Skocz do zawartości

[Pomoc] przed "aferą" reklamacyjną :-)

Maximus1313

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie grono rowerzystów.

W zeszłym tygodniu zakupiłem nowiutkiego Genesis Solution 6,0 

Przejechałem na nim zaledwie 40 km i mam pewne obawy do jego sprawności.

Pomijam, że przednie przerzutki nie działają precyzyjnie, kwestia regulacji, ale martwią mnie stuki i luzy w hamulcach. 

Hamulce to  Shimano BR-M395 hydr. Disc 180mm. 

W momencie, kiedy zablokuję dźwignią koło i ręką poruszam za obręcz czuję całkiem spory luz. Tzn koło się porusza przód tył a tarcza stoi. Nie jest to duży luz ale jest. To w przednim kole. W tylnym dochodzi jeszcze dodatkowy wyraźny i głośny stuk. 

Kolejnym mankamentem jest przedni widelec. Jak rower odebrałem, po przekręceniu regulacji do pozycji zablokowania, amortyzator pracował ok 1 cm. Teraz jestem w stanie ścisnąć go prawie do 3/4 jego zakresu pracy. 

Jest to pierwszy mój rower tej klasy. Poprzedni był marketowy za 1/3 tej ceny i po kilku latach eksploatacji nie działo się z nim nic. A tu takie rozczarowanie. 

Zanim pójdę z reklamacją chciałbym prosić Was o opinię. Na pewno wśród Was są bardziej doświadczeni rowerzyści , obyci z takim sprzętem. Do nich właśnie kieruję pytanie : czy to normalne, czy trafiłem na bubel ? 

Zapomniałem napisać, że widelec to Rock Shox XC-30, Coil, TK LO, 100mm

Napisano

Tarcze najprawdopodobniej musza być dokręcone - albo klucz torx t25 albo klucz jak do kasety - jeśli tarcze sa Shimano.

Co do blokady - wyglada na problem/ wadę blokady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...