Galad Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 (edytowane) Witam, wyłysiała mi opona w tylnym kole, więc postanowiłem zastąpic ja czymś nowym. Po przeczytaniu kilkunastu tematów dot opon, staneło na tym że na tyle wyląduje jednak 26 x 1,95. Teraz przyszedł czas na wybór modelu i marki opony, jako że założyłem sobie budżet ok 50 zł, więc całkiem duży wybór się szukuje. Jednak będąc na zakupach w jednym z supermarketów, jakoś tak łukiem zniosło mnie na dział rowerowy, a tam nowe opny w cenie 19,99zł. Do teraz nie wiem jak się znalazła opona w wózku na zakupy, ale jest. Opona no name rozmiar 26 x 1,95 54-559, jedyne co to naklejony napis impotrera "Naxon" i Chińska nazwa producenta. Opoma prezentuje się tak. Teraz przyszedł czas na test. Jak przejedę jakiś konkretny dystans to napiszę coś jak na tym wynalazku sie jeździ. Jak bedzie dobrze to ok, jak nie to wrzucę taki sam model jaki mam na przednim kole, zreszta jedne z lepszych opon na jakich miałem okazje jeździć a mianowice Tioga Psycho II, tylko że z ich dostępnością raczej krucho. Edytowane 23 Maja 2015 przez Galad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanRowerek Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 (edytowane) Witam. Ciekaw jestem Twojego testu. Po cenie mam wrażenie że Twoja opona nie składa się z gumy, czy z czego tam powinna, tylko że to niestety 100% plastik. Trzymam kciuki za Twój test, jak może bardziej żeby nic Ci się nie stało. Wybacz ale sceptycznie podchodzę do tych opon. Pamiętać trzeba że opony to są jedyne rzeczy które mają styczność z nawierzchnią w trakcie jazdy i dlatego nie powinniśmy na nich zbytnio oszczędzać. Pozdrawiam. Edytowane 23 Maja 2015 przez PanRowerek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galad Napisano 23 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 I tu wlasnie pojawia sie zagwozdka. Opona jest z gumy!, smierdzi guma ze szok po nocy jak trzymalem ja w domu to tak jakbym mieszkal u wulkanizatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanRowerek Napisano 23 Maja 2015 Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 (edytowane) Cieszę się, gdyż sądzę po twoim poście że jesteś zadowolony z opon, a to się bardzo liczy. Mam małe pytanko czy kupując chińskie tanie opony do roweru, kupilibyśmy też tanie chińskie opony do naszego samochodu? Nie sądzę. Edytowane 23 Maja 2015 przez PanRowerek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 23 Maja 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Z ciekawości: ile waży takie cudo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość HydraulicznyCyborg Napisano 24 Maja 2015 Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 (edytowane) Zobacz jak ten rant jest wykończony... Jaki rant taka reszta. Partactwo najwyższej klasy. Ja bym,na tym nie jeździł,wypadek prawdopodobny. Kup markowe niewiele więcej kosztują a pewność większa ,zwłaszcza że np shwalbe land cruiser są po 40 zeta... Edytowane 24 Maja 2015 przez HydraulicznyCyborg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmisiek9612 Napisano 24 Maja 2015 Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Z góry zakładam że szału nie będzie ale przynajmniej bez wyrzutów sumienia można palić gumę na asfalcie przy hamowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galad Napisano 24 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 (edytowane) Pierwsze km zrobione, nabiłem opone do 3,00 barów ok 44 psi. No co mogę napisać? jeździ sie normalnie, może większe są opory toczenia, ale tego nie jestem pewien bo dzisiaj było wietrznie, i w mojej starej Tiodze prawie nie miałem bieżnika. Co do przyczepności jest ok, na błotnistym podjeździe koło nie zabuksowało, a wjeżdżając pod górę stałem na pedałach, więc tył był odciążony. Na razie jest ok co dalej zobaczymy jak się będzie ta opona spisywać. Aha w porównaniu do Tiogi ta Chińska jest strasznie miękka więc dosyc dobrze amortyzuje tył roweru. Edytowane 24 Maja 2015 przez Galad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanRowerek Napisano 24 Maja 2015 Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Fajnie że kontynuujesz Swój test. Liczę na to że Twoja opona wytrzyma twoje testy i będzie Ci się dobrze sprawowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galad Napisano 7 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Dziś, wjechałem i zjachałem asfaltem na górę Żar, temperatura ok 30 oC więc asfalt miał wyższą temperaturę. Opona klei się fajnie do asfaltu, podczas podjazdu opory tocznia nie były jakieś olbrzymie, natomiast podczas zjazdu tez sie dosyc fajnie toczy, jak że przy wyższych prędkościach nie mam do tej opony zaufania więc na pierwszy raz dobiłem do 60km/h i nic złego się nie stało, wsumię pisze to cały i zdrowy. Mozna rzec jak na tania opone jest ok. Zdj wzdłuz zbiornika górnego zdj tarczy po zjaździe, sie przebarwiła trochę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galad Napisano 14 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Od kupna opony minelo juz troche czasu i zrobilem juz na niej ok 700 km i jak ma razie nic nie moge temu budzetowemu produktowi zarzucic. Nie chwycilem zadnego kapcia a ilosc bieznika prawie sie nie zmienila. Jak ktos chce tanio miec nowy bieznik to polecam ten wyrob. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galad Napisano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) Tak wygląda bieżnik tej taniej opny po 800km, nie jest źle, a 80% przebiegu to asfalt. Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez Galad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) Jaka opona taki test ... Raz piszesz że : przy wyższych prędkościach nie mam do tej opony zaufania Żeby potem dodać : nic nie moge temu budzetowemu produktowi zarzucic Wiec jak jest ? Ile waży ten wynalazek chińskiej inżynierii ? Jak na 800 km to opona jest dość poważnie zużyta ... musiałbym ja wymieniać co 2 miesiące. Wiec wcale taka tania nie jest ... na swoich Mezcalach mam zrobiona jakieś 10 x więcej. Nic nie piszesz o tym jak ta opona zachowuje się na mokrym ... na mokrych korzeniach, kamieniach czy mokrych pasach namalowanych na jezdni ... Większość opon na suchym jest OK bo trudniej się zbliżyć do ich granic możliwości. Jak na razie jedynym wartościowym elementem testu to poznanie jej ceny ... Pozdrawiam Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez rzezniol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galad Napisano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) Przy wyzszych predkosciach mialem na mysli te powyzej 50 km/h. Co do przyczepnosci na na asfalcie ok co do lesnych duktow i podjazdow tez ok choc przy taki a'la szutrze przy probie gwaltownego przyspieszenia kolo zabuksuje. Oczywiscie to wszyatko ma miejsce w warunkach suchych. Teraz nawet nie mam jak sprawdzic opony na mokrym bo mamy susze, dobrze ze tylko meteorologoczna a nie hydrologiczna. Jesli chcecie cos wiecej wiedziec na temat tej opony pytajcie chetnie odpowiem. Co do wagi to niestety nie zwarzylem opony przed montazem na obrecz. Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez Galad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Dziś OK, super, nieźle, jest ok. A potem taki "oszczędzacz" kupuje prawdziwe opony i pisze "O BOŻE, na czym ja jeździłem?". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi