Skocz do zawartości

[przednia przerzutka] Zmieniarka szosowa manetka mtb?

Nepalczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, 

mam ogólnie trochę szalony pomysł w sprawie napędu w moim crossie i mam do was pytanie czy to się uda. 
    Co mam założone obecnie: 
-korba LX 671 48-36-26 
-manetki XT 780 
-kaseta 11-34  771
-przerzutka tył SGS 780 i przód xt780

Jeżdżę głównie po asfalcie i chciałbym przerobić korbę na bardziej szosową, 2 blaty 48 i 32-34 drugi. 
Tylko tu jest problem przednia zmieniarka XT ma tolerancję różnicy 12T pomiędzy skrajną zębatką a środkową, więc pewnie nie zadziała to przy obecnym osprzęcie (chyba, tak to rozumuję). 
       Dlatego też wpadłem na pomysł,żeby zainstalować zmieniarkę z szosy na przód, one mają większą tą tolerancję 14-16T, więc pewnie z technicznego punktu widzenia zadziała. 

Pytanie moje jest takie: 
- Czy zmieniarka szosowa przednia będzie się komunikować z manetką XT, czy jedynym wyjściem jest kupno manetki szosowej na prostą kierownicę?  
- Czy jeśli cały przód będzie szosowy, czy to będzie grać z tyłem XT? 

Wiem, kombinuje, ale chciałbym poczuć namiastkę szosy, zanim ją kupię, głównie chodzi o przełożenia, bo tereny ma północ Krakowa, to nie stolnica, a szosa z 3 blatami z przodu jest dla mnie nieestetyczna.  

Z góry dzięki za podpowiedzi ;) 

Wydaje mi się*, że przerzutka nawet mtb ma większą szansę łyknąć taką różnicę zębów, jeśli byłyby tylko dwa blaty. Myślę też, że manetka mtb obsłuży przerzutkę szosową.

[*] - w przeciwieństwie do wielu osób ja nie mam problemu z przyznaniem, że coś wynika z moich domysłów a nie z faktycznych doświadczeń.

P.S. Przednia przerzutka Deore dobrze obsługuje zestaw 36-22, więc można by to przenieść na 48-34.

Sprawdź najpierw, czy korba szosowa wejdzie do Twojej ramy, może się okazać, że blat będzie trzeć o tylne widły.

fd-t780 obsłuży blat 48 i ma pojemność 18, więc w teorii powinno pociągnąć z 34 na 48.

Manetka mtb podoła zmieniarce przedniej szosowej. Pamiętaj też, że zmieniarki szosowe mają dolny ciąg, wyjątkiem zdaje się jest jeden model cx70  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...