Skocz do zawartości

[STERY] problem z widelcem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema! Mam Scotta spark 960. Jeździłem nim cała zimę i wyraźnie słychać i czuć brak smaru w łożysku ssterów. Ktoś powie mi jak wyciąganąc widelec (RS Xc30 TK 29) odkrecalem kierownicę stery ale niestety nie wychodzi :):) nie wiem czy mam uderzyć z góry młotkiem czy coś. Boję się żeby nic nie uszkodzić :) w sterach montuja łożyska maszynowe? Czy tylko kulkowe?

Napisano

Wez temat w [ ] i opisz z czym nie możesz sobie poradzić w wyjęciu amortyzatora.

2 śrubki z boku mostka i jedna od góry , mocniej pociągnij za amortyzator i wyjdzie .

Napisano

Rdzawe bagno = wymiana sterów.

Uderza się młotkiem - używa się np drewnianej podkładki.

Jeśli wewnątrz jest rdza to znaczy że części sterów wykonane są z kiepskiej jakości stali lub jeśli było jakieś zabezpieczenie powierzchni to zostało zniszczone. Trzeba sprawdzić stan bieżni i kulek, czy są gładkie. Najprawdopodobniej nie. Trzeba zmienić stery jeśli ma to sensownie pomóc.Można też wycyścić i złożyć na duż ilość smaru.

Napisano

Nieeee rdzy nie ma na szczęście, może trochę na górnym wianku ale kulki są ok. Dolne łożysko jest na gumowym wianku :)

Nieeee rdzy nie ma na szczęście, może trochę na górnym wianku ale kulki są ok. Dolne łożysko jest na gumowym wianku :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...