tipvip Napisano 22 Maja 2015 Napisano 22 Maja 2015 Cześć, Założyłem spinkę wippermann connex link 9 speed do łańcucha Shimano XT CN-HG93 9speed. Kaseta Shimano CN-HG93 9. Mam wątpliwości bo ta spinka wogóle się nie blokuje, jest bardzo luźna i nie potrzeba żadnej siły żeby ją rozpiąć to tak powinno być, nie zleci to w czasie jazdy? https://drive.google.com/file/d/0ByJQKthhcDhuNUNjLVlGcEdCM1E/view?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/0ByJQKthhcDhuVmtXanI3a0pnTWc/view?usp=sharing
tipvip Napisano 22 Maja 2015 Autor Napisano 22 Maja 2015 Wygląda że spinka jest nie zaciągnięta. oglądałem ten filmik, no ale jak ja mam ją bardziej zaciągnąć...założyłem na rower, zablokowałem tylne koło i stanąlem na pedał całym swoim ciężarem nic to nie zmieniło. Wyczytałem w necie że te spinki są luźnie ale w niektórych są ciasne i już nie wiem jak powinno być.
michal1289 Napisano 22 Maja 2015 Napisano 22 Maja 2015 Ale u Ciebie nie jest luźna tylko nie zapięta. Łańcuch masz pod 9 rzędów, spinkę też, może być ciasno ale powinno zaskoczyć.
tipvip Napisano 22 Maja 2015 Autor Napisano 22 Maja 2015 Jak to nie zapięta? Ona ma jakiś zatrzask pod koniec ze powinna wskoczyć?
KartofeL Napisano 22 Maja 2015 Napisano 22 Maja 2015 Widać, że jest zapięta. Jak jest za luźna to zmień na Srama, KMC, albo Accent. Niektóre to tak mają, że rozpiąć ich się nie da.
tipvip Napisano 22 Maja 2015 Autor Napisano 22 Maja 2015 Kupiłem od razu 2szt spróbuję na innej. Wymieniać na inny model to trochę szkoda 30zł z przesyłką: ( poczytałem w necie angielskie, rosyjskie etc - fora i ludzie piszą że te spinki właśnie takie są luźne ale że nie zlatują z łańcucha. Nie wiem nawet...jak ktoś używa spinki conex 9 speed na łancuchu Shinano HG93, bardzo proszę o info jak się wam zapina.
swimfan Napisano 22 Maja 2015 Napisano 22 Maja 2015 Masz dobrze zapięta bez paniki:). gdzie Ty widzisz luzy. Generalnie jest tak jak masz zle zapieta spinke to kilka ruchów korba i ja ścinasz takie są efekty zlego zapiecia. Jeśli masz watpliwości druga spinke w kieszeń i jazda w teren:). W ciagu uzytkowaniu tych spinek 2 zerwalem jedna źle zalozylem , druga przez zmeczenie materiału. Moz lancuch masz za długi;/.
tipvip Napisano 22 Maja 2015 Autor Napisano 22 Maja 2015 Mi chodzi o to ze bardzo łatwo się ją zdejmuje, wogóle żadnych oporów nie ma nie usztywnia się po zapięciu. Inne spinki ludzie nie mogą rozpiąć...
swimfan Napisano 22 Maja 2015 Napisano 22 Maja 2015 No ta spinka tak ma ze dosc latwo sie zdejmuje ale bez przesady. Myslem ze masz takie luzy na lancuchu ale po 1000 km tochyba trzeaby w Alapch jezdzic zeby takie powstaly. Dopasowałeś dlugosc lancucha do calosci?
pawelb Napisano 22 Maja 2015 Napisano 22 Maja 2015 jak ktoś używa spinki conex 9 speed na łancuchu Shinano HG93, bardzo proszę o info jak się wam zapina. Zapina się luźno i nie spada może trochę mniej wystaje, chociaż na zdjęciu trudno ocenić.
rzezniol Napisano 22 Maja 2015 Napisano 22 Maja 2015 Te spinki są tak skonstruowane ze się zapinają i rozpinają bez większego wysiłku ... Przy tych spinkach trzeba tylko zadbać o dobry kierunek zapięcia ... Zapięta odwrotnie powoduje przeskakiwanie łańcucha na koronce 11 z tyłu i istnieje możliwość rozpięcia łańcucha zmieniając przełożenie na korbie. Pozdrawiam
Rulez Napisano 22 Maja 2015 Napisano 22 Maja 2015 Dokładnie, zapina się luźno, a po naprężeniu łańcucha nie spada (choć mi kilka razy się rozpadła) ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.