Skocz do zawartości

[koło] dokręcenie koła

tipvip

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wczoraj się spotkałem z dziwną sytuacją, dokręciłem mocniej koło i zaczęło się gorzej kręcić, tak jak by go coś hamowało.

Lekko poluzowałem i od razu stało lepiej.

Piastę mam Novatec NT-751SB i nie mam szybko zamykacza - dociskałem nimbusem.

Jest jakiś limit na dociskanie że dalej zaczyna to ingerować w pracę piasty? :icon_confused: 

Napisano

dociskałem nimbusem.

imbusem (klucz ampulowy)

Jak za mocno dokręcisz to łożyska są za bardzo ściśnięte i kulki wewnątrz ciężko się obracają w ten sposób szybko można je zniszczyć. Trzeba to robić z umiarem i wyczuciem tak aby koło kręciło się bez oporów ale też nie miało luzów.

Napisano

lżej, dokręć nie na chama ale z wyczuwalnym oporem następnie złap za oponę i poruszaj na boki koło jeśli będą luzy dokręć minimalnie i sprawdź ponownie. Na końcu pokręć i zobacz czy łożyska nie stawiają oporu.

• Mod Team
Napisano

Ktoś tu chyba nie wie jak zbudowana jest piasta na łożyskach maszynowych.

novatec-nt-751sb-36h-qr-2-cyclista-pl.jp

Za docisk łożysk odpowiedzialne są elementy oznaczone nr.2. Należy je ustawić tak żeby właśnie nie było luzów i nie mocniej, potem zablokować za pomocą małego imbusa (elementy 3). Przy prawidłowo poskładanej pieście to, z jaką siłą skręcamy koło już w widelcu nie ma żadnego wpływu na docisk łożysk.

Radzę sprawdzić czy śrubki na mały imbus (3) są dobrze dokręcone.

• Mod Team
Napisano

Śrubki się czepiasz, tak akurat jest w pieście jaką posiada autor. W piastach jakie mam obecnie nie ma takiego patentu z małymi śrubkami, nie zmienia to faktu że kołnierze dociskające łożyska dokręca się w odpowiedni sposób przy składaniu piasty, i siła dokręcenia w widelcu/ramie nie ma wpływu na docisk łożysk w pieście. Z tyłu mam do skręcania Bolta od Dartmoora, specjalnie po to żeby max. silno skręcić imbusem, co się przekłada na większą sztywność.

Napisano

Pomijając piasty na maszynach to w przypadku tych na kulkach również siła docisku nie ma żadnego znaczenia. Nie mam pojęcia skąd takie pomysły.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...