modrzew Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 Jeśli to nie będzie przynajmniej xcr air z piwotami (o ile jest taki), to szkoda zachodu na taką wymianę. Inaczej raczej trudno powiedzieć by spełniały swe zadanie. A druga sprawa, że nie montujemy do roweru marki tylko konkretny model widelca. I tu zależnie od pozycjonowania danego produktu tak samo Suntour ma lepsze widły, jak i dajmy na to Rock Shox denne, abstrahując od renomy jednej czy drugiej marki.
Classified Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 A druga sprawa, że nie montujemy do roweru marki tylko konkretny model widelca. Acha...no popatrz, nie wiedziałem. A tak na poważnie. Jest na rynku dość amortyzatorów z mocowaniem V/IS. Nowych amortyzatorów. Więc nie wiem skad wnioski, ze bo nie licząc używek to mogą być co najwyżej leżaki magazynowe. Jest to kompletna fikcja. Jeśli to nie będzie przynajmniej xcr air z piwotami (o ile jest taki), to szkoda zachodu na taką wymianę. To jest całkiem ciekawe. Niby dlaczego? Wersje elastomerowe też spełniają całkiem zacnie swoja rolę. Piszę to jako osoba, która jeżdziła bodajże na 6 różnych Suntourach na kilku różnych rowerach. Robiły co do nich należało. I spełniały swoją rolę. Najtańszy Suntour z pivotami to ok 250 PLN. Za nowy amortyzator. XCR Air to średnio 600-700 PLN. Ja sugeruję w tym kierunku poszukać. I nie wprowadzać się w błąd leżakami magazynowymi itp.
rafaells Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 wcześniej postanawialem, że pominę firmę suntor, bo źle mi się kojarzy - szczególnie po tym XCM v3. oferta jestcałkiem spora. tylko bardzo mało ze skokiem 120mm. ja mam 100 teraz. wcześniej postanawialem, że pominę firmę suntor, bo źle mi się kojarzy - szczególnie po tym XCM v3. oferta jestcałkiem spora. tylko bardzo mało ze skokiem 120mm. ja mam 100 teraz.
modrzew Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 Ok, widzę podobny poziom dyskusji jak w wątku o dekatlonie, najwazniejsze na coś się uprzeć i koniecznie mieć ostatnie słowo Tam Dekatlon był be bo ma jakiś badziewny rower w sprzedaży, tutaj Suntour ma w ofercie badziewne widelce, ale te są akurat git. Szkoda czasu. Jeszcze mi się poniewiera w szafie taki wynalazek, co prawda bez piwotów, ale widocznie sam nie wiem jaki to skarb i muszę do niego wrócić. Sorry, ale albo mówimy o SENSOWNYM widelcu z piwotami i tu na nowe nie ma co liczyć od reki w każdym sklepie, bo juz się ich najzwyczajniej nie produkuje, albo bierzemy coś co głównie wygląda tylko jak amortyzator, albo szukamy wśród używanych. Zwłaszcza, że w dodatku chodzi o koło 26". Rafaells, Suntour ma widelce różne i dajmy na to xcm nie ma co porównywać z epiconem czy axonem. Tak samo jak xc30 nie ma co porównywać z rebą, chyba że Rock Shoksa też sobie darujesz bo też ma taki rozstrzał produktów Jak rama jest pod 100mm to daj 100mm i nie kombinuj.
rafaells Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 ok, ja nię mówię że suntor jest "be" tylko, że mi się źle kojarzy. ok, takich przemyśleń jnie powiniennem pisać bo to tak sam0o jakby porównywać shimano tournej do xt.
