Shiryu Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Kupiłem żonie nowego Maestro. Przy regulacji moją uwagę zwróciła tylna przerzutka, a konkretnie jeden z nitów, tuż poniżej śrub regulacyjnych H-L. Nit ma ze 3 mm luzu i swobodnie przesuwa się w pionie. Widać go na poniższych zdjęciach: Na moje pytanie, ze sklepu dostałem odpowiedź, że "to normalne przy tym modelu, że nity są luźne i nie ma to wpływu na regulacje. Wszystkie nowe przerzutki Alivio tak mają". Żeby było śmieszniej, odpowiedź poparta jest tym artykułem, gdzie na jednym z ostatnich zdjęć faktycznie widać sterczący nit. I teraz moje pytanie: rzeczywiście ten typ tak ma? Jeśli macie dostęp do m4000, obejrzyjcie je uważnie i dajcie znać. Im prędzej tym lepiej Cóż, jeśli rzeczywiście wszystkie nowe Alivio mają taki potencjał luzów, to... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Swojego czasu luźne były nity w tarczach Shimano, i to nie było normalne (tarcze podlegały wymianie reklamacyjnej), w tym wypadku według mnie również nie jest to "normalny" luz, być może zeszła cała seria takich przerzutek, ale to nie świadczy o normalności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Żaden inny model Shadow nie ma w tym miejscu luźnego nitu więc argument że Alivio Twoje i jakieś inne ze zdjęcia z internetu tak ma nie jest szczególnie mocny. Niech sprzedający wymieni na egzemplarz wolny od wady, a w jaki sposób to zrobi nie Twój problem, młotkiem tego nitu sam przecież nie będziesz klepać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shiryu Napisano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Sęk w tym, że te zdjęcia to chyba oficjalne materiały promocyjne Shimano. Jeśli taka niedoróbka występuje nawet tam, to znaczy, że twierdzenie że "wszystkie nowe Alivio tak mają" może być prawdziwe A wtedy będziemy mieli do czynienia z grubszą sprawą, bo wymiana nic nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Classified Napisano 27 Maja 2015 Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Teoretycznie luźny nit w tym miejscu nie ma wpływu na pracę przerzutki. Nie wiem czy zauważyłeś, ale tłoczone z blachy mocowanie linki jest tak ściśle dopasowane do korpusu przerzutki, że luźny nit na nic tu nie wpływa. To że przemieszcza się na boki w tym przypadku nie ma żadnego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.