IreuN Napisano 25 Maja 2015 Napisano 25 Maja 2015 Witajcie, potrzebuję oponek do mojego roweru (Scott Aspect 30), najlżejszych i najlżej toczących się po asfalcie jak się da, w granicach rozsądku ~100zł. Powiedzcie mi tylko, czy jest jakikolwiek sens ładować opony typowo szosowe do takiego roweru? Chodzi oczywiście o 26", obręcze jakie mam to AlexRims XC44 559x17. Myślę szczerze nad Schwalbe Durano, tylko niew eim czy jest sens. Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
topol Napisano 25 Maja 2015 Napisano 25 Maja 2015 Skoro ich potrzebujesz,znaczy wiesz po co. Nie rozumiem tematu.
IreuN Napisano 25 Maja 2015 Autor Napisano 25 Maja 2015 Chodzi o to, że nie wiem czy zdadzą egzamin w takim rowerze.
seraph Napisano 25 Maja 2015 Napisano 25 Maja 2015 A czemu mają nie zdać? Pozbawisz się możliwości zjechania w trudniejszy teren jedynie, a szutry, polne drogi i leśne ścieżki będziesz musiał pokonywać wolniej, uważniej i najlepiej na sucho... Masz wąskie obręcze, więc możesz praktycznie dowolnie wąską oponę 26' założyć. Różnica względem obecnych opon będzie znaczna, ale do prawdziwej szosy i tak daaaaaaaaaaaaleko...
IreuN Napisano 25 Maja 2015 Autor Napisano 25 Maja 2015 A czemu mają nie zdać? Pozbawisz się możliwości zjechania w trudniejszy teren jedynie, a szutry, polne drogi i leśne ścieżki będziesz musiał pokonywać wolniej, uważniej i najlepiej na sucho... Masz wąskie obręcze, więc możesz praktycznie dowolnie wąską oponę 26' założyć. Różnica względem obecnych opon będzie znaczna, ale do prawdziwej szosy i tak daaaaaaaaaaaaleko... No i za taką odpowiedź, która coś wnosi do tematu serdecznie dziękuję. Kupię, zobaczę jak się jeździ, zdam relację, a jak sie nie przyjmą u mnie to odsprzedam. Jeszcze pytanko, czy dętki muszę zmieniać skoro zmieniam oponę na cieńszą?
Sandacz Napisano 25 Maja 2015 Napisano 25 Maja 2015 Dla bardzo wąskich opon lepiej stosować dętki dedykowane - czyli rozmiarówka dętek 1...1,5" - niż dętki do typowych opon MTB (czyli rozmiar 1,5"...2,25"
IreuN Napisano 30 Maja 2015 Autor Napisano 30 Maja 2015 Dobra, a problem z ciśnieniem w takiej obręczy istnieje? Tak przeglądając forum ludzie o to często pytają.. Moje obręcze to Alex XC-44..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.