Classified Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 Ok, widzę podobny poziom dyskusji jak w wątku o dekatlonie, najwazniejsze na coś się uprzeć i koniecznie mieć ostatnie słowo Tam Dekatlon był be bo ma jakiś badziewny rower w sprzedaży, tutaj Suntour ma w ofercie badziewne widelce, ale te są akurat git. Szkoda czasu. Przecież to jakiś nonsens. Jesteś w stanie zrobić taką prostą czynność: Odczepic się ode mnie i przyczepić sie do tematu wątku? Jak tak to super... Nie udało ci sie pokonać dwóch argumentów w moim poprzednim poście. 1) Że twoja opowieść "z V-kami nowe są tylko leżaki magazynowe" to bzdura i wprowadzanie w błąd 2) Że tanie widelce Suntour jak za te pieniadze działają dobrze. Zamiast tego napisałeś jakieś idiotyczne wycieczki personalne, które są nudne. i nic nie wnoszą do tematu. To gdzie są te kontrargumenty? Sorry, ale albo mówimy o SENSOWNYM widelcu z piwotami i tu na nowe nie ma co liczyć od reki w każdym sklepie, bo juz się ich najzwyczajniej nie produkuje, albo bierzemy coś co głównie wygląda tylko jak amortyzator, albo szukamy wśród używanych. Zwłaszcza, że w dodatku chodzi o koło 26". Sugerujesz, że tanie Suntoury to widelce bezsensowne? A to niby dlaczego? w czym są bezsensowne i w jakich zastosowaniach? Na czym opierasz tą teorię? Czy moze napiszesz "szkoda czasu"? Chciałem odpowiedzieć autorowi na jego PW ale wkleję tutaj: Cześć. Tak, używałem modelu XCR-RL (Z manetką na kierownicy), modelu XCM (stara wersja 2011) oraz nowego XCR. Te amory mają kilka wad. Pierwsze, nie sa najlżejsze. Drugie, przy niskich temperaturach potrafią słabo tłumić. Nigdy nie wziąłbym Suntoura z ciemnymi (oksydowanymi) lagami. Oksyda się w nich ściera. Alternatywą dla nich są używane amory z piwotami, Ewentualnie z nowych marcohhi XC (ale bywają ciężkie) RockShox XC28 (tego ma siostra, bardzo ładnie pracuje) Tak żeby rozjaśnić i nie marnować czasu na idiotyczne dyskusje: Suntour to total budżet. Niektóre modele są całkiem całkiem. Ja pomyślałbym nad XCR-LO ew RockShox XC28. Nowymi, oczywiście.
rafaells Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 dziękuję. Jednak poszukamm coś lepszego mam na to budżet 600 zł, wolałbym coś co posłuży na dłuższy okres czsu i ewentualnie przelożyć do nowej ramy. ok, nie zawram już głowy i szukam dalej pozdrawiam
Classified Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 Koło kwoty 600 masz już ciekawe amory powietrzne. Lżejsze i wydajniejsze
jgrabowski Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 Jak będziesz szukał nowej ramy to pewnie dojrzejesz do 27,5 albo 29 więc nie dopasujesz. ;-( Rower masz sensowny ale wyścigowego potwora z niego nie zrobisz więc nie ładuj w niego zbyt dużo kasy. Moim zdaniem nie ma się co upierać przy nowym amorze - tak jak mówili koledzy v-brake jest już historią w MTB więc ciężko znaleźć coś z aktualnych kolekcji. Szukaj dobrej używki albo "leżaka".
djjaca Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 Podepnę się pod dyskusję. Szukam amora koło 26 cali z piwotami ale rura 1 cal. Może być używka. Znajdzie się jeszcze coś takiego? Szukalem na aukcjach ale widzialem tylko dla rury 1,1/8"
rafaells Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 rock shox xc32 tk solo air - to by bylo ciekawe. nowy nie jest tani ale poszukam używanego. tylko zastanawiam sie czy ten amorek wytrzyma jazdę ze schodów i delikatne skoki z krawężników lub przez korzenie - wydaje mi się, że powinien...
rafaells Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 ale o który model pytasz? póki co nie widzę nigdzie aby był pod tarcze z piwotami, chyba, że coś przeoczyłem lżejsze są, ale czy lepsze... RLD? w czym niby byłby lepszy?
Classified Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 Ach no fakt Zapomniałem ze chcesz mieć pivoty... Ten XC32 miałem w jednym rowerze. Bardzo wytrzymały i fajny amorek.
rafaells Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 suntor epicon x2 LOR 1628c podobno byłby ok, szukam ale ciężko z dostępnością. słyszalem, że te epicony po 2011 nadają się już nawet do ENDURO. a ty ten XC 32 ostro katowałeś tego 32 czy do spokojnej jazdy raczej?
Classified Napisano 1 Czerwca 2015 Napisano 1 Czerwca 2015 Typowe xc. Wertepy, korzenie, i te sprawy. Zadnych skokow czy innych wynalazkow. Trzymal sie mocno.
rafaells Napisano 2 Czerwca 2015 Napisano 2 Czerwca 2015 zauważyłem, że z suntour'a jest dużo z serii NRX. nowe za ok. 650 zł z pivotami. Testowaliście do warunkó xc? na eurobike.pl chyba...
Kill84 Napisano 3 Czerwca 2015 Autor Napisano 3 Czerwca 2015 zauważyłem, że z suntour'a jest dużo z serii NRX. nowe za ok. 650 zł z pivotami. To są amory do crossów na 28cali! Widzę że mój temat z kołami wyemigrował z powrotem do amorów. W każdym razie ja zakończyłem poszukiwania kupiłem starego RS Sid-a ciekawe czy oprócz niskiej wagi będzie miał jeszcze jakieś zalety
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.