Skocz do zawartości

[kaseta] dobór kasety do shadow-

lesieque

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do Was pytanie. Po ostatnim płaskim maratonie-ogórze w regionie szukam nowej kasety dla lepszego stopniowania. Zastanawiam się nad 11-28. 10 sp. Problem polega na tym, że mam XTRa. Co prawda bez sprzęgła ale jednak jest to wersja shadow. Czytałem na forum, że występuje problem z regulacją tak małych kaset. Tylko że większość czy praktycznie wszystkie niepochlebne opinie o takim połączeniu dotyczą 9 rzędowego XT-ka. Czy mieliście może jakąś styczność z połączeniem kaset i przerzutek tylu shadow w wersjach 10 rzedowych? czy taki problem wstępuje często/czasami? Chyba, że macie jakieś alternatywy. na razie mam 11;36 ale jak średnia wyszła prawie 32km/h no to zdecydowanie nie zrzucałem chyba nawet na 28 a co dopiero na 32/36...

• Mod Team

Z 11-28 nie powinno być problemu, zwłaszcza z XTRem. Generalnie z pojawieniem sie kaset 10s powoli znikają z rynku mtb kasety 11-28 a nawet 11-30 bo te sa już w grupach szosowych. Natomiast weszły 36 aż do 42.

Musisz wiedzieć ze istnieje jak by 2 wersje shadowa w modelu Zee, dla kaset ... nazwijmy je szosowe (stosowane we free ride'ie jako czysto zjazdowe), i normalne shadowy w tym zee drugiego typu dla kaset 11-28 w górę.

no właśnie mam 36zębów i wiadomo... w górach młynek jest idealny, ale na mazowsze to za duzo, a jestem dośc wrażliwy pod względem odpowiedniego rytmu. Teraz pytanie jaka kaseta jeżeli sądzisz, że nie będzie problemu? 105tka? bo dura ace to nie ta półka ;) Ultegra chyba też średnio.

• Mod Team

Generalnie to bez różnicy ale wiem z doświadczenia ze jak weźmiesz kasetę szosowa od szitmano, także pasuje mieć taki łańcuch. Miałem taki przypadek, totalny mix górsko-szosowy, i łańcuch XT nie koniecznie chciał działać z kaseta ultegry...a moze sto piątki ... w każdym razie zmiana na ultegre ( taki tylko był pod ręką) pomogło.

Dzieje sie tak z racji ze MTB to dyna sys, szosowe ... nie :P Kasety 105, ultegry nie różnią sie specjalnie, 105 jest cięższa. Dura ace jest bardzo lekka :P Ale wytrzymałością są podobne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...