Skocz do zawartości

[sztyca] czym zamalować rysy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Laickie pytanie. Mam nowy rower i podczas podnoszenia sztycy została ona porysowana. Zastanawiam się czym mógłbym to zamalować?

Napisano

Będziesz zmieniał położenie sztycy więcej razy?

Jeśli tak to upiększanie jej nie ma sensu, i tak się porysuje.

Skoro podrapała się przy pierwszym wsunięciu do ramy to znaczy że jest miękka, miękka jest farba/anoda na niej i/lub w ramie są zadziory. Gniazdo w ramie trzeba wygładzić papierem ściernym.

Napisano

Lakierem do zaprawek.

Ten lakier to czarny jest? I gdzie takie coś mogę zdobyć?

Pewnie nie pierwszy i ostatni raz.

Załóż takie coś, będziesz miał dwa w jednym.

http://allegro.pl/opaska-odblaskowa-ostrzegawcza-40cm-i5377219216.html

Chyba że wysoko masz zrypany lakier.

Jest pionowa kilkunasto-centymetrowa krecha, także to niestety odpada.

Będziesz zmieniał położenie sztycy więcej razy? Jeśli tak to upiększanie jej nie ma sensu, i tak się porysuje. Skoro podrapała się przy pierwszym wsunięciu do ramy to znaczy że jest miękka, miękka jest farba/anoda na niej i/lub w ramie są zadziory. Gniazdo w ramie trzeba wygładzić papierem ściernym

Raczej nie będę i porysowała się podczas pierwszej regulacji, bo nie poluzowałem jedenej rzeczy o której wtedy nie wiedziałem. Jeśli będę zmieniał położenie sztycy spróbuję papierem w środku trochę przejechać.

Dzięki Panowie.

Napisano

Ten lakier to czarny jest? I gdzie takie coś mogę zdobyć?

W sklepach motoryzacyjnych, sklepach z lakierami, u dilerów samochodowych (drożej)

wp9812_Schowek13.jpg

albo w sklepach modelarskich. Albo pisak olejowy (z farbą)

57252_c1.jpg

Ale daj sobie lepiej spokój. Teraz to boli, za jakiś czas przestaniesz zauważać. Lakier po położeniu musisz przeszlifować, spolerować a i tak przy pierwszym przesuwaniu sztycy pewnie się zedrze. To już lepiej przeszlifować pastą ścierną do lakieru typu "scratch remover" np:

f-turtle-wax-safe-cut-scratch-remover-pa

i ew przejechać woskiem koloryzującym czy kredką do lakieru czy zwykłym czarnym mazakiem jak wyłazi srebrne aluminium. Za jakiś czas wprawdzie zejdzie, ale wtedy już ta rysa nie będzie Ci tak przeszkadzać .

Napisano

Moim patentem jest oklejanie sztycy cienką folią samoprzylepną. Umiejętnie i równo naklejona praktycznie nie rzuca się w oczy. Minus jest taki, że to rozwiązanie nadaje się od momentu, kiedy wiemy na jakiej dokładnie wysokości sztyca będzie używana.

Napisano

Witam, Laickie pytanie. Mam nowy rower i podczas podnoszenia sztycy została ona porysowana. Zastanawiam się czym mógłbym to zamalować?

Skoro to nowy rower, to nie pozostaje nic innego jak tylko zadzwonić/udać się do sklepu i dowiedzieć się co Ci w takim przypadku przysługuje. Jeśli w ramie jest zadzior i to on rysuje sztyce, to masz prawo do reklamacji a nie żadne patenty jak pozbyć się rysy. Zadzwoń do sklepu i domagaj się reklamacji!

Napisano

Skoro to nowy rower, to nie pozostaje nic innego jak tylko zadzwonić/udać się do sklepu i dowiedzieć się co Ci w takim przypadku przysługuje. Jeśli w ramie jest zadzior i to on rysuje sztyce, to masz prawo do reklamacji a nie żadne patenty jak pozbyć się rysy. Zadzwoń do sklepu i domagaj się reklamacji!

Nie poluzować śruby ściskającej obejme, porysować sztyce i żądać reklamacji :D

• Mod Team
Napisano

zadzwonić/udać się do sklepu i dowiedzieć się co Ci w takim przypadku przysługuje.

Śmiech sprzedawcy przysługuje.

Zadzwoń do sklepu i domagaj się reklamacji!

Jak pojawi się odprysk lakieru, rysa - wal z reklamacją, będziesz miał dożywotnio nówkę sztukę. :wallbash:

A myślałem że w Pyrlandii mieszkają pragmatyczni ludzie.

Napisano

Nie poluzować śruby ściskającej obejme, porysować sztyce i żądać reklamacji :D

O kurde, faktycznie nie doczytałem, mój błąd :)

Autorze wrzuć foto jak to wygląda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...