Skocz do zawartości

[tubeless] Konserwacja kół z mleczkiem

TheGie

Rekomendowane odpowiedzi

Większość tematów poświęconych tubeless jest aktualnie zamknięta. Z pewnych przyczyn, musiałem odwiesić rower na parę miesięcy i zbieram się do serwisu. Zauważyłem, że jedno koło jest pozbawione powietrza, co wiąże się z ponowieniem procesu uszczelnienia mleczkiem. Moje pytania :
- Czy przy ponownym uszczelnieniu, czyścicie oponą i felgę tak aby nie uszkodzić taśmy na feldze ( w moim przypadku taśma pattex). ?

- Czy wykonując taki serwis, zrywacie taśmę, odtłuszczacie i ponownie ją instalujecie ?

Jeśli zalezy Ci na tych kilku gramach, to myj opone. Jeśli nie, to wyczyść tylko łoże i przemyj wnetrze obręczy. Opona jeśli raz już była uszczelniona, to taka raczej pozostała(mleczko nie będzie ponownie uciekać sciankami).

Taśm powinna być ok, najlepiej napompuj opone i zobacz czy na sucho gdzieś z niej powietrze nadmiernie ucieka, jesli przez otwór na komin lub zpod nypli, to może bezie trzeba zmienic tasmę/uszczelnic polączenie tasma-komin.

• 2 tygodnie później...

Postanowiłem rozebrać cały zestaw, przeczyścić oraz nakleić nową taśmę na felgę. Udało się łatwo wyczyścić oponę z starego mleczka, używając szmatki z wodą z płynem do naczyń oczyściłem oponę w około 5 minut.Poniżej zdjęcie porównania jak wygląda po czyszczeniu, a jak przed:

281e298706107f85med.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...