Booby Napisano 25 Maja 2015 Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Witam szanowne grono. Z góry zaznaczam że w/w hamulec mam w zjazdówce (BIG HIT2), w rowerze cywilnym (KONA HOSS DELUXE) i znam jego budowę do granic możliwości i nigdy nie miałem z nimi najmniejszego problemu i byłem z nich bardzo zadowolony. Z przyczyn zupełnie odemnie niezalżenych stałem się posiadaczem ramy ELLSWORTH MOMENT 21 cali i postanowiłem złożyć mojego pierwszego "fulla enduro". Wszystko pięknie , hamulce oczywiście CODE5. I tu koniec sielanki. Hamulec tylni WYJE, cały rower wpada w wibracje przy hamowaniu. Przód bez zarzutu. Jak się domyślacie pokombinowałem już wszystko. Zmiana klocków , zmiana tarczy, zmiana płynu na DOT5 co wiązało się z odpowietrzaniem. Nawet dałem koło zapleść tylne na nowo bo myślałem że to ma coś wspólnego z problemem. Ale mina mi zrzedła kiedy przełożyłem kompletny hamulec z BIG HITa który działał bez zarzutu i był dokładnie ten sam objaw. WTF????? Wszystkie hamulce jakie posiadam mają tarcze 203mm od AVIDa , żadnych uniwersalnych itp, wszystkie adaptery identyczne. Sprawdziłem całe zawieszenie i łożyska w ramie - 0 luzów. Ma ktoś jakieś sugestie co mogę jeszcze sprawdzić i co może być problemem?? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Maja 2015 Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Geometria zacisku przykręconego do ramy, w stosunku do tarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 31 Maja 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 Obecnie mam z tym styczność na co dzień, może nie z wyciem ale nie równoległością płaszczyzn ramy i zacisku, Jak Tomek napisał, zacisk jest pod kątem, może nawet nie zauważalnym i klocki wpadają w wibracje. Z czasem sie dotrą ale ciezko to na 100% powiedzieć. Jak mniemam masz tam stary i poczciwy IS w ramie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booby Napisano 4 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 (edytowane) Panowie ale w avidzie jest korekcja w dowolnym kierunku. Mogę zacisk przykręcić pochylony, przekrzywiony czy jaki tam chce. Z dzikich obserwacji stwierdzam że jakbym go nie przykręcił to wyje identycznie. Zamówiłem tarcze 160mm na próbę i zobaczę co będzie bo przy 185mm jest lepiej ale dalej wyje - znaczy wyje kiedy więcej nacisnę klamkę aniżeli w wersji 203mm. P.S Tak , mam klasyczny IS. Edytowane 4 Czerwca 2015 przez Booby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booby Napisano 1 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Może komuś się przyda. Udało mi się kupić klocki Avida organiczne ale na podstawie aluminiowej - wycie zniknęło całkowicie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi