Skocz do zawartości

Nie wiem czy dobrze zrobiłem

Gruby01

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Dokonałem zakupu nowego roweru, jest to Scott Genius 750 (27,5'') http://www.scott.pl/produkt/163/497/rower-genius-750/

Rower odbiorę w środe/czwartek. W między czasie nabrałem wątpliwości czy dobrze zrobiłem kupując full suspsension'a. Dotychczas jeździłem na Scott'cie Aspect 950 (29'') http://www.scott.pl/produkt/168/520/rower-aspect-950/

W starym rowerze ceniłem sobie to, że ma koła 29'' i w miarę dużo biegów (27). W ostatnim czasie przeniosłem się do Danii stary rower został w Polsce. Postanowiłem kupic nowy. Poradziłem sie kolegi który powiedział, żeby brac z tylnym amortyzatorem i tak też zrobiłem. Początkowo chciałem kupić Geniusa 950 (29'' i taka sama cena co Genius 750) ale sprzedawca spojrzał na mnie i powiedział ze przy mojej masie (około 100kg) lepszym wyborem będzie 27,5'' bo dochodzi dodatkowe obciążenie na koło z racji tego, że jest tylny amortyzator i będzie bardziej bujało i dociskało. W starym miałem przypadek, że pękła mi szprycha i zcentrowałem felgę ale to się zdarzyło raz na 1800km :).

Przejdźmy do rzeczy:

29'' czy 27,5'' ?

Full suspension czy tylko przedni amortyzator ?

Z tego co pamiętam to chyba stary rower miał rozmiar M (chyba) a nowy zamówiłem w rozmiarze L (mam183cm wzrostu).

Niby już zapłacone i zamówione, ale cos facet gadał w sklepie, że można przetestować a jak by sie nie podobało to można zwrócić po tyg.

W PL dużo jeździłem po asfalcie ale lubiłem też wjechać w las i piaszczyste tereny. Jak wiadomo w Danii są idealne warunki do jazdy rowerem - mnóstwo ścieżek rowerowych, ale też mało lasów i górek. Nie sugerowałem się tylko tym, że będę jezdził po Danii (zakup na przyszłość czyli i PL).

Co byście doradzili ? NIe jestem jakimś profesjonalistą co jeździ po baaardzo wymagającym terenie. Moje trasy zazwyczaj miały około 50km.

Mam nadzieję, że dobrze przedstawiłem mój problem.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Krzysiek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...