herosa Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Witajcie Dziś na szybko przed treningiem musiałem przedłużyć łańcuch o 2 ogniwa - shimano hg53, 9 rzędowy. Oczywiście standardowym problemem chyba większości przypadków - łańcuch nie chodzi płynnie - w moim przypadku w ogóle nie chodzi, ogniwa są za bardzo ściśnięte I wtedy, trzymając w ręce klucz imbusowy 5mm, przyłożyłem go do ogniwa. Prawie pasował... No to młotek i w wbiłem go w to szersze ogniwo, a następnie szybkim ruchem go przekręciłem (jak najbliżej skuwanego ogniwa). O dziwo ogniwo chodziło jak oryginalnie skute. Potem była sytuacja odwrotna - śrubokręt, młotek i klucz na zewnątrz. Dlatego śrubokręt bo to miałem pod ręką. Założyłem spinkę i w drogę Przed całą operacją psiknąłem trochę WD40. Sytuacja miała miejsce z łańcuchem 9rz. shimano, dlatego nie próbować tego robić z łańcuchem 10,11 rzędowym... No chyba że klucz 4mm. Próba mocno ryzykowna, opłaciła się A wy jakie macie sposoby na ten problem? Dodam, że w gdy miałem 8rz. problem nie występował (HG40) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Skuwacz za 12 zł mam już 2 lata i szkoda nerwów i czasu na zabawy wg mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Biorę łańcuch w łapę,opieram na kciukach i rozginam w tę i z powrotem.Taki stary patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzak Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 WD40 wypłukuje smar jak mogłeś przedłużyć łańcuch? do używanego łańcucha dałeś dwa nowe ogniwa czy jak? hehe bo nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hanzo Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Oczywiście standardowym problemem chyba większości przypadków - łańcuch nie chodzi płynnie - w moim przypadku w ogóle nie chodzi, ogniwa są za bardzo ściśnięte Więc może pora nauczyć się jak poprawnie używać skuwacza? Zawsze przy wciskaniu sworznia ogniwa są ściśnięte za mocno. Wystarczy popatrzeć z której strony pin wystaje mocniej, i właśnie z tej strony delikatnie go wypchnąć korzystając wypustu który jest na środku szczeliny w skuwaczu. Tak jak widać to tu: http://naprawrower.pl/assets/pictures/5/poradniki/rozk_lancuch/rozk_lancuch_32.jpg Nie potrzeba do tego żadnych młotków, śrubokrętów ani "przełamywania" w rękach łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Potem nałożyłem nowy smar shimano Miałem 6 ogniw łańcucha na podobnym stopniu zużycia z drugiego roweru. Zginanie w jedną i drugą stroną nie pomogło... Z całej siły też - miałem wrażenie, że go złamię. Właśnie o taki patent chodziło, na przyszłość się przyda może i innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twojastara Napisano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 ogniwa za bardzo scisniete nalezy delikatnie rozgiac plaskim srubokretem (srubokret wkladasz w szczeliny ogniw i obracasz lewa/prawa); nastepnie nalezy sprawdzic czy trzpien nie wyskoczyl i ew. poprawic skuwaczem; jesli sie to zrobi "po dziadowsku" to latwo o samo-rozkucie sie lancucha, ale troche precyzji i wszystko smiga jak ta lala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 14 Czerwca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Jakim śrubokrętem Poprzeginać wpoprzek kilka razy, co luzuje trzpień i płytki i jest gitarra Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi