lesieque Napisano 25 Maja 2015 Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Mam do Was pytanie. Po ostatnim płaskim maratonie-ogórze w regionie szukam nowej kasety dla lepszego stopniowania. Zastanawiam się nad 11-28. 10 sp. Problem polega na tym, że mam XTRa. Co prawda bez sprzęgła ale jednak jest to wersja shadow. Czytałem na forum, że występuje problem z regulacją tak małych kaset. Tylko że większość czy praktycznie wszystkie niepochlebne opinie o takim połączeniu dotyczą 9 rzędowego XT-ka. Czy mieliście może jakąś styczność z połączeniem kaset i przerzutek tylu shadow w wersjach 10 rzedowych? czy taki problem wstępuje często/czasami? Chyba, że macie jakieś alternatywy. na razie mam 11;36 ale jak średnia wyszła prawie 32km/h no to zdecydowanie nie zrzucałem chyba nawet na 28 a co dopiero na 32/36... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Maja 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Z 11-28 nie powinno być problemu, zwłaszcza z XTRem. Generalnie z pojawieniem sie kaset 10s powoli znikają z rynku mtb kasety 11-28 a nawet 11-30 bo te sa już w grupach szosowych. Natomiast weszły 36 aż do 42. Musisz wiedzieć ze istnieje jak by 2 wersje shadowa w modelu Zee, dla kaset ... nazwijmy je szosowe (stosowane we free ride'ie jako czysto zjazdowe), i normalne shadowy w tym zee drugiego typu dla kaset 11-28 w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 no właśnie mam 36zębów i wiadomo... w górach młynek jest idealny, ale na mazowsze to za duzo, a jestem dośc wrażliwy pod względem odpowiedniego rytmu. Teraz pytanie jaka kaseta jeżeli sądzisz, że nie będzie problemu? 105tka? bo dura ace to nie ta półka Ultegra chyba też średnio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Maja 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Generalnie to bez różnicy ale wiem z doświadczenia ze jak weźmiesz kasetę szosowa od szitmano, także pasuje mieć taki łańcuch. Miałem taki przypadek, totalny mix górsko-szosowy, i łańcuch XT nie koniecznie chciał działać z kaseta ultegry...a moze sto piątki ... w każdym razie zmiana na ultegre ( taki tylko był pod ręką) pomogło. Dzieje sie tak z racji ze MTB to dyna sys, szosowe ... nie Kasety 105, ultegry nie różnią sie specjalnie, 105 jest cięższa. Dura ace jest bardzo lekka Ale wytrzymałością są podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.