wiosną pomarzyć ;)

No właśnie to ostatnie stwierdzenie pasuje jak ulał. Powtarzam najlepszy okres na spokojne zakupy/zapisy to zima. Teraz albo wielu modeli nie ma albo jest spory problem z rozmiarówkami.

Co do produkcji to Holandia dość sporo namieszała miedzy innymi w przypadku Treka czy Gianta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...