TheGie Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Większość tematów poświęconych tubeless jest aktualnie zamknięta. Z pewnych przyczyn, musiałem odwiesić rower na parę miesięcy i zbieram się do serwisu. Zauważyłem, że jedno koło jest pozbawione powietrza, co wiąże się z ponowieniem procesu uszczelnienia mleczkiem. Moje pytania :- Czy przy ponownym uszczelnieniu, czyścicie oponą i felgę tak aby nie uszkodzić taśmy na feldze ( w moim przypadku taśma pattex). ? - Czy wykonując taki serwis, zrywacie taśmę, odtłuszczacie i ponownie ją instalujecie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Jeżeli opona ciągle trzyma się na obręczy to dolej tylko mleczka przez wentyl, szkoda zachodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Jeśli zalezy Ci na tych kilku gramach, to myj opone. Jeśli nie, to wyczyść tylko łoże i przemyj wnetrze obręczy. Opona jeśli raz już była uszczelniona, to taka raczej pozostała(mleczko nie będzie ponownie uciekać sciankami). Taśm powinna być ok, najlepiej napompuj opone i zobacz czy na sucho gdzieś z niej powietrze nadmiernie ucieka, jesli przez otwór na komin lub zpod nypli, to może bezie trzeba zmienic tasmę/uszczelnic polączenie tasma-komin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 odchyl rant opony na minimalnym odcinku, wlej nowe mleko, napompuj (powinno zwykla pompka pojsc) i bedzie OK. opony od srodka nie ma sensu czyscic, wyschniete mleko praktycznie nic nie wazy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 26 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Nie jestem pewny czy opona jest przyklejona do rantu. Mogę dolewać przez wentylek, więc w razie czego spróbuję dolać i strzelić powietrzem. Dzięki za uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 opona nie musi być przyklejona do rantu, wystarczy, że siedzi na łożu/rancie. Jesteś w stanie napompowac ją teraz zwykła pompką(bez dolewania mleka)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Wczoraj musiałem wyjechać służbowo, do roweru przysiądę dopiero w przyszłym tygodniu. Odezwę się w tym temacie jak wrócę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 8 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Postanowiłem rozebrać cały zestaw, przeczyścić oraz nakleić nową taśmę na felgę. Udało się łatwo wyczyścić oponę z starego mleczka, używając szmatki z wodą z płynem do naczyń oczyściłem oponę w około 5 minut.Poniżej zdjęcie porównania jak wygląda po czyszczeniu, a jak przed: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farmer Napisano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 oponę warto nieraz otworzyć jeśli używasz mleczka Stan'a no tubes. Z czasem pływające tam drobiny sklejają się w takiego jężyka i nie zaklejają wtedy dziur tak jak powinny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Stan's' no tubes jest dokładnie mleczkiem którego używam, jak widać te mleczko łatwo się oczyszcza w porównaniu z innymi markami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.