ewemarkam Napisano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 (edytowane) Można kupić tylko ceny nie znam...http://www.kippwerk.de/de/de/Produkte/Bedienteile-Normelemente/Spannelemente/K0358-Zentrierspanner-ohne-mit-Schutz/K0358-A-Zentrierspanner-ohne-Schutz.html. Może by zdało egzamin, według tabeli coś by się dobrało. Trochę to przerobić aby samo sie blokowało a nie śrubą. Albo zrobić na wzór. Edytowane 31 Maja 2015 przez ewemarkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 31 Maja 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Hej, no przecież sam rozpierak jest chyba łatwy do wykonania (?!)Toczysz z wysokogatunkowej w miarę sprężystej stali, robisz nacinki promieniowo 6-8-12 sztuk, a do środka klin rozpierający na sprężynie."paczaj Pan" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Classified Napisano 31 Maja 2015 Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Ze sztycą amortyzowaną dalej zostaje problem "zacisku ciernego" skąd takowy wziąć? Może kolega Classified uchyli rąbka tajemnicy. Każda opaska zaciskowa z możliwością szybkiego otwarcia, taka jak np zacisk do sztycy, powinna wystarczyć, a że fi jest większe niż wysuwanej tulei, więc ja na przykład miałem półpierścień wewnątrz zacisku pozwalający ścisnąć tuleję i przy odrobinie regulacji osiągnąłem zamierzony efekt. Wstyd się przyznać, ale swoją wysuwaną sztycę gdzies posiałem, bo chetnie wrzuciłbym zdjęcia, aby "uchylić rabka tajemnicy" Dla mnie budowa sztycy od podstaw mijała się z celem, szkoda mi było zasobów i czasu więc budowałem na bazie najtańszej amortyzowanej sztycy z nabojem gazowym jako medium tłumiącym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewemarkam Napisano 1 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Myślałem ze miałeś coś luzowanego zdalnie z kierownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Classified Napisano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Nie, jednakże idac tropem wykorzystania zacisku do sztycy można coś takiego zrobić. Wyjąwszy szybkozamykacz i zostawiwszy sam pierścień zaciskowy, używając pierścieni redukujących średnicę otworów przez które przechodził bolec szybkozamykacza do Ø ~1mm. Do wybierania linki można użyć manetki zmiany biegów starego typu, np SIS. Mi nie przeszkadzało robienie tego poprzez sięgnięcie ręką pod siodło, ale sądzę że w/w metoda mogłaby zdać egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewemarkam Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Części wróciły z anodowania. Oto kompletny zestaw Od dołu: Rura zewnętrzna sztycy, rura wewnętrzna, sprężyna, 3 taśmy prowadzące, zgarniacz. Na środku kartki: trzpień blokujący, szpilka M16. Po lewej na kartce: tuleja z rowkami na taśmy prowadzące, wyżej to jarzmo. Po prawej: Robaczek prowadzący oraz dwa mocujące piercień na główce rury zewnętrznej. Pierścień jest nałożony na wcisk. rozgrzałem go a rure schłodziłem. W miejscu łączenia dałem jeszcze klej do połączeń współosiowych. Rura wewnętrzna połączona jest szpilką M16 z tuleją prowadzącą, między nie włożony jest oring ten po prawej stronie kartki. Dziś został mi do dorobienia korek na dół rury zewnętrznej, trzymający sprężynę. P.S. Super dzięki za przeniesienie tego tutaj.... Edytowane 10 Czerwca 2015 przez ewemarkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pegasus Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Zrób zdjęcie gdy będzie już na rowerku i zdaj nam ralecje z jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu2410 Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Jestem ciekaw jak to działa obecnie i za kilka tys. Kilometrów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewemarkam Napisano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Też mnie to ciekawi jak będzie wyglądała jej eksploatacja. Bo na pewno nie tyle co fabryczne sztuki. Jednak wykonanie jej pokazało od razu pewne jej ułomności. Jedna z nich to na pewno musi być użyta grubsza rura zewnętrzna. Myślę że ta wersja się nie sprawdzi i wykonam drugą już na pewno lepszą. Wczoraj przejechałem się z nia jedynie do pracy jakieś 10 km asfaltem. Jest dobrze na razie. Dziś się okaże bo jade zaraz na dłuższą przejażdżkę może na magurkę albo klimczok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewemarkam Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 (edytowane) Dobrze ze miałem starą sztyce. Bo ta zaczęła się sama odblokowywać. Ale już wiem co jest z nią nie tak. W sumie chyba jednak prościej przerobić amortyzowana sztyce. Ale nie odpuszczam na razie. Edytowane 12 Czerwca 2015 przez ewemarkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzatorze Napisano 3 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 Ktoś z Orbea pomyślał w podobny sposób: http://www.pinkbike.com/news/orbea-digit-dropper-post-first-look-2015.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 4 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Jak zobaczyłem tę Orbeę to się mnie przypomniało coś druciarskiego: http://www.pinkbike.com/news/Tech-Tuesday--Make-a-Ghetto-Dropper-Post.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewemarkam Napisano 4 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Nie glupi patent. Prowadzenie dosc tak wykonane. Moze w tym tygodniu cos zmajstruje. Mamna mysli rure zeenetrzna z grubsza scianka. Mysle ze nie cale 2 mm dadza juz rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzatorze Napisano 24 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Potencjalny kandydat do przeróbki na sztycę regulowaną: http://allegro.pl/sztyca-amortyzowana-sitting-bull-germany-i5530993518.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewemarkam Napisano 30 Października 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2016 (edytowane) Panowie czas pokazać wam wersje 2.0 mojej sztycy. Poprzednia to totalny nie wypał. Ale nie zniechęciłem się parę zdjęć a później wyjaśnienia co jest co. Rura zewnętrzna to po prostu zwykła sztyca w tym przypadku sztyca Kellys'a. Górna rura to przetoczona pod wymiar "uszczelek" rura z poprzedniej wersji. W pierścieniu na górze znajduje się zgarniacz z siłowników hydraulicznych a poniżej niego uszczelnienie typu U. Oba "uszczelnienia znajdują się wewnątrz i sa w zasadzie mało widoczne. Prowadzenie dolne górnej rury to też uszczelnienie U. Trzpień blokujący to dotoczona śruba pod wymiar 10mm. Obudowa trzpienia to po prostu kawałek aluminium obrobiony już ręcznie. Manetka to jakaś stara, wiekowa z przedniej przerzutki, trochę przerobiona tak aby pracowała luźno. Na zewnątrz górnej rury to po prostu kawałek dętki rowerowej, co by ochronić to przed brudem. Sztyca ma 2 położenia i skok 125mm. Pracuje fajnie, testowana już w terenie. Luz na boki (osiowy) jest tak jak w reverbie kolegi, więc jestem zadowolony z mojej hałpniczej roboty. Luz przód tył także występuje jest on niewielki i też akcepowalny. Edytowane 30 Października 2016 przez ewemarkam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erabev Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 A w jaki sposób czyścicie sztyce? Mam z nimi mały problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 31 Października 2017 Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Fotki nie działają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 11 Listopada 2017 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 A dlaczego bawicie się w hydrauliczne siłowniki? Nie lepiej dać tam jakąś normalną stalową sprężynę i jakiś mechanizm zapadkowy, który będzie trzymał daną wysokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi