Skocz do zawartości

[wyprawa] Norwegia + Szwecja = Lipiec 2015 - 2-4 tyg

jazzmjuzik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam osoby (osó B) chętnych na rowerową wyprawę do Skandynawii (Norwegia i Szwecja). Niestety kolega z którym miałem pierwotnie jechać zrezygnował.

Termin wyjazdu: Lipiec 2015

Transport: samolot wiz air lub ryanair. Wizz Air wychodzi w tej chwili korzystniej. Lecimy do Oslo (lotnisko oddalone od Oslo o 60 lub 120 km w zależności od linii, którą wybierzemy). Ja będę wylatywał z Wrocławia. Możemy lecieć razem lub spotkać się na lotnisku (jeżeli będziesz wylatywał/a z innego miasta). Powrót np prom z Sztokholmu lub samolot. Do uzgodnienia.

Czas trwania: 2-4 tygodnie, mam 4 tygodnie urlopu ale na trasie okaże się czy damy radę ;)

Dystans dzienny: standardowo do 100km ale teren nie jest łatwy więc często będzie pewnie mniej (50-80 km?) + zwiedzanie. Nie chcę się forsować i kręcić po 150 i więcej chociaż kto wie ;)

Tempo: raczej wolniejsze niż szybsze, ja zazwyczaj (jak jeżdże sam) kręcę wolno ;)

Plan trasy: na razie nie mam dokładnie opracowanego ale mam w domu kilka przewodników ;) Najpierw chciałbym kupić bilet chociaż w 1 stronę. Zastanawiam się nad taką pętelką Oslo - Bergen - potem na północ Trondheim (chociaż nie wykluczam np jechanie dalej na północ na Lofoty) - potem już do Szwecji - Sztokholm i ewewntualnie południowa Szwecja. To jest na razie zarys i jestem dość elastyczny w tej kwestii. Trzeba przeliczyć czas i km. Interesuje mnie zwiedzanie największych miast (i tych mniejszych również), ciekawe widoki, trasy, nie bezmyślne nabijanie kilometrów. Na trasie nie wykluczam przejechanie jakiś odcinków pociągiem (chociaż nie są oni skomunikowani jak my), promem.

Noclegi: namiot na dziko, co jakiś czas kempingi żeby się porządnie umyć etc.

Jedzenie: palnik + supermarkety + tanie knajpki, bary (jeżeli się znajdzie takowe?). Lubię sobię dobrze pojeść jednak zdaję sobię sprawę, że w Skandynawii jest drogo i będzie trzeba kombinować ;)

O mnie: Mam na imię Michał. Mam 30 lat. Lubię jeździć na rowerze. Interesuję się muzyką i sprzętem audio. Zawodowo zajmuję się marketingiem internetowym. Szukam kogoś najlepiej w podobnym wieku ;)

Doświadczenie wyprawowe: kilkudniowa majówka w Czechach, wyprawa Litwa-Łotwa 14 dni 1000km, wyprawa Włochy 14 dni 1000km, teraz w czerwcu mała rozgrzewka 5dni Jura Krakowsko Częstochowska.

Pozdrawiam i czekam na odzew bo wbrew pozorom czasu niewiele ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...