Skocz do zawartości

Jaki rower do triatlonu do 1000-2000?

agosto89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ogólnie poszukuje swojego pierwszego poważniejszego roweru, służyć ma przede wszystkim do treningów jak i do startów w triatlonie. Docelowo przygotowuje się do połówki IronMana który chciałbym ukończyć na przyzwoitym poziomie. Na dzień dzisiejszy nie jestem kompletnym świeżakiem jeśli chodzi o kondycję, treningi itp pod zawody wytrzymałościowe, maratony, lecz z biegania,pływania i jazdy na rowerze- z tym ostatnim najmniej mam do czynienia, dlatego do pierwszego triatlonu daję sobie 1-2lata treningów. Dlatego też kupiony rower musi tyle wytrzymać (treningi + ewentualne starty) oczywiście przy zachowaniu kultury serwisu i użytkowania. Kwota jaką mogę przeznaczyć- tu jest problem największy= czyli jak najmniejsza, ale... nie wykluczam kupna dobrego roweru za 1000zł i niżej , ani za dołożenie tych 500zł-1000zł i kupno droższego, ogólnie sztywnych widełek nie mam-są orientacyjne 1000-2000zł. Rower mogę kupić raczej używany-bo na nowy raczej nie starczy- choć czytałem o triban 500/520 z decatlonu za ceny ok 2000zł. Pytanie czy on będzie lepszy od kupna np używanej, o klasę lepszej szosówki? Trochę na ten temat poczytałem i wiem już że najlepszy byłby rower triatlonowy tzw czasówka, ale wiadomo jakie są ceny. Kolejny dylemat to taki jak odpowiednio dobrać rower? wiem już że teoretycznie przy moim wzroście 174cm powinien być dobry rozmiar 54, ale na co powinienem zwracać uwagę przy jego doborze?? Czy są jakieś kanony doboru roweru szosowego jak najbardziej zbliżonego specyfikacją do tych triatlonowych? jaki wybrać w przedziałach cenowych szosówki? Jak na tym tle wychodzi wspomniany Triban 500/520? bo nie ukrywam mocno się nad nim zastanawiam. Na codzien pomykam zwykłym góralem więc coś tam trenuje- czyli mocno nie goni mnie czas, mogę poczekać na okazję/przeceny- kiedy najlepiej wybrać się na zakupy?

Myślę że coraz więcej osób chce uprawiać triatlon i ma podobne dylematy co ja, dlatego liczę iż odpowiedzi będą nie tylko mnie pomocne.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...