Skocz do zawartości

[tubeless] Konserwacja kół z mleczkiem

TheGie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Większość tematów poświęconych tubeless jest aktualnie zamknięta. Z pewnych przyczyn, musiałem odwiesić rower na parę miesięcy i zbieram się do serwisu. Zauważyłem, że jedno koło jest pozbawione powietrza, co wiąże się z ponowieniem procesu uszczelnienia mleczkiem. Moje pytania :
- Czy przy ponownym uszczelnieniu, czyścicie oponą i felgę tak aby nie uszkodzić taśmy na feldze ( w moim przypadku taśma pattex). ?

- Czy wykonując taki serwis, zrywacie taśmę, odtłuszczacie i ponownie ją instalujecie ?

Napisano

Jeśli zalezy Ci na tych kilku gramach, to myj opone. Jeśli nie, to wyczyść tylko łoże i przemyj wnetrze obręczy. Opona jeśli raz już była uszczelniona, to taka raczej pozostała(mleczko nie będzie ponownie uciekać sciankami).

Taśm powinna być ok, najlepiej napompuj opone i zobacz czy na sucho gdzieś z niej powietrze nadmiernie ucieka, jesli przez otwór na komin lub zpod nypli, to może bezie trzeba zmienic tasmę/uszczelnic polączenie tasma-komin.

Napisano

odchyl rant opony na minimalnym odcinku, wlej nowe mleko, napompuj (powinno zwykla pompka pojsc) i bedzie OK. opony od srodka nie ma sensu czyscic, wyschniete mleko praktycznie nic nie wazy.

Napisano

Nie jestem pewny czy opona jest przyklejona do rantu. Mogę dolewać przez wentylek, więc w razie czego spróbuję dolać i strzelić powietrzem. Dzięki za uwagi. 

Napisano

opona nie musi być przyklejona do rantu, wystarczy, że siedzi na łożu/rancie.

Jesteś w stanie napompowac ją teraz zwykła pompką(bez dolewania mleka)?

Napisano

Wczoraj musiałem wyjechać służbowo, do roweru przysiądę dopiero w przyszłym tygodniu. Odezwę się w tym temacie jak wrócę. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Postanowiłem rozebrać cały zestaw, przeczyścić oraz nakleić nową taśmę na felgę. Udało się łatwo wyczyścić oponę z starego mleczka, używając szmatki z wodą z płynem do naczyń oczyściłem oponę w około 5 minut.Poniżej zdjęcie porównania jak wygląda po czyszczeniu, a jak przed:

281e298706107f85med.jpg

Napisano

oponę warto nieraz otworzyć jeśli używasz mleczka Stan'a no tubes. Z czasem pływające tam drobiny sklejają się w takiego jężyka i nie zaklejają wtedy dziur tak jak powinny.

Napisano

Stan's' no tubes jest dokładnie mleczkiem którego używam, jak widać te mleczko łatwo się oczyszcza w porównaniu z innymi markami. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...